Τα κατοικίδια μπορούν να «φιλοξενούν» εντός τους το υπερβακτήριο ΜRSA (Methicillin-Resistant Staphylococcus aureus, χρυσίζων σταφυλόκοκκος ανθεκτικός στη μεθικιλλίνη) και να το μεταδώσουν τόσο σε άλλα κατοικίδια όσο και στους ιδιοκτήτες τους, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Ιδιο στέλεχος προσβάλλει ανθρώπους και ζώα

Γενετικά τεστ που διεξήγαγαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ έδειξαν ότι οι γάτες και οι σκύλοι προσβάλλονται από το ίδιο στέλεχος του βακτηρίου με τους ανθρώπους. Όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, είναι πιθανό το MRSA να μεταδίδεται μεταξύ ζώων που νοσηλεύονται σε κτηνιατρικές κλινικές – με τον ίδιο τρόπο που μεταδίδεται μεταξύ ασθενών στα νοσοκομεία. Τονίζουν πάντως ότι οι ιδιοκτήτες κατοικιδίων δεν πρέπει να ανησυχούν αφού είναι πολύ μικρός ο κίνδυνος να μολυνθούν με MRSA από το αγαπημένο τους ζώο.

Το MRSA εντοπίζεται συχνά στο δέρμα υγιών ατόμων, χωρίς όμως να προκαλεί προβλήματα. Μπορεί ωστόσο να οδηγήσει σε σοβαρές λοιμώξεις – κυρίως αν «τρυπώσει» μέσα σε τραύματα – συνήθως σε άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως αυτά που νοσηλεύονται.

Μελέτες στο εξωτερικό έχουν δείξει ότι 1 στις 100 γάτες καθώς και το 2%-9% των σκύλων είναι φορείς του MRSA. Το υπερβακτήριο έχει επίσης εντοπιστεί σε άλογα.

Αλληλούχηση του βακτηριακού γονιδιώματος

Οι ερευνητές από το Κέιμπριτζ αλληλούχησαν το γονιδίωμα του βακτηρίου σε δείγματα που έλαβαν από 42 σκύλους και τέσσερις γάτες. Στη συνέχεια συνέκριναν τα δείγματα αυτά με μια παγκόσμια βάση δεδομένων που περιέχει ανθρώπινα δείγματα.

Ανακάλυψαν ότι το στέλεχος του βακτηρίου που προσβάλλει τα ζώα ανήκει στην ίδια οικογένεια με εκείνο που προσβάλλει ασθενείς στα νοσοκομεία, όπως αναφέρουν στη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο της Αμερικανικής Εταιρείας Βιολογίας, mBio.

Ο δρ Μαρκ Χολμς, λέκτορας Προληπτικής Κτηνιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ ανέφερε ότι τα νέα ευρήματα δείχνουν πως άνθρωποι και κατοικίδια μπορούν να «ανταλλάξουν» τα MRSA τους. «Τόσο οι άνθρωποι όσο και οι σκύλοι και οι γάτες αποτελούν ‘ρεζερβουάρ’ του βακτηρίου» είπε ο ερευνητής στο BBC και προσέθεσε ότι οι παράγοντες κινδύνου για μόλυνση των ζώων με το βακτήριο περιλαμβάνουν επαφή με τους ανθρώπους φορείς του ή παραμονή σε κτηνιατρικές κλινικές.

Σπάνια η μετάδοση

Ωστόσο τα υγιή ζώα είναι ελάχιστα πιθανό να μολυνθούν με MRSA από τους ιδιοκτήτες τους, τόνισε ο δρ Χολμς. Συμπλήρωσε ότι και οι ιδιοκτήτες κατοικιδίων δεν πρέπει να ανησυχούν καθώς η μόλυνση κατοικιδίων με το υπερβακτήριο δεν είναι συχνή. «Η λοίμωξη με MRSA στους σκύλους και τις γάτες είναι εξαιρετικά σπάνια. Υπάρχει πολύ μικρός κίνδυνος να νοσήσουν οι ιδιοκτήτες από το ζώο τους» κατέληξε ο ειδικός.