Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω

Η σύγχυση περισσεύει σε τούτες τις τελευταίες προεκλογικές μέρες. Και η αγωνία βεβαίως, όχι μόνο στα κομματικά επιτελεία, αλλά και σε οργανισμούς και σε επιχειρήσεις, σε όσους τέλος πάντων αποδίδουν ξεχωριστή σημασία στον λεγόμενο πολιτικό κίνδυνο.

Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω | tovima.gr

Η σύγχυση περισσεύει σε τούτες τις τελευταίες προεκλογικές μέρες. Και η αγωνία βεβαίως, όχι μόνο στα κομματικά επιτελεία, αλλά και σε οργανισμούς και σε επιχειρήσεις, σε όσους τέλος πάντων αποδίδουν ξεχωριστή σημασία στον λεγόμενο πολιτικό κίνδυνο.

Αλλά ας βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους.
Κατ’ αρχήν, η χώρα είναι σε πολύ καλύτερη θέση από εκείνη που βρισκόταν τέτοια εποχή πριν από δύο χρόνια.

Δημοσιονομικά είναι ισχυρότερη, τα ελλείμματα έχουν ελεγχθεί, το δημόσιο χρέος είναι σε μεγάλο βαθμό διαχειρίσιμο και το ισοζύγιο εξωτερικών πληρωμών αν δεν έγινε τείνει να γίνει πλεονασματικό.

Ακόμη τα μεταρρυθμιστικά βήματα είναι μεγάλα και πλέον μπορεί κανείς να υποστηρίξει ότι η ελληνική οικονομία έχει μπει σε τροχιά αναδιάρθρωσης των δομών της και μεταβολής των συνθηκών άσκησης της οικονομικής δραστηριότητας.
Επιπλέον δεν αμφισβητείται η θέση της χώρας στην ευρωζώνη. Η Ελλάδα πέτυχε την «επανένταξή» της με το σπαθί της κι αυτό ουδείς πια, μετά τις τόσες θυσίες του ελληνικού λαού, μπορεί να το αμφισβητήσει.
Τα παραπάνω έχουν αναγνωρισθεί εμπράκτως από τη διεθνή οικονομική κοινότητα.
Η έξοδος στις αγορές, η άνετη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών Τραπεζών και το εντεινόμενο ενδιαφέρον διεθνών επενδυτικών σχημάτων επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές.
Αυτή τη στιγμή η όποια αναστολή επενδυτικών επιλογών και πράξεων συνδέεται με τον λεγόμενο πολιτικό κίνδυνο.
Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών ωστόσο κατέδειξαν ότι κι αυτός ελέγχεται.
Κοινή είναι πια η πεποίθηση ότι τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών θα είναι ισορροπημένα και κατά τα φαινόμενα δεν πρόκειται να προκαλέσουν πολιτική κρίση πρώτου μεγέθους, ικανή να θέσει υπό αμφισβήτηση την πορεία των οικονομικών υποθέσεων της χώρας.
Με άλλα λόγια η πορεία της χώρας είναι εν πολλοίς προδιαγεγραμμένη. Η Ελλάδα θα συνεχίσει και μετά τις ευρωεκλογές να κινείται σε ευρωπαϊκή τροχιά και η οικονομία της θα επιταχύνει τη διαδικασία μετασχηματισμού της.
Από τη Δευτέρα και ο λεγόμενος πολιτικός κίνδυνος θα τείνει να εκλείψει κάτω από την επίδραση ενός αδιόρατου κοινωνικού συντονισμού, που αναδεικνύει το κοινό συμφέρον, τιμά τις θυσίες του λαού και υπερνικά τις πολιτικές εντάσεις.

Και όταν αυτό επιβεβαιωθεί οι ελληνικές οικονομικές υποθέσεις θα εξελιχθούν με μοναδική ταχύτητα.

Οι ευκαιρίες θα αναδειχθούν, οι επενδυτές θα σπεύσουν, οι αξίες θα ανυψωθούν και η ελληνική οικονομία θα ξανακερδίσει τη θέση που πραγματικά αξίζει στο κόσμο με γνώμονα τη γεωπολιτική θέση της, το ευρωπαϊκό και δημοκρατικό κεκτημένο, τις υποδομές, την ενσωμάτωση των τεχνολογιών, την εκπαίδευση των νέων της και τη φιλελεύθερη δομή της οικονομίας της.

Το ποτάμι λοιπόν δεν γυρίζει πίσω και όσοι δεν το αντιλαμβάνονται απλά θα χάσουν…
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk