Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένει ο κόσμος της Ναυτιλίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό την φετινή έκθεση «Ποσειδώνια» που θα πραγματοποιηθεί για μια ακόμη χρονιά στον εκθεσιακό χώρο Metropolitan Expo, δίπλα στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» της Αθήνας από τις 2 έως τις 6 Ιουνίου.

Μια έκθεση που ευελπιστεί ο νέος δήμαρχος Πειραιάς –όποιος από τους δυο υποψήφιους εκλεγεί –να την φέρει το 2016 στο μεγάλο λιμάνι, αν και δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στη πόλη εκθεσιακός χώρος τέτοιος που να μπορεί να φιλοξενήσει μια τέτοια διοργάνωση.
Σύμφωνα με πληροφορίες η πιο έντονη παρουσία στη φετινή έκθεση θα προέρχεται από τους κινέζους, τόσο από κρατικές επιχειρήσεις όσο και από άλλες –όπως ναυπηγεία –που βρίσκονται σε επαρχιακές περιοχές.
Οι επόμενοι «μεγάλοι πελάτες» προέρχονται από Ιαπωνία και Κορέα. Αισθητή θα κάνουν όμως φέτος την παρουσία τους και οι εκπρόσωποι επιχειρήσεων από τον αραβικό κόσμο καθώς ζήτησαν να αυξηθεί η χωρητικότητα των περιπτέρων τους κατά σχεδόν 200%.
Επίσης περίπτερα θα έχουν και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις αερομεταφορές όπως αραβικές, αλλά και η γερμανική Lufthansa καθώς ένας σημαντικός πελάτης τους είναι οι ναυτιλιακές εταιρείες των οποίων στελέχη, αλλά και πληρώματα ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο παρά πέντε ακύρωσαν την συμμετοχή τους εταιρείες από το Ιράν, κάτι που δείχνει ότι θέλουν να δώσουν «παρών» σε διεθνείς εκθέσεις στο τομέα της Ναυτιλίας και να κερδίσουν κομμάτι από την πίτα.
Όπως λένε οι διοργανωτές είναι τόσο μεγάλο το ενδιαφέρον εταιρειών για να συμμετάσχουν στην έκθεση που ακόμα και σήμερα ρωτούν εάν υπάρχει δυνατότητα για κάποιο περίπτερο.
«Καθώς ο ελληνικός ποντοπόρος στόλος εξακολουθεί να διευρύνεται ταχύτατα, βασιζόμενος σε μια στρατηγική διαφοροποίησης που αποσκοπεί στην εδραίωση της ηγετικής θέσης του στο διεθνές στερέωμα, τα σημαντικότερα ναυπηγικά έθνη συναγωνίζονται για να καταλάβουν μια εξέχουσα θέση στη φετινή διοργάνωση των Ποσειδωνίων» δήλωσε ο κ. Θεόδωρος Βώκος, project director των εκθέσεων Ποσειδώνια.
Σε σχετική ανακοίνωση των διοργανωτών σημειώνεται ότι «οι έλληνες πλοιοκτήτες πρωτοστατούν στην ανάκαμψη της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας, με τα Ποσειδώνια να σημειώνουν φέτος νέα ρεκόρ. Καθώς οι προοπτικές ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας βελτιώνονται, με τους έλληνες πλοιοκτήτες να πρωταγωνιστούν το 2013 σημειώνοντας ρεκόρ παραγγελιών, που αντιστοιχεί στο 25% του συνόλου των νέων ναυπηγήσεων παγκοσμίως, η ναυτιλιακή βιομηχανία παραμένει αισιόδοξη ότι οι μελλοντικές ελληνικές επενδύσεις για την κατασκευή νέων πλοίων θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα».
Ο κ. Βώκος πρόσθεσε ότι «λίγες είναι οι εκθέσεις που καταφέρνουν να συγκεντρώνουν τόσους πολλούς διεθνείς επενδυτές και αγοραστές. Το 2012 τα περίπτερα περισσότερων από 1.870 εκθετών προσέλκυσαν πάνω από 18.500 επισκέπτες από 92 χώρες. Τα Ποσειδώνια δίνουν την ευκαιρία σε όλους τους εμπλεκόμενους με τη ναυτιλία φορείς -σε παγκόσμιο επίπεδο- να συναντηθούν και να εξετάσουν προκλήσεις, ευκαιρίες, τάσεις και καινοτομίες με στελέχη ναυτιλιακών εταιρειών που κατέχουν περισσότερα από 4.000 πλοία, μεταφορικής ικανότητας περίπου 260 εκατ. τόνων».
Φέτος, σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα Ποσειδώνια θα υποδεχτούν τρία νέα εθνικά περίπτερα, του Χονγκ Κονγκ, που επιστρέφει δυναμικά έπειτα από απουσία 10 ετών, της Τουρκίας, που επιστρέφει μετά το 2006, και επιπλέον μίας πρωτοεμφανιζόμενης χώρας στη διοργάνωση, της Γεωργίας, η οποία σκοπεύει να προωθήσει τις ναυτιλιακές υπηρεσίες της.
Επίσης αισθητή θα είναι η παρουσία περιπτέρων από εταιρείες που σχετίζονται με τη βιομηχανία πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Ειδικότερα θα υπάρχει συμμετοχή μεγάλων εταιρειών πετρελαίου, εταιρειών εξειδικευμένων σε ανεφοδιασμό καυσίμων και προμηθευτών λιπαντικών, όπως είναι η Saudi Aramco (η οποία μάλιστα θα έχει στο περίπτερο της εκπροσώπους από το τμήμα προσωπικού καθώς ενδιαφέρεται να εντάξει στο δυναμικό της έλληνες με κατάρτιση στο αντικείμενο), η ENOC (κρατική εταιρεία πετρελαίου των ΗΑΕ), η Chevron Marine Products, η Lukoil Marine Lubricants, η Gulf Oil Marine, η JX Nippon Oil και η Energy Europe, η KPI Bridge Oil, η ECO Lubricants, η Baluco SA, όπως επίσης και οι ελληνικές εταιρείες Aegean Marine Petroleum, Avin Oil, Elinoil, ETEKA ΑΕ, Cyclon ΑΕ, SEKA ΑΕ και πολλές άλλες.
Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι εκθεσιακός χώρος είναι σχεδόν «sold out» και η φετινή διοργάνωση αναμένεται να προσελκύσει περισσότερους από 1.870 εκθέτες από 85 χώρες σε μια έκταση 35.000 τ.μ. στο Athens Metropolitan Expo.
Επιπλέον λόγω της αυξημένης ζήτησης για συνέδρια και σεμινάρια που έχουν προγραμματιστεί από ναυτιλιακές ενώσεις, εκδότες και εκθέτες, από τις 2 έως τις 6 Ιουνίου στον εκθεσιακό χώρο στήνονται επιπλέον αίθουσες για να καλύψουν τη ζήτηση.
«Από την πρώτη στιγμή που εγκαινιάσθηκε το πρόγραμμα συνεδρίων και σεμιναρίων που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια των Ποσειδωνίων, παρατηρήσαμε μεγάλη αύξηση στη συμμετοχή εκθετών και επισκεπτών, γεγονός που μας κάνει να αναμένουμε τη φετινή έκθεση να σημειώνει ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία. Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να εντάξουμε όσες περισσότερες εκδηλώσεις μπορούμε. Το τρέχον πρόγραμμα συνεδρίων και σεμιναρίων μας είναι ήδη διαθέσιμο στην ιστοσελίδα μας, ώστε ο κόσμος να μπορεί να δηλώσει συμμετοχή», είπε ο κ. Βώκος.
Τα Ποσειδώνια 2014 τελούν υπό την αιγίδα του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, του Δήμου Πειραιώς, του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας, της Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας.