Πάνω από 100 αιτήσεις για το σήμα «Αιγαιοπελαγίτικης Κουζίνας»

Ξεπερνούν τις εκατό οι αιτήσεις που κατατέθηκαν για τη χορήγηση του σήματος «Αιγαιοπελαγίτικης Κουζίνας» (AegeanCuisine), με την πλειοψηφία τους να προέρχεται από τις Κυκλάδες και κυρίως την Ανδρο, τη Νάξο, τη Μύκονο, τη Σαντορίνη, την Πάρο και την Τήνο.

Ξεπερνούν τις εκατό οι αιτήσεις που κατατέθηκαν για τη χορήγηση του σήματος «Αιγαιοπελαγίτικης Κουζίνας» (AegeanCuisine), με την πλειοψηφία τους να προέρχεται από τις Κυκλάδες και κυρίως την Ανδρο, τη Νάξο, τη Μύκονο, τη Σαντορίνη, την Πάρο και την Τήνο.
Το πρότυπο για το πρώτο σήμα «Αιγαιοπελαγίτικης Κουζίνας» (Aegean Cuisine) που αποδίδεται σε αυτόνομα εστιατόρια και εστιατόρια τα οποία λειτουργούν εντός ξενοδοχείων, παρουσίασε στις Ημέρες Γαστρονομίας (9-11 Μαΐου) ο Οργανισμός Επιθεώρησης και Πιστοποίησης TÜV HELLAS (TÜV NORD), ως αποκλειστικός Φορέας Επιθεωρήσεων που συνεργάζεται με το Επιμελητήριο Κυκλάδων, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Aegean Cuisine για την αξιοποίηση της ιδιαίτερα πλούσιας αιγαιοπελαγίτικης οινο-γαστρονομίας.

Στόχος του Επιμελητηρίου αλλά και του Οργανισμού Επιθεώρησης και Πιστοποίησης είναι οι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί να λάβουν το σήμα μέχρι το τέλος Ιουνίου, ώστε να λειτουργήσουν με πιστοποίηση «Αιγαιοπελαγίτικης Κουζίνας» από τη φετινή τουριστική περίοδο.

Στόχος του σήματος είναι να αναδειχθούν και να προβληθούν τα προϊόντα που παράγονται στο Αιγαίο, να διαδοθούν τα εδέσματα του Αιγαίου, να τους αποδοθεί προστιθέμενη αξία, καθώς και να αποκτήσουν τον σεβασμό, την αναγνώριση και την εμπιστοσύνη του κόσμου και των καταναλωτών.

Το Δίκτυο Aegean Cuisine αποτελεί έργο που υλοποιεί τα τελευταία χρόνια το Επιμελητήριο Κυκλάδων, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και τη συνεργασία του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, με βασικό στόχο την ανάδειξη της Αιγαιοπελαγίτικης οινο-γαστρονομίας για την προώθηση των νησιών του Αιγαίου πελάγους ως ενιαίο γαστρονομικό ταξιδιωτικό προορισμό.

Η TÜV HELLAS (TÜV NORD) αποτελεί τον ανεξάρτητο Φορέα ο οποίος κλήθηκε από το Επιμελητήριο Κυκλάδων να σχεδιάσει τις προδιαγραφές ένταξης των επιχειρήσεων στο Δίκτυο Aegean Cuisine και κατόπιν χρήσης του σήματος εξ’ αυτών. Στο Δίκτυο μπορούν να συμμετάσχουν επιχειρήσεις των Νομών Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, οι οποίες διασφαλίζουν ότι τα προϊόντα, τα αγαθά ή οι υπηρεσίες τις οποίες προσφέρουν αντανακλούν και αναδεικνύουν την ιδιαίτερη γαστρονομική ταυτότητα του Αιγαίου, πληρούν συγκεκριμένες ποιοτικές προδιαγραφές και προσφέρουν στον επισκέπτη-πελάτη συναίσθημα και εμπειρία.
Συγκεκριμένα στο δίκτυο μπορούν να συμμετάσχουν παραγωγοί τυποποιημένων, συσκευασμένων, εμφιαλωμένων τροφίμων, οίνου και ποτών, ιδιοκτήτες επισκέψιμων χώρων παραγωγής τροφίμων, οίνου και ποτών, εμπορικά καταστήματα τροφίμων και ποτών και επιχειρήσεις μαζικής εστίασης όπως εστιατόρια, ταβέρνες, μεζεδοπωλεία, ουζερί, καφενεία, ζαχαροπλαστεία και wine bars στα οποία προσφέρονται αιγαιοπελαγίτικα τοπικά εδέσματα ή τοπικά προϊόντα καθώς και κρασί από τα νησιά του Αιγαίου.
Η TÜV HELLAS (TÜV NORD) από το 2001 έχει δημιουργήσει εξειδικευμένη Διεύθυνση «Agrisystems» με στόχο την κάλυψη των αναγκών διασφάλισης της ποιότητας στον πρωτογενή τομέα. Η Διεύθυνση Agrisystems της TÜV HELLAS καλύπτει πιστοποιήσεις και επιθεωρήσεις, με διαπιστεύσεις, στα πεδία της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στη Φυτική (AGRO 2, GlobalG.A.P) και Ζωική Παραγωγή (Agro 3.1, 3.2, 3.3, 3.4), Συστημάτων Διαχείρισης (ISO 9001:2008, ISO 22000:2005, ISO 14001:2004), Ιδιωτικών Πρωτοκόλλων (BRC, IFS, GMO Control, Πιστοποίηση Ιχνηλασιμότητας, CO2 emission) και Εκπαίδευσης. Επίσης, ο Οργανισμός, ανταποκρινόμενος στις απαιτήσεις του τομέα παραγωγής τροφίμων, διεύρυνε το πεδίο δραστηριοτήτων του, παρέχοντας την υπηρεσία ελέγχου και πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων, τόσο στο στάδιο της παραγωγής όσο και στο στάδιο της μεταποίησης.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk