Γιάννης Στουρνάρας: «Πιο ασφαλής η ευρωζώνη μετά την τραπεζική ένωση»

Σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση αναδιάταξης της αρχιτεκτονικής του τραπεζικού συστήματος της ευρωζώνης έγιναν κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας,

Σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση αναδιάταξης της αρχιτεκτονικής του τραπεζικού συστήματος της ευρωζώνης έγιναν κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας, καθώς τέθηκαν οι βάσεις για τη δημιουργία της Τραπεζικής Ενωσης, μέσω της οποίας θα εισαχθεί ένα κοινό πλαίσιο προστασίας των καταθετών και εξυγίανσης των προβληματικών πιστωτικών ιδρυμάτων.
Στο ζήτημα αναφέρθηκε την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος μιλώντας στη Διάσκεψη για την Τραπεζική Ενωση που διοργανώνεται στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας από το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την Ακαδημία Ευρωπαϊκού Δικαίου και την Ελληνική Ενωση Τραπεζών, εξέφρασε την άποψη ότι η ενοποίηση θα προστατεύσει το τραπεζικό σύστημα και τις ευρωπαϊκές οικονομίες και κοινωνίες, αποτελώντας «τον ακρογωνιαίο λίθο για την περαιτέρω ευρωπαϊκή οικονομική και πολιτική ολοκλήρωση».
Οπως είπε ο υπουργός, η τραπεζική ένωση θα συμβάλει στην αποκατάσταση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και της εμπιστοσύνης στην ευρωπαϊκή οικονομία, θα εξασφαλίσει ένα ευρωπαϊκό σύστημα υψηλής εποπτείας και ένα κοινό πλαίσιο για το κλείσιμο-εκκαθάριση των χρεοκοπημένων τραπεζών, που θα καταστήσει τις τράπεζες ισχυρότερες .
Ο κ. Στουρνάρας πάντως συμπλήρωσε ότι οι τράπεζες πρέπει πρωτίστως να επικεντρωθούν στη συγκέντρωση ιδιωτικών κεφαλαίων και να αφομοιώσουν το νέο τραπεζικό πλαίσιο, προσθέτοντας πως η εμπιστοσύνη στον τραπεζικό τομέα θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και από τη διακυβέρνηση των πιστωτικών ιδρυμάτων.
Δύο πυλώνες


Οι δύο πυλώνες της Τραπεζικής Ενωσης είναι ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (Single Supervisory Mechanism) και ο Ενιαίος Μηχανισμός Εξυγίανσης (Single Resolution Mechanism). Ο SSM θα δημιουργήσει ένα νέο σύστημα χρηματοπιστωτικής εποπτείας που θα περιλαμβάνει την ΕΚΤ και τις εθνικές αρμόδιες αρχές των συμμετεχουσών χωρών της ΕΕ. Πρόκειται για τις χώρες που έχουν υιοθετήσει το ευρώ, αλλά και για όσες έχουν αποφασίσει να συνεργαστούν στενά με τον ενιαίο εποπτικό μηχανισμό, αν και δεν χρησιμοποιούν το ευρώ ως νόμισμά τους.
Βασικοί σκοποί του ενιαίου εποπτικού μηχανισμού θα είναι η διαφύλαξη της ασφάλειας και της ευρωστίας του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος και η ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής ολοκλήρωσης και σταθερότητας στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό ανατίθενται στην ΕΚΤ ειδικά καθήκοντα που αφορούν την προληπτική εποπτεία των πιστωτικών ιδρυμάτων. Κατά συνέπεια, η ΕΚΤ θα είναι υπεύθυνη για την αποτελεσματική και συνεπή λειτουργία του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού, σε συνεργασία με τις εθνικές αρμόδιες αρχές των συμμετεχουσών χωρών της ΕΕ.
Ο μηχανισμός τέθηκε σε ισχύ στις 4 Νοεμβρίου 2013 και θα λειτουργεί πλήρως τον Νοέμβριο του 2014 μετά την ολοκλήρωση των στρες τεστ που διεξάγει η Ευρωτράπεζα και τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων τους.
Από την άλλη πλευρά, ο μηχανισμός εξυγίανσης θα διασφαλίσει ότι αν μια τράπεζα που υπάγεται στον ενιαίο εποπτικό μηχανισμό αντιμετωπίσει, παρά την αυστηρότερη εποπτεία, σοβαρές δυσχέρειες, η εξυγίανσή της θα μπορεί να αντιμετωπιστεί με αποτελεσματικό τρόπο. Σε περίπτωση διασυνοριακών χρεοκοπιών, αυτό θα είναι πολύ πιο αποτελεσματικό από ό,τι ένα δίκτυο εθνικών αρχών εξυγίανσης και έτσι θα αποφεύγονται οι κίνδυνοι μετάδοσης.
Ο Ενιαίος Μηχανισμός Εξυγίανσης θα εφαρμόζεται σε όλες τις τράπεζες που εποπτεύονται από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό. Το Εποπτικό Συμβούλιο θα καταρτίζει σχέδια εξυγίανσης και θα εξυγιαίνει άμεσα όλες τις τράπεζες που τελούν υπό την άμεση εποπτεία της ΕΚΤ και τις διασυνοριακές τράπεζες. Τα κράτη-μέλη εκτός της ευρωζώνης που συμμετέχουν στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό θα συμμετέχουν και στον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης.
Ο Ενιαίος Μηχανισμός Εξυγίανσης θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2015, ενώ η διάσωση με ίδια μέσα και οι λειτουργίες εξυγίανσης θα ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2016, όπως ορίζεται στην οδηγία για την ανάκαμψη και την εξυγίανση των τραπεζών.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι μόλις αρχίσει να λειτουργεί ένα εύρωστο δημοσιονομικό πλαίσιο με αυστηρότερες απαιτήσεις προληπτικής εποπτείας και ικανότητας για την εξυγίανση των τραπεζών με συντεταγμένο τρόπο, αλλά και με τη διάσωση με ίδια μέσα βάσει των κανόνων της Οδηγίας για την ανάκαμψη και την εξυγίανση των τραπεζών, σπάνια θα απαιτηθεί περαιτέρω ανακεφαλαιοποίηση έκτακτης ανάγκης.
Ωστόσο, η Ευρωομάδα συμφώνησε στο να έχει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας τη δυνατότητα άμεσης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, μόλις θεσπιστεί για τις τράπεζες της ευρωζώνης αποτελεσματικός εποπτικός μηχανισμός με τη συμμετοχή της ΕΚΤ. Η μέγιστη έκθεση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για την άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών συμφωνήθηκε να καθοριστεί στο ποσό των 60 δισ. ευρώ.

HeliosPlus

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk