Κ. Λαμπρινόπουλος: Τα μυστικά ενός επιτυχημένου μάνατζερ

Ευελιξία, προσαρμοστικότητα, σωστή οικονομική διαχείριση και επιλογή των κατάλληλων συνεργατών είναι τα βασικά στοιχεία που πρέπει να διαθέτει ένας μάνατζερ μιας επιτυχημένης εταιρείας, ειδικά στην Ελλάδα της κρίσης.

Ευελιξία, προσαρμοστικότητα, σωστή οικονομική διαχείριση και επιλογή των κατάλληλων συνεργατών είναι τα βασικά στοιχεία που πρέπει να διαθέτει ένας μάνατζερ μιας επιτυχημένης εταιρείας, ειδικά στην Ελλάδα της κρίσης. Αυτή είναι η άποψη του προέδρου του ΔΣ της ΕΕΔΕ (Ελληνική Εταιρεία Διοικήσεως Επιχειρήσεων) κ. Κωνσταντίνου Λαμπρινόπουλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα» με αφορμή τον διαγωνισμό της ΕΕΔΕ επί 12 έτη για τον μάνατζερ της χρονιάς. Εφέτος βραβεύτηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Intralot κ. Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος.
Τι χρειάζεται να έχει ένας ικανός μάνατζερ για να διοικήσει μια επιχείρηση;


«Γνώσεις, εμπειρίες, όραμα, προσήλωση στους στόχους του και στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Επίσης θα πρέπει να διαθέτει ισχυρό και ξεκάθαρο πλαίσιο αρχών και αξιών που θα είναι η βάση λειτουργίας και ανάπτυξης της επιχείρησης που διοικεί, που και ο ίδιος θα πρεσβεύει και με το έργο του θα αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση».
Ειδικά στην Ελλάδα της κρίσης, ποια τα μυστικά επιτυχίας μιας ικανής διοίκησης εταιρείας;


«Ευελιξία, προσαρμοστικότητα, σωστή οικονομική διαχείριση και επιλογή των κατάλληλων συνεργατών. Απαραίτητη είναι η δημιουργία κλίματος ομαδικής προσπάθειας και καλού εργασιακού περιβάλλοντος ώστε να παρέχεται στους εργαζομένους η δυνατότητα να αναπτυχθούν. Μια ικανή διοίκηση θα πρέπει να επενδύει στη συνεχή επιμόρφωση των ανθρώπων της, στον εμπλουτισμό της με τα κατάλληλα εργαλεία που θα τη βοηθήσουν στην πορεία της και στην υιοθέτηση μοντέλων δουλειάς και διαδικασιών που παρέχουν δυνατότητες ανάπτυξης».
Ποια είναι η γνώμη σας για τις προοπτικές των ελληνικών επιχειρήσεων;


«Ιδιαίτερα καλές αν αποφασίσουν να επενδύσουν στη βιώσιμη ανάπτυξη και στην εξωστρέφεια που θα τους δώσει την ευχέρεια να αντιμετωπίσουν θετικά τις προκλήσεις του δύσκολου οικονομικού περιβάλλοντος».
Με ποια κριτήρια επιλέγει και βραβεύει η ΕΕΔΕ τους διευθύνοντες συμβούλους εταιρειών για τον διαγωνισμό μάνατζερ;


«Ο «Manager of the Year» προκηρύχθηκε για πρώτη φορά από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΕΔΕ το 2002 και έχει ήδη βραβεύσει δώδεκα πρόσωπα, που κατά γενική ομολογία διοίκησαν επιτυχημένα και αποτελεσματικά τις επιχειρήσεις τους όχι μόνο ως προς τα οικονομικά τους αποτελέσματα, αλλά και ως προς την κοινωνική συνεισφορά τους, την εξωστρέφεια, τις καινοτομίες, τη διαχείριση ανθρωπίνων πόρων, τη συμβολή τους στην ανάπτυξη τοπικών κοινωνιών και άλλα επιτεύγματα που τους ανέδειξαν ως ηγέτες στον χώρο τους.
Η δημιουργία αυτού του θεσμού βασίστηκε στην ανάγκη της επιπλέον αναγνώρισης των ανωτάτων διευθυντικών στελεχών που διευθύνουν αποτελεσματικά τις επιχειρήσεις τους, στο σύγχρονο ανταγωνιστικό περιβάλλον της κοινωνίας της γνώσης, με όραμα και προοπτική για το μέλλον. Το βραβείο απονέμεται σε πρόεδρο, διευθύνοντα σύμβουλο ή γενικό διευθυντή εταιρείας ή οργανισμού που έχει την έδρα του και δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως μεγέθους, κλάδου, ιδιωτικού ή δημόσιου τομέα. Η κριτική επιτροπή του βραβείου απαρτίζεται κάθε φορά από προσωπικότητες του οικονομικού και επιχειρηματικού χώρου της Ελλάδας και επικεφαλής οργανισμών με τους οποίους συνεργάζεται η ΕΕΔΕ.
Το 2002, η διάκριση αυτή απονεμήθηκε στον κ. Μηνά Τάνε, τότε διευθύνοντα σύμβουλο της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας. Το 2003, Manager of the Year ανακηρύχθηκε ο κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Chipita, το 2004 ο κ. Νικόλαος Νανόπουλος, τότε διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, το 2005 ο κ. Ευάγγελος Μαρτιγόπουλος, τότε διευθύνων σύμβουλος της Cosmote, το 2006 ο κ. Τάκης Αράπογλου, τότε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, το 2007 ο κ. Σπύρος Δεσύλλας, τότε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΑΪΣ – Unilever, το 2008 ο κ. Κωνσταντίνος Μαχαίρας, διευθύνων σύμβουλος Ν/Α Ευρώπης της ΑΒ Βασιλόπουλος, το 2009 ο κ. Δημήτρης Βιδάκης, τότε γενικός διευθυντής της Coca-Cola Τρία Εψιλον, το 2010 ο κ. Απόστολος Ταμβακάκης, τότε διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας, το 2011 ο κ. Γιώργος Κώτσαλος, διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Interamerican, το 2012 ο κ. Κωνσταντίνος Φρουζής, αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της Novartis Hellas και το 2013 ο κ. Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Intralot».

HeliosPlus

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk