Βολές ΣΕΔΥΚΑ για τις «ανοιχτές πωλήσεις» στις τράπεζες

Tις τελευταίες δύο εβδομάδες, συντελείται σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Εταιρειών Διαμεσολαβητικών Υπηρεσιών (ΣΕΔΥΚΑ), αθορύβως ένα τεράστιο χρηματιστηριακό σκάνδαλο στο όνομα της ενίσχυσης της κεφαλαιακής δομής των τραπεζών Eurobank και Εθνικής.

Tις τελευταίες δύο εβδομάδες, συντελείται σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Εταιρειών Διαμεσολαβητικών Υπηρεσιών (ΣΕΔΥΚΑ), αθορύβως ένα τεράστιο χρηματιστηριακό σκάνδαλο στο όνομα της ενίσχυσης της κεφαλαιακής δομής των τραπεζών Eurobank και Εθνικής.

Σκάνδαλο, με οσμή insider trading, προνομιακής αντιμετώπισης των ξένων επενδυτών, κακής διαχείρισης των δεδομένων τόσο από πλευράς διοίκησης των τραπεζών, όσο και από πλευράς θωράκισης από τις αρχές του Χρηματιστηρίου και της Κεφαλαιαγοράς. Η σχετική ανακοίνωση ο ΣΕΔΥΚΑ συνεχίζει ως εξής:

Το arbitrage και η στρέβλωση της αγοράς κατά την διαδικασία αύξησης του Μ.Κ της Eurobank, καθώς και το μετέπειτα προνομιακό «short selling» των ξένων θεσμικών, μετεξελίχθηκε σε αθρόες πωλήσεις των μετοχών της Εθνικής τράπεζας που οι ξένοι θεσμικοί είχαν αποκτήσει σε τιμή σκανδαλωδώς ευνοϊκότερη από αυτή με την οποία έγινε η προηγούμενη αύξηση και στην οποία -υψηλότερη τιμή- είχε «επιτραπεί» να συμμετάσχουν οι Έλληνες επενδυτές. Θεσπίζοντας κατά τον τρόπο αυτό την διαδικασία επένδυσης δύο ταχυτήτων βάσει της οποίας εμμέσως θίγονται για ακόμα μία φορά τα συμφέροντα των ελλήνων επενδυτών. Αποτελεί δε αρνητική παρακαταθήκη η νομιμοποίηση της στρέβλωσης της αγοράς από ξένα funds όταν η κρίση επιβάλλει συνολική αλλαγή νοοτροπιών τόσο από την κοινωνία, όσο και από τους λειτουργούς του πολιτικού και οικονομικού συστήματος.
Το Ταμείο Χρηματοδοτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) που κάλυψε το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης, χρηματοδοτείται με χρήματα των φορολογουμένων. Η προηγούμενη αύξηση της Εθνικής έγινε στην τότε προνομιακή τιμή των € 4,29, καθόσον αυτό προέκυπτε μετά από reverse split. Για να δοθεί μια αίσθηση του μεγέθους, η αναπροσαρμοσμένη μέση τιμή κλεισίματος της Εθνικής για το 2007 ήταν 161 ευρώ. Σήμερα η Εθνική χρειάστηκε πάλι κεφάλαια. Αυτή τη φορά έκανε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στα € 2,20 (τα μισά της περυσινής), αλλά αποφάσισε να προσφέρει τις φθηνές αυτές μετοχές μόνο σε ξένους ή / και σε όσους έχουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό. Με αυτό τον τρόπο, οι Έλληνες που αποφάσισαν πέρυσι να στηρίξουν την Εθνική και την εθνική προσπάθεια μένουν πάλι με «το μουντζούρη» στο χέρι και μάλιστα χωρίς το δικαίωμα να βελτιώσουν τη θέση τους συμμετέχοντας στη νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Τα ερωτήματα που εγείρονται είναι πολλά:
Ποιος αποφάσισε ότι οι Έλληνες που έχουν ακόμη τα χρήματά τους στην Ελλάδα είναι πολίτες δεύτερης διαλογής και δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους «ξένους»;
Γιατί οι τράπεζες ALPHA και ΠΕΙΡΑΙΩΣ έκαναν τις φετινές τους αυξήσεις στις ίδιες ή και σημαντικά υψηλότερες τιμές από αυτές, που αγόρασαν οι Έλληνες πέρυσι, τιμώντας όσους τις εμπιστεύτηκαν, ενώ οι υπό κρατικό έλεγχο EUROBANK και Εθνική τις έκαναν σε σημαντικά χαμηλότερες ; Που χάθηκαν τα λεφτά ;
Ποιος διασφαλίζει την ίση μεταχείριση όλων των επενδυτών, στο Ελληνικό χρηματιστήριο;
Παρά την «σπουδή» του Υπουργείου οικονομικών να «εξαερώσει» την εγχώρια επενδυτική διαδικασία μέσω της επιβολής αλλοπρόσαλλης πολιτικής για την φορολόγηση της υπεραξίας, δεν διακρίνουμε την ίδια σπουδή για την προστασία του θεσμού της Κεφαλαιαγοράς και την προστασία των μικροεπενδυτών κατά την διαδικασία των αυξήσεων κεφαλαίου της Εθνικής και Eurobank.
Χωρίς να παραβλέπουμε το σημαντικό μερίδιο ευθύνης στην στρέβλωση της αγοράς και τα φαινόμενα insider trading από τις ίδιες τις διοικήσεις των τραπεζών αυτών.
Καλούμε τον Υπουργό Οικονομικών καθώς και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς :
α) Να διενεργήσουν ελέγχους προκειμένου για την απόδοση ευθυνών ειδικά στις περιπτώσεις εκείνες που οι διοικήσεις των τραπεζών αυτών δεν προέβησαν στις δέουσες ενέργειες αποτροπής των κερδοσκοπικών φαινομένων.
β) Να διαμορφώσουν το νομικό πλαίσιο ώστε στο μέλλον η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και η προστασία του επενδυτικού κοινού να αποτελούν πρωτεύοντα στόχο σε παρόμοιες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.
Εφόσον το ζητούμενο στην μετά την κρίση περίοδο είναι η ανάπτυξη, πρέπει να γίνει αντιληπτό επιτέλους από όλους πως αυτή αναγκαστικά θα στηριχθεί από ένα υγιές χρηματιστήριο που πρωτίστως θα προστατεύει τους εγχώριους Θεσμικούς και μικρούς επενδυτές με την σύσταση αποτρεπτικών μηχανισμών από κερδοσκοπικά φαινόμενα της μορφής που παρατηρούνται τις τελευταίες μέρες.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk