Ετοιμη για δράση αλλά με καθυστέρηση η ΕΚΤ

Ετοιμη να αναλάβει δράση, με καθυστέρηση ωστόσο αρκετών μηνών, είναι πλέον η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας στη ζώνη του ευρώ.

Ετοιμη να αναλάβει δράση, με καθυστέρηση ωστόσο αρκετών μηνών, είναι πλέον η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας στη ζώνη του ευρώ. Το διοικητικό της συμβούλιο εκτιμάται πλέον από την πλειονότητα των οικονομολόγων ότι θα αποφασίσει στη συνεδρίαση του Ιουνίου τη μείωση του βασικού επιτοκίου του ευρώ σε νέο ιστορικό χαμηλό, καθώς και τη «χρέωση» των τραπεζών που παρκάρουν στα «θησαυροφυλάκιά» της τη ρευστότητά τους. Ο διοικητής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι έχει κατηγορηθεί από πολλούς αναλυτές για ατολμία στην υιοθέτηση επιθετικότερων πολιτικών, δεδομένης της ασθενικής ανάκαμψης που εμφανίζει η οικονομία της ευρωζώνης και του πολύ χαμηλού πληθωρισμού, ο οποίος απέχει αρκετά από το όριο-στόχο του 2%.
Εναν σχεδόν χρόνο μετά τη δήλωση του κ. Ντράγκι ότι είναι έτοιμος να στηρίξει με κάθε μέσο την ανάπτυξη στη Γηραιά Ηπειρο, καμία πράξη προς αυτή την κατεύθυνση δεν έχει υιοθετηθεί από την Ευρωτράπεζα. Η πολυαναμενόμενη κίνηση αναμένεται να εφαρμοστεί τον ερχόμενο Ιούνιο. Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» ο επικεφαλής οικονομολόγος της ευρωπαϊκής νομισματικής αρχής Peter Praet θα προτείνει στο ερχόμενο ΔΣ τη μείωση του επιτοκίου των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης από το 0,25% στο 0,15%, για πρώτη φορά στην ιστορία της τράπεζας. Πρόκειται για το κόστος δανεισμού με το οποίο δανείζονται οι ευρωπαϊκές τράπεζες από την ΕΚΤ.
Παράλληλα όμως ο κ. Praet, σημειώνει το περιοδικό, θα προτείνει επίσης για πρώτη φορά στα χρονικά την εισαγωγή αρνητικού επιτοκίου στη διευκόλυνση αποδοχής καταθέσεων. Με τον τρόπο αυτόν θα δημιουργηθεί ένα ισχυρό αντικίνητρο για τις εμπορικές τράπεζες να καταθέτουν στην ΕΚΤ τη ρευστότητά τους. Ετσι εκτιμάται ότι τα διαθέσιμα κεφάλαια θα κατευθυνθούν προς την πραγματική οικονομία.
Η έρευνα του Bloomberg


Ενδεικτική των εκτιμήσεων που υπάρχουν στην αγορά αυτή τη στιγμή είναι η μηνιαία έρευνα του Bloomberg. Σύμφωνα με αυτή, το 90% των οικονομολόγων προβλέπει χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής τον Ιούνιο, μετά τις δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ στις 8 Μαΐου ότι οι αξιωματούχοι θα ένιωθαν άνετα να αναλάβουν δράση τον επόμενο μήνα. Οπως σχολιάζει το πρακτορείο, αν και αυτό επιτρέπει στους επενδυτές να προετοιμαστούν για περαιτέρω χαλάρωση και ένα πιο αδύναμο ευρώ, η σχετική δήλωση του προέδρου της ΕΚΤ αναμένεται να οδηγήσει σε μεγαλύτερη απογοήτευση στην περίπτωση που η κεντρική τράπεζα δεν προχωρήσει σε νέα μέτρα.
Αναλυτικότερα, στην έρευνα του Bloomberg, οι 47 από τους 52 αναλυτές δήλωσαν ότι η ΕΚΤ θα χαλαρώσει περαιτέρω την πολιτική της στη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής στις 5 Ιουνίου στη Φρανκφούρτη. Ποσοστό-ρεκόρ 88% ανέφερε ότι το guidance του κ. Ντράγκι στα επιτόκια υπήρξε αποτελεσματικό. Αυτό είναι σημαντικά ενισχυμένο από το 48% που είχε καταγραφεί τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Από τους 47 αναλυτές που περιμένουν δράση από την ΕΚΤ, οι 29 περιμένουν μια ταυτόχρονη μείωση του επιτοκίου των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και του επιτοκίου της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων. Αυτό θα κάνει την ΕΚΤ την πρώτη μεταξύ των μεγάλων κεντρικών τραπεζών που θα χρεώνει τις εμπορικές τράπεζες για τα κεφάλαια που τοποθετούν.

HeliosPlus

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk