Ενθουσιασμός επικράτησε από νωρίς το απόγευμα στην Κουμουνδούρου, μόλις έφτασαν τα πρώτα θετικά μηνύματα που επιβεβαιώθηκαν και στα exit poll της Κυριακής. Ωστόσο, όσο περνούσε η ώρα, ο ενθουσιασμός αυτός υποχωρούσε και έδωσε την θέση του σε πιο επιφυλακτικές εκτιμήσεις, όταν φάνηκε πως οι επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ήταν τόσο σαρωτικές.
Παράλληλα πάντως, αισθητή ήταν και η προσπάθεια να συγκρατηθούν οι εκδηλώσεις πανηγυρισμών εκ μέρους στελεχών και να κρατηθούν χαμηλά οι τόνοι.
Το βλέμμα των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον στραμμένο στην τελευταία προεκλογική εβδομάδα, το κλίμα που θα επικρατήσει και την τελική καταγραφή δυνάμεων στην δεύτερη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών και στις κάλπες των ευρωεκλογών.
Κρίσιμες παράμετροι και βασικές προτεραιότητες της αξιωματικής αντιπολίτευσης εν όψει αυτών:
–να μην ανατραπεί η εικόνα της πρώτης Κυριακής σε Αθήνα και Αττική και οι υποψήφιοι του κόμματος να διατηρήσουν την δυναμική τους και ει δυνατόν να κερδίσουν τον δήμο και την περιφέρεια
–να κερδηθεί η μάχη των ευρωεκλογών, η οποία κατά τον ΣΥΡΙΖΑ θα κρίνει τις εξελίξεις.
Από το τελευταίο στοιχείο θα κριθεί ο τρόπος και η ένταση με την οποία ο κ. Τσίπρας θα θελήσει να διατυπώσει το μείζον πολιτικό δίλημμα, πώς δηλαδή θα προχωρήσει στο αίτημα για την διεξαγωγή πρόωρων εθνικών εκλογών.
Στο επιτελείο του Αλ. Τσίπρα θέλησαν πάντως το απόγευμα της Κυριακής ευθύς εξ αρχής να εκδηλώσουν την ικανοποίησή τους για την δικαίωση των επιλογών τους –κυρίως δε στην Αττική και στον δήμο της Αθήνας, όπου τα στελέχη της Κουμουνδούρου επισήμαναν δύο στοιχεία:
Α) ότι η Ρένα Δούρου φάνηκε πως κατόρθωσε να συσπειρώσει το σύνολο των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και να επιβεβαιώσει την εκλογική ισχύ του κόμματός της στην μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας σε σχέση με τις εκλογές του 2012. Αυτή η εκτίμηση πάντως δεν φάνηκε να επιβεβαιώνεται τελικά.
Β) ότι με αφορμή την έκβαση της αναμέτρησης στον δήμο της Αθήνας και άλλες περιοχές της Ελλάδας, υπάρχει σοβαρή ένδειξη μίας σαφώς πολιτικής ψήφου, η οποία δικαίωσε την επιλογή ενός νέου προσώπου όπως ο Γαβρ. Σακελλαρίδης, και άλλους κατά τόπους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ.
Υπό το πρίσμα αυτό, στην Κουμουνδούρου θεωρούν εαυτούς δικαιωμένους και ως προς την λογική του συνθήματος «τρεις κάλπες μία ψήφος» και αναμένουν την επόμενη Κυριακή για την καταγραφή του αποτελέσματος στις κάλπες των ευρωεκλογών.
Επισήμαιναν δε ότι Αττική και Αθήνα έχουν πολύ μεγαλύτερη εκλογική και πολιτική βαρύτητα, δεδομένου ότι πρόκειται για τις μεγαλύτερες περιφέρειες της χώρας.
Πάντως, στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης –και εν όψει των επισήμων αποτελεσμάτων –προτίμησαν να μην σχολιάσουν τις επιδόσεις του κόμματος στις υπόλοιπες περιφέρειες, όπου φάνηκε πως σε λίγες από αυτές οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ μπαίνουν στον δεύτερο γύρο και διεκδικούν με αξιώσεις την νίκη.
Κατόπιν όλων αυτών, στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι ειδικώς στην περίπτωση της κυρίας Δούρου, συγκεντρώνουν πολλές πιθανότητες να κερδίσουν την περιφέρεια της Αττικής και σημειώνουν ότι και μόνο μία τέτοια εξέλιξη θα αλλάξει τον αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας.
Παρά ταύτα, το μεγάλο θέμα των προσεχών ημερών θα είναι οι συμμαχίες που θα επιδιώξει να επιτύχει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ειδικώς στο δήμο της Αθήνας και στην περιφέρεια, όπου στο πλευρό της κυρίας Δούρου και του κ. Σακελλαρίδη θα πρέπει να συρρεύσουν ετερόκλητες ομάδες ψηφοφόρων.
Το θέμα των συμμαχιών θα απασχολήσει τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ και για άλλες πόλεις, με πιθανό μέχρι στιγμής ενδεχόμενο να στηρίξει τον υποψήφιο του ΚΚΕ και νικητή του α’ γύρου Κ. Πελετίδη. Αποφάσεις θα ληφθούν για τη στάση που θα τηρηθεί στην Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις.
Αυτό που πάντως απασχολεί πρωτίστως το επιτελείο του κ. Τσίπρα είναι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Τα στελέχη της Κουμουνδούρου προφανώς δηλώνουν αισιόδοξοι για την επόμενη Κυριακή