Εναλλακτικά σχέδια για ταχύτερη πλήρη επιστροφή της Τράπεζας Πειραιώς σε ιδιωτικά χέρια εξετάζει η διοίκηση του συστημικού ομίλου.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας κατά τη διάρκεια της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της την Παρασκευή το μεσημέρι, γίνεται επεξεργασία έξυπνων προτάσεων για την ταχύτερη εξάσκηση των τίτλων παραστατικών δικαιωμάτων κτήσης (warrants).
Ο ίδιος διευκρίνισε πάντως ότι οι προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων είναι διαφορετικές από αυτές που επεξεργάζεται το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).
Το νέο δ.σ.
Η γενική συνέλευση ενέκρινε τις οικονομικές καταστάσεις της χρήσης 2013 και εξέλεξε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας.
Τα μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου είναι:
–Σάλλας Μιχάλης
Λεκκάκος Σταύρος


–Θωμόπουλος Άνθιμος


–Γεωργάνας Ιάκωβος


–Ρουμελιώτης Παναγιώτης


–Απαλαγάκη Χαρούλα


–Φουρλής Βασίλης


–Βασιλάκης Ευτύχης


–Γκολέμης Στυλιανός


–Κυριαζής Χαρίτων


–Αλεξανδρίδης Γιώργος


–Αθανασίου Ηρώ


–Αθανασόπουλος Παναγιώτης
Εκπρόσωπος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο Δ.Σ. έχει οριστεί η κ. Μπερίτση Αικατερίνη και εκπρόσωπος του Ελληνικού Δημοσίου ο κ. Τσούμας Αθανάσιος.
Η συμφωνία με τη MIG
Ο κ. Σάλλας αναφέρθηκε και στο deal με την MIG, σημειώνοντας ότι αν και δεν είναι core business για τον τραπεζικό όμιλο, έχει ευρύτερη στρατηγική σημασία και αποτελεί κολοσσιαίο έργο για την ελληνική οικονομία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι συζητήσεις με τη MIG ξεκίνησαν όταν η τράπεζα απορρόφησε το δίκτυο των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα. Τότε κατά τη διαδικασία της μεταβίβασης των δανείων, τρεις χορηγήσεις βρέθηκαν υπό αμφισβήτηση:
– Δάνειο του Ερρίκος Ντυνάν, το οποίο η Τράπεζα Πειραιώς αγόρασε
– Δύο δάνεια 75 εκατ. και 250 εκατ. ευρώ της εταιρείας διαχείρισης εμπορικών κέντρων στη Σερβία RKB, η οποία είναι θυγατρική της MIG. Τα δάνεια αυρά είχαν χορηγηθεί από τη Marfin Λαϊκή.
Μετά τα γεγονότα στην Κύπρο και την εξαγορά της Marfin Λαϊκής από την Τράπεζα Πειραιώς τα δύο δάνεια ήταν στο «αέρα».
Τελικώς, τα απέκτησε η Τράπεζα Πειραιώς έναντι συνολικού τιμήματος 165 εκατ. ευρώ. Η διαφορά, τα 95 εκατ. ευρώ, αντιστοιχούν στις μετοχές που θα αποκτήσει η Τράπεζα Πειραιώς στη MIG μέσω του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου που συμφωνήθηκε να καλύψει.