Σε τροχιά ανάπτυξης επιστρέφει η οικονομία

Η ιστορική για την Ελλάδα (και τον δυτικό κόσμο) ύφεση η οποία κατέστρεψε 1.000.000 θέσεις εργασίας μέσα σε έξι χρόνια «μπορεί να έχει τελειώσει ήδη» λένε στο υπουργείο Οικονομικών,

Η ιστορική για την Ελλάδα (και τον δυτικό κόσμο) ύφεση η οποία κατέστρεψε 1.000.000 θέσεις εργασίας μέσα σε έξι χρόνια «μπορεί να έχει τελειώσει ήδη» λένε στο υπουργείο Οικονομικών, μετά τα ενθαρρυντικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το πρώτο τρίμηνο του 2014 τα οποία έδειξαν απότομο φρενάρισμα της ταχύτητας πτώσης του ΑΕΠ στο -1,1% σε ετήσια βάση, από -6% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2013.


«Μιλάμε για διαφορά πέντε μονάδων η οποία σιγουρεύει σε ποσοστό 100% τον στόχο της επιστροφής σε ανάπτυξη 0,6% του ΑΕΠ στο σύνολο του έτους»
λέει στο «Βήμα» κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.
Αναλυτές εκτιμούν ότι τα τελευταία στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι «πέραν πάσης αμφιβολίας ο μεγάλος θυμός της ύφεσης εξαντλήθηκε», ενώ για τους πλέον αισιόδοξους το «ριμπάουντ» της ελληνικής οικονομίας είναι ήδη εδώ. «Αυτό που μένει» λένε, «είναι να διανύσει η χώρα σε περιβάλλον ηρεμίας το χρονικό διάστημα που χωρίζει πάντα την ανάκαμψη των αριθμών από την ανάκαμψη στην πραγματική οικονομία».

«Η ύφεση το 2013 ήταν για πρώτη φορά μικρότερη από ό,τι είχε προβλεφθεί, ενώ το 2014 η Ελλάδα αναμένεται να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης ύστερα από έξι χρόνια. Είναι ενδεικτικό ότι το αποτέλεσμα του πρώτου τριμήνου του 2014 είναι το θετικότερο που έχει καταγραφεί τα τελευταία τέσσερα έτη»
λέει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.
Στην πρόβλεψη για «τέλος της ύφεσης» συνηγορεί το γεγονός ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο ρυθμός μείωσης του ΑΕΠ επιβραδύνεται σταθερά από το α’ τρίμηνο 2013: -6% του ΑΕΠ το α’ τρίμηνο πέρυσι, -4% το β’ τρίμηνο, -3,2% το γ’ τρίμηνο και -2,3% το δ’ τρίμηνο.
Εκρηξη του τουρισμού


Συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών λένε ότι αν επιβεβαιωθεί και συνεχιστεί η τάση της βελτίωσης των 5 μονάδων τότε ο ρυθμός ανάπτυξης για το σύνολο του έτους θα προσεγγίσει το 1% του ΑΕΠ (από 0,6% που προβλέπει η τρόικα), δεδομένου ότι η μέση ύφεση το 2013 ήταν 3,9% του ΑΕΠ. Οι ίδιοι κύκλοι προεξοφλούν το πέρασμα σε θετικό έδαφος το β’ και το γ’ τρίμηνο του 2014 χάρη στο τουριστικό κύμα, το οποίο ήδη καταγράφεται στις πολύ αυξημένες κρατήσεις (30,1%) το πρώτο τετράμηνο του έτους.
Ωστόσο θα χρειαστούν χρόνια για να ανακτήσει η χώρα το επίπεδο ευημερίας που είχε πριν από την κρίση. Από το 2008 μέχρι σήμερα η Ελλάδα απώλεσε σχεδόν το 25% του εθνικού προϊόντος της. Σε τρέχουσες τιμές, το ΑΕΠ περιορίστηκε το α’ τρίμηνο φέτος σε 41,009 δισ. ευρώ, στο χαμηλότερο επίπεδο από το α’ τρίμηνο 2005 (44,305 δισ. ευρώ) έχοντας μειωθεί κατά περίπου 1,5 δισ. ευρώ μέσα σε έναν χρόνο (42,501 δισ. ευρώ ήταν το α’ τρίμηνο του 2013).
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα δύο τελευταία τρίμηνα με θετικό πρόσημο ήταν το α’ τρίμηνο 2008 (+0,3%) και το β’ τρίμηνο 2008 (+0,4%), ενώ το χειρότερο τρίμηνο ήταν το τελευταίο του 2010, όταν η οικονομία, χτυπημένη από το σοκ των μέτρων του πρώτου Μνημονίου, πραγματοποίησε βουτιά -9,2% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση.
Αποτέλεσμα της λιτότητας


H ύφεση ήλθε μεταξύ των άλλων ως αποτέλεσμα της πρωτοφανούς λιτότητας. «Η χώρα μας μέσα σε τέσσερα χρόνια (2010-2013) πέτυχε δημοσιονομική διόρθωση ίση με 19,4% του ΑΕΠ. Αυτό το στοιχείο, από μόνο του, είναι ενδεικτικό της τεράστιας προσαρμογής που πραγματοποιήθηκε. Δεν υπάρχει, νομίζω, παράδειγμα χώρας που πέτυχε κάτι αντίστοιχο σε τόσο μικρή χρονική περίοδο» τονίζει ο κ. Στουρνάρας.
Παρά τη σταθεροποίηση της οικονομίας, οι πάντες συμφωνούν ότι ο τουρισμός δεν αρκεί για να εξασφαλίσει την επιστροφή στη βιώσιμη ανάπτυξη. «Η πρόκληση δεν είναι απλώς να ανακάμψει η οικονομία, αλλά να θεμελιωθεί ένα νέο, περισσότερο εξωστρεφές αναπτυξιακό πρότυπο» παραδέχεται ο υπουργός Οικονομικών.


Μειώσεις φόρων – χαλάρωση της λιτότητας
Πολλά αναμένεται να κριθούν από τις συζητήσεις για την περαιτέρω μείωση του ελληνικού χρέους

Το στοίχημα της καταγραφής θετικών ρυθμών ανάπτυξης μέσα στη χρονιά έχει πολύ μεγάλη σημασία και για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα (ΕΕ – ΕΚΤ – ΔΝΤ), η οποία αναμένεται να κάνει ένα πρώτο «πέρασμα» από την Αθήνα στο τέλος Ιουνίου και να επανέλθει για τα… «σπουδαία» τον Σεπτέμβριο. Τα σπουδαία είναι ασφαλώς η προγραμματισμένη συζήτηση για την περαιτέρω μείωση του ελληνικού χρέους, από την οποία εξαρτώνται πολλά, αν όχι τα πάντα.
Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση επείγεται να ανοίξει τη συζήτηση με την τριμερή για τη μείωση των φόρων και τη χαλάρωση του ασφυκτικού κλοιού της λιτότητας, παρότι επισήμως δεν αμφισβητεί τους στόχους του Μνημονίου 2. «Η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων δίνει τη δυνατότητα συζητήσεων για μείωση των φόρων» σημειώνει χαρακτηριστικά διακεκριμένο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών διευκρινίζοντας ότι βασική προϋπόθεση είναι πάντα η ανάπτυξη.
Οι πληροφορίες αυτές «δένουν» με την ανάλυση και τις εκτιμήσεις στελέχους της τρόικας. Μιλώντας στο «Βήμα» το συγκεκριμένο στέλεχος ανέφερε ότι αντί για την παροχή ενός ακόμη εφάπαξ πακέτου σε περίπτωση νέας υπέρβασης του δημοσιονομικού στόχου, όπως αυτό του κοινωνικού μερίσματος, η τρόικα είναι ανοιχτή να συζητήσει στην επόμενη αξιολόγηση ακόμη και τη «δοκιμή» της μείωσης κάποιων φορολογικών συντελεστών (εφόσον τηρείται το πρόγραμμα).
Η λογική των δανειστών είναι ότι αυτή η πολιτική θα έχει ευρύτερη διάχυση και πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας από ό,τι τα εφάπαξ βοηθήματα.
Από την άλλη πλευρά ο άρρητος στόχος της κυβέρνησης είναι να κατέβει ο πήχης για το πρωτογενές πλεόνασμα για τα επόμενα χρόνια και να χαλαρώσει ανάλογα η λιτότητα στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την ελάφρυνση του χρέους. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα επιδιώξει τη μείωση του «εισπρακτικού πυρετού» που προβλέπει το Μνημόνιο 2 για την επίτευξη και διατήρηση πλεονασμάτων 4,5% του ΑΕΠ από το 2016 και μετά, τα οποία συναντώνται μόνο σε πετρελαιοπαραγωγούς χώρες όπως η Νορβηγία.
Το κλειδί είναι να μειωθεί το ποσό των τόκων που πληρώνει κάθε χρόνο η Ελλάδα.
Επισήμως στο υπουργείο Οικονομικών λένε ότι δεν έχει τεθεί ακόμα υπό συζήτηση το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων για την επόμενη διετία και ότι όλα θα συνεκτιμηθούν όταν θα μπουν στο τραπέζι όλα τα νέα δεδομένα, όπως είναι τα οφέλη από την πρόωρη έξοδο στις αγορές, η υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων στη διετία 2013-2014, αλλά και η απόφαση για την περαιτέρω μείωση του χρέους.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk