Νέα στεγασμένη λαϊκή αγορά στα νότια προάστια

Νέα στεγασμένη λαϊκή αγορά στα νότια προάστια, συμφωνία για διανομή στο εξωτερικό, περισσότερες ημέρες λειτουργίας,

Νέα στεγασμένη λαϊκή αγορά στα νότια προάστια, συμφωνία για διανομή στο εξωτερικό, περισσότερες ημέρες λειτουργίας, νέα προϊόντα και παραγωγοί και συζητήσεις για εφαρμογή ίδιου μοντέλου στην Ελβετία είναι οι καινούργιες κινήσεις της στεγασμένης ιδιωτικής λαϊκής αγοράς Farmer Republic, η οποία λειτούργησε για πρώτη φορά πριν από τρεις μήνες στον Αγιο Στέφανο Αττικής. Πρόκειται για το πρώτο ελληνικό farmer market, μια ιδέα που στο εξωτερικό κυκλοφορεί εδώ και μια δεκαετία.
Σε μια στεγασμένη έκταση 1.200 τ.μ. στον Αγιο Στέφανο, οι έλληνες παραγωγοί φέρνουν τα βιολογικά προϊόντά τους κοντά στον καταναλωτή, χωρίς μεσάζοντες, με αποτέλεσμα να είναι φθηνότερα κατά 5%-30% από την υπόλοιπη αγορά.
Σύμφωνα με τον ιδρυτή του κ. Δημήτρη Κουτσολιούτσο, της οικογενείας που ελέγχει τη Folli-Follie, η ανταπόκριση των καταναλωτών στο Farmer Republic στον Αγιο Στέφανο ήταν ικανοποιητική, αφού φθάνουν τις 10.000 σε φυσική παρουσία την εβδομάδα και τις 55.000 μηνιαίως το ηλεκτρονικό κατάστημα. Γι’ αυτό και όπως πρόσθεσε ο ίδιος, από μια ημέρα κάθε Σάββατο που λειτουργούσε η λαϊκή αγορά αρχικά, πλέον λειτουργεί και την Τετάρτη με βιολογικά προϊόντα (από τις 9 ως τις 17.00) και τη Δευτέρα και την Παρασκευή με προϊόντα ολοκληρωμένης διαχείρισης (ένα βήμα πριν από τη βιολογική πιστοποίηση), τα οποία είναι 30% πιο φθηνά περίπου από τα βιολογικά. Εν τω μεταξύ, η διοίκηση της εταιρείας βρίσκεται αυτή την περίοδο σε φάση προχωρημένων συζητήσεων για να κλείσει τον χώρο στα νότια προάστια της Αττικής, που θα στεγάσει τη νέα λαϊκή αγορά, η οποία αναμένεται να λειτουργήσει μέσα στους επόμενους δύο μήνες.
Και e-κατάστημα


Επιπλέον, εδώ και έναν μήνα έχει ανοίξει και το ηλεκτρονικό κατάστημα, ενώ στον Αγιο Στέφανο υπάρχει και παντοπωλείο που λειτουργεί καθημερινά. Το e-shop διαθέτει προς το παρόν 600 προϊόντα, ενώ κάθε βδομάδα προστίθενται δύο παραγωγοί στο ηλεκτρονικό κατάστημα και στο παντοπωλείο όπου φιλοξενεί συσκευασμένα προϊόντα βιολογικής ταυτότητας. Στο πλαίσιο επέκτασης της Farmer Republic ο κ. Δ. Κουτσολιούτσος ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε συμφωνία με τις μεταφορικές εταιρείες UBS και DΗL προκειμένου να διανείμει τα προϊόντα της στη λιανική σε 11 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης την επόμενη ημέρα (next day delivery) με ευνοϊκές τιμές (π.χ. ένα κιβώτιο 15 κιλών με προϊόντα αξίας 150 ευρώ θα παραδίδεται στο εξωτερικό την επόμενη ημέρα το πρωί, με κόστος αποστολής 40 ευρώ). Οσον αφορά την Ελλάδα η διανομή μπορεί να γίνει κατ’ οίκον προς το παρόν μόνο για τα ξηρά προϊόντα σε όλη την Ελλάδα, αλλά όσον αφορά την Αττική διανέμονται κατ’ οίκον και τα φρέσκα προϊόντα με δωρεάν κόστος, όταν κοστίζουν άνω των 50 ευρώ και αντί 3,70 ευρώ τα προϊόντα που κοστίζουν λιγότερο των 50 ευρώ.
Στα σχέδια επέκτασης της Farmer Republic εντάσσονται και οι συζητήσεις της διοίκησης της εταιρείας για εφαρμογή παρόμοιου μοντέλου λαϊκής αγοράς και στην Ελβετία και συγκεκριμένα στη Γενεύη με τη μορφή joint venture με άλλον συνεργάτη. Πάντως, η εταιρεία έχει δεχτεί αρκετές προτάσεις για να συνεργαστεί και να επεκταθεί και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, αλλά προς το παρόν δεν εξετάζει αυτό το ενδεχόμενο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
  • Βηματοδότης Η γιορτή της δημοκρατίας και η παραφωνία Βελόπουλου Το κεντρικό σύνθημα στη δεξίωση για την 47η επέτειο από την... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk