Σημαντικό ρόλο στο κυπριακό πρόγραμμα αναλαμβάνει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) συμβάλλοντας με χρηματοδότηση ύψους έως και 700 εκατ. ευρώ. Η απόφαση ελήφθη στην ετήσια γενική συνέλευση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας στην Βαρσοβία.

Σημειώνεται πως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης είναι πολυεθνική επενδυτική τράπεζα με μετοχικό κεφάλαιο που έχει συγκεντρωθεί από 60 χώρες και δύο διεθνείς οργανισμούς και πραγματοποιεί επενδύσεις μόνο σε ιδιωτικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις χώρες της Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στη Ρωσία και στις χώρες της Κεντρικής Ασίας.

Σύμφωνα με τα κυπριακά Μέσα Ενημέρωσης ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Γεωργιάδης τόνισε ότι με τη συμφωνία με την EBRD διανοίγεται η προοπτική για προγράμματα χρηματοδότησης τομέων της οικονομίας. Είπε δε πως έχει συμφωνηθεί πρόγραμμα πενταετούς διάρκειας και ότι γίνεται αναφορά σε ποσό 500 έως 700 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης Σούμα Τσιακραπάρτι ανέφερε ότι η τράπεζα θα στηρίξει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, θα βοηθήσει με την εταιρική αναδιάρθρωση και θα εργαστεί για ενίσχυση του χρηματοοικονομικού τομέα. Με την πλήρη στήριξη όλων των μερών που εμπλέκονται, είπε, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης θα προσφέρει χρηματοδότηση σε ολόκληρη την Κύπρο.