Ελκυστικές λύσεις αποταμίευσης

Υψηλές αποδόσεις κόντρα στη γενικότερη πτωτική τάση των επιτοκίων στην ελληνική αγορά μπορούν να πετύχουν οι καταθέτες μέσω των αποταμιευτικών προγραμμάτων που προσφέρουν οι τράπεζες.

Υψηλές αποδόσεις κόντρα στη γενικότερη πτωτική τάση των επιτοκίων στην ελληνική αγορά μπορούν να πετύχουν οι καταθέτες μέσω των αποταμιευτικών προγραμμάτων που προσφέρουν οι τράπεζες. Ο λόγος γίνεται για καταθετικά προϊόντα τα οποία επιβραβεύουν τη συστηματική αποταμίευση και απευθύνονται σε όσους μπορούν να «βάζουν στην άκρη» ανά τακτά χρονικά διαστήματα ένα ποσό, μικρό ή μεγάλο, ανάλογα με τις δυνατότητές τους.

Το πλεονέκτημά τους σε σχέση με τα μακροχρόνια προγράμματα που διατίθενται στην αγορά τόσο από ασφαλιστικές εταιρείες όσο και από τράπεζες στο πλαίσιο του bankassurance είναι ότι δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα. Αντιθέτως, ο καταθέτης μπορεί ανά πάσα στιγμή να διακόψει την αποταμίευση και να προχωρήσει σε ανάληψη του αρχικού του κεφαλαίου, χωρίς καμία ποινή, χάνοντας μόνον τους τόκους.
Τα συγκεκριμένα προϊόντα διατίθενται σε διάφορες μορφές από τις τράπεζες. Τα χαρακτηριστικά τους ποικίλλουν, τόσο ως προς την υποχρεωτικότητα των τακτικών καταθέσεων όσο και ως προς τη δυνατότητα αναλήψεων κατά τη διάρκεια μιας συγκεκριμένης χρονικής περιόδου.
Σε γενικές γραμμές, τα προγράμματα που προσφέρονται για όσους θέλουν να αποταμιεύουν σε τακτική ή μη βάση διακρίνονται στις εξής δύο γενικές κατηγορίες:

1. Προγράμματα με υποχρεωτικές καταθέσεις: Οι ετήσιες αποδόσεις των προγραμμάτων αυτών φθάνουν ως και το 4%, υπό την προϋπόθεση ότι ο πελάτης αποταμιεύει κάθε μήνα ένα ποσό. Σε κάποια προϊόντα υπάρχει συγκεκριμένο εύρος αποταμίευσης, ενώ σε άλλα δεν υφίστανται περιορισμοί. Αν δεν γίνει η κατάθεση, ως ποινή προβλέπεται η σημαντική μείωση του επιτοκίου. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που ο καταθέτης προχωρήσει σε πρόωρη διακοπή του προϊόντος ή σε ανάληψη των χρημάτων του.
Ουσιαστικά πρόκειται για μια light εκδοχή των μακροχρόνιων αποταμιευτικών / επενδυτικών προγραμμάτων, καθώς ο χρόνος δέσμευσης δεν ξεπερνά συνήθως τον έναν χρόνο, ενώ είναι δυνατή η πρόωρη λήξη του προϊόντος με μόνη ποινή τη μείωση της απόδοσης.
Για παράδειγμα, υπάρχει αυτή τη στιγμή στην αγορά προϊόν που θέτει ως προϋπόθεση το ελάχιστο ποσό της αποταμίευσης κάθε μήνα να είναι μόνο 1 ευρώ, ενώ άλλα προγράμματα έχουν ως μίνιμουμ κατάθεση τα 20 ευρώ. Από την άλλη πλευρά, ορισμένα προϊόντα μπορεί να θέτουν πλαφόν στο ανώτατο ύψος της μηνιαίας αποταμίευσης, ενώ άλλα δεν βάζουν κανένα όριο.
2. Προγράμματα χωρίς δικαίωμα αναλήψεων: Μια δεύτερη αποταμιευτική λύση αποτελούν τα προγράμματα που επιτρέπουν στον πελάτη να καταθέτει χρήματα όποτε εκείνος επιθυμεί. Περιορισμοί υφίστανται μόνο ως προς τις αναλήψεις, για τις οποίες υπάρχει συγκεκριμένο πλαφόν κατά τη διάρκεια κάθε περιόδου εκτοκισμού.
Τα προγράμματα αυτά συμφέρουν όσους δεν θέλουν να δεσμεύονται για το ύψος των καταθέσεων αλλά προτιμούν να επιλέγουν οι ίδιοι τον χρόνο και το μέγεθος της αποταμίευσης, ανάλογα με τις δυνατότητές τους. Αρκεί να μη χρειαστούν τα χρήματα της κατάθεσης, καθώς η ανάληψή τους μπορεί να συνεπάγεται απώλεια της υψηλής απόδοσης.
3. Προνομιακοί λογαριασμοί: Διατίθενται αυτήν τη στιγμή στην αγορά προϊόντα ταμιευτηρίου και τρεχούμενοι λογαριασμοί με προνομιακά επιτόκια. Συγκεκριμένα, υπάρχουν προσφορές με ετήσιες αποδόσεις ως και 2% χωρίς καμία δέσμευση από την πλευρά του καταθέτη, αρκεί το υπόλοιπο της κατάθεσης να διαμορφώνεται πάνω από ένα ελάχιστο όριο, το οποίο ανάλογα με την τράπεζα μπορεί να ξεκινά ακόμη και από τις 3.000 ευρώ. Ετσι ο καταθέτης μπορεί όποτε επιθυμεί να καταθέτει οποιοδήποτε ποσό απολαμβάνοντας το ίδιο υψηλό επιτόκιο αλλά και να προχωρεί σε αναλήψεις χωρίς κανέναν περιορισμό, ανάλογα με τις ανάγκες του. Απλώς θα πρέπει να προσέχει ώστε το υπόλοιπο της κατάθεσης να μην πέσει κάτω από το κατώτατο όριο της κλίμακας με το υψηλό επιτόκιο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk