Εκβιάζουν για τζάμπα φαγητό και ύπνο

Η ανωνυμία του Διαδικτύου είναι δίκοπο μαχαίρι. Από τη μια πλευρά απελευθερώνει τους συγγραφείς οιουδήποτε κειμένου για να καταθέσουν τα σώψυχά τους δίχως ενδοιασμούς και δεύτερες σκέψεις.

Η ανωνυμία του Διαδικτύου είναι δίκοπο μαχαίρι. Από τη μια πλευρά απελευθερώνει τους συγγραφείς οιουδήποτε κειμένου για να καταθέσουν τα σώψυχά τους δίχως ενδοιασμούς και δεύτερες σκέψεις. Από την άλλη, όμως, επιτρέπει στους κακοήθεις, στους συκοφάντες και στους διαβολείς να χύσουν δίχως συνέπειες τη χολή τους. Ενθαρρύνει, επίσης, τους έχοντες κάποια… προδιάθεση απατεώνα να γίνουν στυγνοί εκβιαστές. Στη Βρετανία, ας πούμε, η «Telegraph» αποκάλυψε πρόσφατα ότι έχουν πολλαπλασιαστεί τα κρούσματα εκβιασμού ξενοδόχων και εστιατόρων από πελάτες, οι οποίοι απαιτούν δωρεάν υπηρεσίες (διανυκτερεύσεις και γεύματα) προκειμένου να μη γράψουν δυσφημιστικά σχόλια για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις στο Διαδίκτυο.
Τις συκοφαντίες τους καταγράφουν οι εκβιαστές σε ειδικευμένες ιστοσελίδες, στις οποίες μπορεί κανείς να πληροφορηθεί λεπτομέρειες για τις παρεχόμενες υπηρεσίες ξενοδοχείων, εστιατορίων και τουριστικών μονάδων εν γένει. Οι ιστοσελίδες αυτές, πέρα από τις δικές τους κρίσεις, φιλοξενούν και σχόλια πελατών των συγκεκριμένων επιχειρήσεων. Ε, λοιπόν, σύμφωνα με την «Telegraph», οι μαφιόζικου τύπου εκβιασμοί έχουν λάβει τέτοιες διαστάσεις στη Βρετανία, που προκάλεσαν την αντίδραση της Βρετανικής Ενωσης Φιλοξενίας (ΒΗΑ), του επαγγελματικού φορέα των βρετανών ξενοδόχων, εστιατόρων και ιδιοκτητών επιχειρήσεων ψυχαγωγίας και διασκέδασης.

Στην ιστοσελίδα του TripAdvisor


«Υπάρχουν κάποιοι που εμφανίζονται ως πελάτες και ζητούν από τον ιδιοκτήτη να μην τους χρεώσει το γεύμα ή τη διανυκτέρευση για να μη δημοσιεύσουν αρνητικά σχόλια στο TripAdvisor ή άλλες συναφείς ιστοσελίδες. Ακόμη χειρότερα, υπάρχουν και άλλοι που επικοινωνούν με το εστιατόριο ή το ξενοδοχείο και ζητούν εκβιαστικά δωρεάν γεύματα ή διανυκτερεύσεις» δήλωσε στην «Telegraph» ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΒΗΑ Μάρτιν Κούτσμαν.
Φαίνεται πως η δημοφιλής ιστοσελίδα του TripAdvisor έγινε το προνομιακό εργαλείο εκβιασμού των συγκεκριμένων απατεώνων. Γι’ αυτό και η ΒΗΑ συνεργάζεται πλέον με το site για να αντιμετωπιστούν τα κρούσματα εκβιασμού. Εξυπακούεται ότι είναι και ζήτημα αξιοπιστίας της ιστοσελίδας η δημοσίευση αληθών και ακριβών πληροφοριών σε αυτή. Ετσι, το TripAdvisor δημιούργησε ειδική σελίδα για την προστασία των εκβιαζόμενων επαγγελματιών, που ονομάζεται Reporting Potential Blackmailing to TripAdvisor – δηλαδή Καταγγελίες Πιθανών Εκβιασμών στο TripAdvisor.

«Τώρα έχουμε τη δυνατότητα να δημοσιεύσουμε τις απειλές που δέχονται οι επαγγελματίες προτού ακόμη υλοποιηθούν οι απειλές από τους εκβιαστές. Και βέβαια ελέγχουμε διπλά και τριπλά τις κρίσεις που δημοσιεύουμε»
δηλώνει υπεύθυνος της ιστοσελίδας στην εφημερίδα «Daily Mail».
Αποκάλυψη ονομάτων


Το φαινόμενο δεν είναι, ασφαλώς, βρετανικό. Σε πολλές άλλες χώρες – της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης – εκβιαστές εκμεταλλεύονται την ανωνυμία του Ιντερνετ για να εκβιάσουν τζάμπα φαγητό και ύπνο. Και όχι μόνο! Στις ΗΠΑ δικαστήριο της Βιρτζίνια διέταξε την ιστοσελίδα Yelp να αποκαλύψει τα ονόματα επτά ατόμων που ανήρτησαν σε αυτή συκοφαντίες, όπως αποδείχθηκε, για μια εταιρεία… καθαρισμού ταπήτων! Κι εδώ θα παρατηρούσε κανείς ότι, εν πάση περιπτώσει, ένας εστιάτορας ή ένας ξενοδόχος που είναι σωστός στη δουλειά του δεν έχει να φοβάται και πολλά από μια αρνητική κρίση. Διότι «καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται». Και, στο κάτω κάτω, αν κάποιος είχε κάπου μια άσχημη εμπειρία δεν σημαίνει ότι θα πάθουν τα ίδια όλοι οι πελάτες του καταστήματος. Ομως, δεν είναι έτσι. «Ευλαβού τας διαβολάς καν ψευδείς ώσιν» έλεγε ο αθηναίος ρήτορας Ισοκράτης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk