Μαρία Οικονομίδη: Το θέατρο ενώνει

Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου «Επανάσταση στο Νου» του George Makari που εκδόθηκε από τις εκδόσεις GEMA, ρωτήσαμε την εκδότη Μαρία Γκέρτσου τι σχεδιάζει για την καλοκαιρινή περίοδο. Μεταξύ άλλων, μας είπε λοιπόν ότι εσείς πρόκειται να σκηνοθετήσετε ένα δικό σας κείμενο. Μιλήστε μας για αυτό.

Βεβαίως. Πρόκειται για ένα κείμενο που έγραψα σε ηλικία 16 χρονών. Λέγεται “Quest”. Αρχικά ήταν γραμμένο στην αγγλική γλώσσα αλλά θα μεταφραστεί στα ελληνικά τώρα που θα παιχτεί στη σκηνή. Είναι μια σειρά μονολόγων που εξετάζουν την ανθρώπινη φύση, τα συναισθήματα, τις ανθρώπινες σχέσεις με ένα ποιητικό τρόπο και θα έλεγα σουρεαλιστικό.

Έχετε ήδη διαλέξει τους ηθοποιούς και το μέρος που θα παιχτεί το έργο;

Αυτή τη στιγμή μιλάω με παραγωγούς και σπόνσορες για να βρω το κατάλληλο χώρο που θα γίνονται οι πρόβες και έπειτα η παράσταση. Προσπαθώ να βρω ένα σχετικά μικρό χώρο ώστε να αισθάνεται το κοινό μια οικειότητα, καθώς θέλω να υπάρχει ένας γρήγορος ρυθμός στην εναλλαγή του ενός μονολόγου με τον άλλο.

Αρχικά μας είχατε τραβήξει την προσοχή με την μη κερδοσκοπική διαφήμιση. Αυτή η προσφορά είχε γίνει για την Ανωτέρα Δραματική Σχολή ΙΑΣΜΟΣ σωστά;

Ναι, παρακολουθούσα μαθήματα ως επισκέπτης στη σχολή. Μαζί με τον κ. Σταύρο Δελή-Αμούτζα συζητήσαμε για το πόσο αναγκαίο ήταν στη σημερινή κρίση της Ελλάδας να προσφέρουμε στους νέους άνεργους δωρεάν μαθήματα στη σχολή μας. Ο κ. Δελής μου ζήτησε να σκηνοθετήσω το βίντεο που θα ανακοίνωνε αυτή τη προσφορά. Η διαφήμιση παίχτηκε σε όλα τα τηλεοπτικά κανάλια και ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Ποια ήταν τα “υλικά” σας γι αυτό το βίντεο;

Ξεκινούμε δείχνοντας το ποσοστό των νέων άνεργων σήμερα στην Ελλάδα, που αγγίζει ή και ξεπερνά το αδιανόητο ποσοστό 60%. Στη συνέχεια μπαίνει μια φωνή στο βίντεο η οποία εξηγεί ότι η σχολή ΙΑΣΜΟΣ θα προσφέρει έως 200 δωρεάν θέσεις στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Στο τέλος βλέπουμε μια φωτογραφία του πολυαγαπημένου Βασίλη Διαμαντόπουλου λέγοντας ότι «Όταν κατακτήσεις την γνώση, την έχεις για πάντα». Επέλεξα εγώ την μουσική για το βίντεο καθώς και την όλη παρουσίαση του.

Πόσο έχει η κρίση επηρεάσει την τέχνη;

Δυστυχώς όταν μια χώρα περνάει τέτοιου είδους οικονομική κρίση όπως η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, οι τέχνες υποφέρουν. Ποτέ δεν ήταν εύκολη η δουλειά του ηθοποιού ή του σκηνοθέτη. Πιστεύω όμως ότι πρέπει να βλέπουμε και τα θετικά. Το θέατρο πάντα ένωνε, ενώνει και θα ενώνει τους ανθρώπους ιδίως όταν υποφέρουν. Το θέατρο είναι μια φυγή για τον άνθρωπο από την καθημερινότητα που του προσφέρει όχι μόνο διασκέδαση αλλά και κατά κάποιον τρόπο εκτόνωση.

Έχετε μείνει πολλά χρόνια στο εξωτερικό, θα σκεφτόσασταν να γυρίσετε εδώ στην Ελλάδα μόνιμα;

Το έχω σκεφτεί πολλές φορές. Η επαγγελματική μου ζωή στη Νέα Υόρκη αλλάζει συνεχώς και οι ευκαιρίες έρχονται και φεύγουν. Θα ήθελα να μείνω στο εξωτερικό για μερικά χρόνια ακόμα ώστε να γυρίσω στην Ελλάδα με ένα συγκεκριμένο όραμα που θα μπορέσω πλέον να το πράξω. Δεν σας κρύβω ότι φοβάμαι την αλλαγή και το σύστημα της Ελλάδας, αφού λείπω από 17 χρονών. Αλλά η Ελλάδα θα είναι για πάντα η πατρίδα μου και πιστεύω ότι θα μπορούσα να κάνω πολλά καλά στον καλλιτεχνικό χώρο και να συμμετάσχω και εγώ στον αγώνα που πολλοί άλλοι κάνουν για την καλυτέρευσή της.

Θα διαλέγατε κάποιο άλλο επάγγελμα εκτός του σκηνοθέτη?

Αρχικά σπούδασα ψυχολογία στη Βοστώνη όπου πήρα το πρώτο μου πτυχίο. Στη συνέχεια, πήγα στη Νέα Υόρκη όπου σπούδασα για δύο χρόνια στη σχολή Lee Strasberg. Μπορεί να ασχολούμουν με κάτι διαφορετικό αλλά σίγουρα θα είχε κάποια σχέση με την ανθρώπινη φύση/επαφή ή έκφραση. Ενδιαφέρομαι για τον άνθρωπο και πώς επηρεάζεται από τους νόμους της κοινωνίας και πώς αυτό επηρεάζει τις προσωπικές και επαγγελματικές του σχέσεις. Όταν σκηνοθετώ ένα έργο, διηγούμαι μία ιστορία με στόχο το κοινό να φύγει από την αίθουσα με ένα διαφορετικό συναίσθημα αν θέλετε, από όταν μπήκε. Πιστεύω πως το θέατρο (όταν είναι καλό) έχει τη δυνατότητα να πάρει τη μορφή ενός καθρέφτη και να δείξει στον θεατή ένα τρόπο ζωής. Μετά εξαρτάται από αυτόν εάν θα συσχετιστεί ή όχι με αυτό που βλέπει μπροστά του.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk