Πορτογαλία: Αιφνιδιαστική πτώση του ΑΕΠ το α΄ τρίμηνο του 2014

Το ΑΕΠ της Πορτογαλίας κατέγραψε αιφνιδιαστική πτώση κατά 0,7% το πρώτο τρίμηνο του 2014 σε σχέση με το προηγούμενο, ενώ η χώρα ετοιμάζεται το Σάββατο να βγει από το πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας της και να επιστρέψει στις αγορές χωρίς δίχτυ ασφαλείας. Η μείωση «οφείλεται κυρίως στη μείωση των εξαγωγών προϊόντων και υπηρεσιών», διευκρινίζει η Στατιστική Υπηρεσία (Ine).

Το ΑΕΠ της Πορτογαλίας κατέγραψε αιφνιδιαστική πτώση κατά 0,7% το πρώτο τρίμηνο του 2014 σε σχέση με το προηγούμενο, υφιστάμενο συρρίκνωση έπειτα από την ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας που ξεκίνησε την άνοιξη του 2013.

Το τελευταίο τρίμηνο του 2013 το ΑΕΠ της Πορτογαλίας αυξήθηκε κατά 0,5%, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία (Ine) της χώρας, αναθεωρώντας ελαφρά προς τα κάτω την αρχική της εκτίμηση (0,6%).

Η μείωση της οικονομικής δραστηριότητας που παρατηρήθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2014 «οφείλεται κυρίως στη μείωση των εξαγωγών προϊόντων και υπηρεσιών», διευκρινίζει η Ine.

Η είδηση αυτή έρχεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για την Πορτογαλία, η οποία ετοιμάζεται το Σάββατο να βγει από το πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας της και να επιστρέψει στις αγορές χωρίς δίχτυ ασφαλείας.

Σύμφωνα με αναλυτές πάντως, η μείωση αυτή δεν θα πρέπει να θέσει υπό αμφισβήτηση την σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας που προβλέπεται να σημειωθεί φέτος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk