Ντόμινο αλλαγών με μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις και αλλαγές στον υπολογισμό της κύριας σύνταξης αρχίζει από τον ερχόμενο μήνα στο ασφαλιστικό σύστημα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα» οι αλλαγές έρχονται με την εφαρμογή του επικαιροποιημένου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος αλλά και παλαιότερου ασφαλιστικού νόμου, του 2010, σε ό,τι αφορά τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων για όλα τα Ταμεία.

Από την 1η Ιουλίου μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές συνολικά κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες (κατά 2,9 μονάδες από τις εργοδοτικές εισφορές και μία μονάδα από τις εργατικές εισφορές). Έως τον Σεπτέμβριο πρέπει να έχουν εκπονηθεί αναλογιστικές μελέτες για τις αλλαγές που θα γίνουν στο σύστημα των εισφορών Κοινωνικής Ασφάλισης, των κοινωνικών πόρων, καθώς και για τη μείωση – στα επίπεδα του ΙΚΑ –των υψηλότερων εισφορών και των συντάξεων που καταβάλλονται σε ΔΕΚΟ και τράπεζες. Το συγκεκριμένο μέτρο αφορά όλους τους παλαιούς (προσληφθέντες μέχρι 31/7/2008) εργαζομένους σε ΑΤΕ, ΟΣΕ, ΗΣΑΠ, στα ΕΛΤΑ, στην ΕΤΕ, στην πρώην ΕΤΒΑ, στην ΤτΕ και στην Εθνική Ασφαλιστική για τους οποίους καταβάλλονται υψηλότερες – έως και δέκα ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το ΙΚΑ – εισφορές και μεγαλύτερες, αναλογικά, συντάξεις.

Επίσης, από την 1η Ιουλίου αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού και αναπροσαρμογής των συντάξεων στο ΕΤΕΑ (επικουρικό Ταμείο των μισθωτών). Αυτό σημαίνει ότι θα λαμβάνεται υπόψη ο συντελεστής βιωσιμότητας των Ταμείων, με βάση τον οποίο θα αναπροσαρμόζονται και οι παροχές. Δηλαδή στα ελλειμματικά Ταμεία θα περικόπτονται οι συντάξεις. Έτσι, από 1ης Ιουλίου θα εφαρμοστεί μεικτό σύστημα για τον υπολογισμό των συντάξεων στο ΕΤΕΑ. Το τμήμα της σύνταξης που αντιστοιχεί στον χρόνο ασφάλισης μέχρι τις 30 Ιουνίου υπολογίζεται με το παλαιό σύστημα. Το τμήμα της σύνταξης που αντιστοιχεί στον χρόνο ασφάλισης μετά την 1η Ιουλίου, με το νέο σύστημα. Συγκεκριμένα θα υπάρχει διανεμητικό σύστημα προκαθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση.