Νιγηρία: Σκλάβες προς 12 δολάρια η μία

Από την τάξη του σχολείου τους στα χέρια αδίστακτων ισλαμιστών που τις πουλάνε για σκλάβες του σεξ, 12 δολάρια τη μία, αφού πρώτα τις βιάσουν.

Από την τάξη του σχολείου τους στα χέρια αδίστακτων ισλαμιστών που τις πουλάνε για σκλάβες του σεξ, 12 δολάρια τη μία, αφού πρώτα τις βιάσουν. Αυτή είναι η ανατριχιαστική μοίρα που περιμένει περίπου 250 κορίτσια, χριστιανές και μουσουλμάνες μαθήτριες 16-18 ετών, τις οποίες απήγαγαν πριν από τρεις εβδομάδες οι ένοπλοι αντάρτες της Μπόκο Χαράμ, στη Βόρεια Νιγηρία. Το όνομα της οργάνωσης τα λέει όλα: σημαίνει επί λέξει «H δυτική Παιδεία είναι αμαρτωλή».

«Η δουλεία επιτρέπεται στη θρησκεία μου. Θα αρπάζω γυναίκες και θα τις πουλάω σκλάβες. Θα πουλήσω τις κόρες σας… Τις στέλνατε σχολείο. Ο Αλλάχ είναι μαζί μας…»
είπε ο αρχηγός των ανταρτών σε βίντεο.
Παγκόσμιο σοκ, κατακραυγή για τη βαρβαρότητα, διαδηλώσεις εντός και εκτός Νιγηρίας. Η εκστρατεία #BringBackOurGirls (Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας) έχει κινητοποιήσει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο μέσω Twitter. Γιατί η απειλή δεν είναι κούφια: η Νιγηρία είναι τέταρτη παγκοσμίως στον κατάλογο των κρατών με τα υψηλότερα ποσοστά ανθρώπων που ζουν σε καθεστώς «σύγχρονης δουλείας» – πίσω από την Ινδία, την Κίνα και το Πακιστάν.
Εκθεση του ΟΗΕ για το 2013 περιγράφει τη Νιγηρία ως «χώρα προέλευσης, τράνζιτ και υποδοχής για τράφικινγκ γυναικών και παιδιών, ιδίως σε συνθήκες καταναγκαστικής εργασίας και πορνείας». Αλλά η κυβέρνηση μοιάζει ανίκανη να νικήσει τους ισλαμιστές, που έχουν απλώσει ρίζες στον πάμπτωχο Βορρά της χώρας. Ακόμη χειρότερα, η ίδια η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Νιγηρίας κατηγορεί ανοιχτά τον στρατό για δολοφονίες, βασανιστήρια και βιασμούς στην εκστρατεία κατά της οργάνωσης.
Η εξαθλίωση ήταν ο κύριος λόγος για τη στρατολόγηση στην Μπόκο Χαράμ: ένα πιάτο φαΐ, ένα όπλο και τα κέρδη από το πλιάτσικο έφερναν κόσμο στην οργάνωση. Η θλιβερή αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι Νιγηριανοί είναι πιο φτωχοί σήμερα απ’ ό,τι το 1960, όταν η χώρα κήρυξε την ανεξαρτησία της από τη βρετανική αυτοκρατορία. Επειτα από μισό αιώνα το κράτος δεν έχει προσφέρει ακόμη ασφάλεια, τροφή, νερό, υγεία και παιδεία σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού.
Οι αντάρτες βγάζουν λεφτά και κατά καιρούς τα μοιράζουν από κάθε είδους λαθρεμπόριο και λύτρα. Μόνο σε μία περίπτωση πέρυσι η κυβέρνηση του Φρανσουά Ολάντ φαίνεται ότι έδωσε μυστικά 3 εκατ. δολάρια για την απελευθέρωση οικογένειας Γάλλων που είχαν απαχθεί στο γειτονικό Καμερούν.
Κανείς (εκτός από τους ηγέτες της Μπόκο Χαράμ) δεν πιστεύει ότι η οργάνωση μπορεί να απειλήσει το κράτος. Δεν έχει καμία παρουσία στον πλούσιο σε πετρέλαιο χριστιανικό Νότο ούτε αρκετούς άνδρες και όπλα για τακτικές συγκρούσεις με τον στρατό. Αλλά η ενίσχυση της συνεργασίας με άλλες εξτρεμιστικές οργανώσεις στην περιοχή θα μπορούσε να δημιουργήσει κάτι πιο επικίνδυνο, «μια τρομο-οικονομία εκατομμυρίων δολαρίων» στο Νότιο Σαχέλ. Σε συνδυασμό με έναν ακραίο ισλαμισμό, θα ρίχνει μονίμως λάδι στη φωτιά των εντάσεων μεταξύ μουσουλμάνων και χριστιανών.
Ο ΑΡΧΙΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣ
Μισεί οτιδήποτε δυτικό
Σκοταδιστής ιμάμης, αρχιτρομοκράτης και δουλέμπορος. Ο Αμπουμπακάρ Σεκάου σκόρπισε φρίκη με το ισλαμιστικό παραλήρημα και τις απειλές ότι θα πουλήσει τα κορίτσια για λίγα δολάρια επειδή «έτσι του λέει ο Αλλάχ». Στα 40 του ο αρχηγός της Μπόκο Χαράμ είναι ο πιο καταζητούμενος άνθρωπος στην Αφρική, επικηρυγμένος για 7 εκατ. δολάρια. Αντάρτες που αποσκίρτησαν τον περιγράφουν ως έναν «παρανοϊκό σαδιστή που σκοτώνει με ευκολία και χαρά». Μισεί ό,τι δυτικό και μοντέρνο, αλλά αγοράζει σύγχρονα όπλα και στέλνει βίντεο με μηνύματα α λα Μπιν Λάντεν. Το 2012 μία από τις γυναίκες του και τρία παιδιά του έπεσαν στα χέρια του στρατού, αλλά ο ίδιος γλίτωσε την τελευταία στιγμή.
Τζέιμς Σνάιντερ
«Η φτώχεια οδηγεί στην Μπόκο Χαράμ»
Φτώχεια, διαφθορά, ανυπαρξία ακόμη και των πιο βασικών υπηρεσιών Παιδείας και Υγείας στον Βορρά της Νιγηρίας. Αυτοί ήταν οι λόγοι πίσω από την άνοδο της Μπόκο Χαράμ, λέει στο «Βήμα» ο Τζέιμς Σνάιντερ, διευθυντής στο ThinkAfricaPress.com, ιστότοπο ανάλυσης για θέματα Αφρικής στο Λονδίνο.

«Πριν από το 2009, όταν στράφηκε στον βίαιο εξτρεμισμό μετά τη δολοφονία του τότε ηγέτη Μοχάμεντ Γιουσούφ από τον στρατό, η οργάνωση είχε μαζική υποστήριξη γιατί προσέφερε τροφή και κοινωνική πρόνοια σε έναν εξαθλιωμένο πληθυσμό»,
εκεί όπου το κράτος ήταν ανύπαρκτο, τονίζει.

«Αλλά μετά τη σχετικώς πρόσφατη στροφή στην αδιάκριτη βία, με άγριες επιθέσεις κατά αμάχων, η στήριξη από τον ντόπιο πληθυσμό στερεύει. Τα νέα μέλη της οργάνωσης είναι εγκληματίες και μισθοφόροι. Η κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα στα βορειοανατολικά ανεξάρτητα από την Μπόκο Χαράμ, γιατί η σταθερότητα και η ανάπτυξη εκεί είναι ζωτικής σημασίας από μόνες τους. Και καθώς η οργάνωση έχει μετατραπεί σε σκληρή ένοπλη εξέγερση με τρομοκρατικές δυνατότητες, ένα σημαντικό μέρος των σημερινών ανταρτών θα πρέπει να ηττηθούν στρατιωτικά και να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη»
καταλήγει ο Σνάιντερ.


Απέραντη εκμετάλλευση


Οι ξένοι πετρέλαιο, οι ντόπιοι $1 την ημέρα

Πολύ πετρέλαιο που εκμεταλλεύονται ξένες εταιρείες δωροδοκώντας την ντόπια πολιτική ελίτ, ανεργία, υπανάπτυξη, ακραία φτώχεια, διαφθορά και σεχταριστική βία. Ιδού το εκρηκτικό μείγμα για τη Νιγηρία των 178 εκατ. κατοίκων, που μόλις ξεπέρασε τη Νότια Αφρική ως η μεγαλύτερη οικονομία της Μαύρης Ηπείρου. Το 70% των ανθρώπων στον μουσουλμανικό Βορρά ζεί με λιγότερο από 1 δολάριο την ημέρα.
1.500 δολοφονίες αμάχων εφέτος
Η Μπόκο Χαράμ ιδρύθηκε το 2002 με σκοπό να δημιουργήσει ισλαμιστικό χαλιφάτο και να επιβάλει τον νόμο της σαρίας στη Νιγηρία, όπου ένας στους δύο κατοίκους είναι χριστιανός. Ευθύνεται για δεκάδες πολύνεκρες επιθέσεις – μόνο εφέτος έχει σκοτώσει περισσότερους από 1.500 αμάχους. Εχει εκατοντάδες φανατικούς μαχητές και διασυνδέσεις με τους Ταλιμπάν και την Αλ Κάιντα.
«Γάμοι» με δεκάχρονα κορίτσια
Τολμάνε να πηγαίνουν στο σχολείο; Σκοτώστε τες! Πολλές φορές, οι αντάρτες της Μπόκο Χαράμ πουλάνε τα παιδιά σε σκλαβοπάζαρα ή τις μοιράζουν μεταξύ τους, νύφες-λάφυρα σε καταναγκαστικούς «γάμους» ακόμη και 10χρονων κοριτσιών. Σύμφωνα με τη UNICEF, το 40% των παιδιών δεν έχουν πάει ποτέ στο σχολείο στον Βορρά της χώρας. Τα περισσότερα από αυτά είναι κορίτσια.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk