• Αναζήτηση

Η ΕΕ επιδιώκει ενιαία τιμή ρωσικού φυσικού αερίου για τα κράτη-μέλη

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί τη διαμόρφωση ενιαίας τιμής του ρωσικού φυσικού αερίου για όλα τα κράτη-μέλη δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ, την Παρασκευή.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί τη διαμόρφωση ενιαίας τιμής του ρωσικού φυσικού αερίου για όλα τα κράτη-μέλη δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ, την Παρασκευή.

Ο Έτινγκερ έκανε τις δηλώσεις αυτές έπειτα από συνάντηση με τον πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος προωθεί την ιδέα της ενεργειακής ένωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της από κοινού προμήθειας του ρωσικού φυσικού αερίου.

«Επιδιώκουμε ενιαία τιμή φυσικού αερίου για την ευρωπαϊκή κοινή αγορά»
, δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας.

«Το παιγνίδι του ‘διαίρει και βασίλευε’ ή ένα παρόμοιο παιγνίδι που προτείνει η Μόσχα δεν μπορεί και δεν θα γίνει αποδεκτό από τα κράτη μέλη της ΕΕ», συνέχισε ο ευρωπαίος επίτροπος.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης προμηθεύονται ρωσικό φυσικό αέριο με βάση διμερή συμβόλαια με τη Μόσχα, πληρώνοντας διαφορετικές τιμές.

«Εχουμε πολύ μεγάλες διαφορές ως προς τις τιμές του φυσικού αερίου. Οσο μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών καταλαμβάνει το ρωσικό φυσικό αέριο και όσο ισχυρότερο μονοπώλιο έχει η Ρωσία, τόσο υψηλότερες είναι οι τιμές», δήλωσε ο Γκίντερ Έτινγκερ.

Ο Γκίντερ Έτινγκερ δήλωσε επίσης ότι η Ευρώπη πρέπει να διαθέτει πανευρωπαϊκά δίκτυα φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος, περισσότερους ενεργειακούς συνδέσμους μεταξύ των χωρών, περισσότερους σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου και μεγαλύτερη διαφοροποίηση των πηγών με εταίρους όπως η Νορβηγία.

«Αλληλεγγύη στην Ουκρανία»

«Η υποδομή για τη διέλευση του φυσικού αερίου και των ενεργειακών πόρων πρέπει να είναι πανευρωπαϊκού χαρακτήρα και θα πρέπει να περιλαμβάνει και την Ουκρανία, τη Γεωργία και τα Δυτικά Βαλκάνια. Θέλουμε να αποδείξουμε την αλληλεγγύη μας προς την Ουκρανία»
, είπε ο ευρωπαίος επίτροπος.

Το Κίεβο εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του προς την εισαγωγή ενιαίας τιμής του φυσικού αερίου για την Ευρωπαϊκή Ενωση, δια στόματος του υπουργού Ενέργειας Γιούρι Πρόνταν, ο οποίος μίλησε στους δημοσιογράφους στη Βαρσοβία πριν από τη συνάντησή του με τον ρώσο ομόλογό του και τον ευρωπαίο επίτροπο Ενέργειας.

Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk