Στην ανάγκη να αποκατασταθούν τα δικαιώματα των Ελλήνων της Κριμαίας, που εκτοπίστηκαν την σταλινική εποχή αναφέρθηκε ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συζήτησης με πολίτες.

Ο ρώσος πρόεδρος έκανε λόγο για αποκατάσταση των νόμιμων δικαιωμάτων και συμφερόντων των λαών της Κριμαίας, που εκτοπίστηκαν τη σταλινική εποχή και πρωτίστως των Τατάρων της περιοχής, την προστασία των οποίων είχε υποσχεθεί από τα τέλη του 18ου αιώνα η Μ. Αικατερίνη, μετά την προσάρτηση της χερσονήσου από τη Ρωσική Αυτοκρατορία.

Ο Πούτιν χαρακτήρισε την πολιτική αυτή μια «πολύ σοφή, σωστή πολιτική», την οποία ακριβώς προτίθεται να ακολουθήσει και ο ίδιος σήμερα, ενώ πρόσθεσε ότι λόγος γίνεται για αποκατάσταση «όχι μόνο των Τατάρων της Κριμαίας, διότι κατά την περίοδο των σταλινικών διώξεων υπέφεραν και οι Αρμένιοι και οι Γερμανοί και οι Έλληνες, γι’ αυτό πρέπει να μην ξεχάσουμε τους εκπροσώπους όλων αυτών των λαών».

Ζητήματα τα οποία αφορούν στην κοινότητα των Τατάρων της Κριμαίας καθώς και άλλα θέματα που σχετίζονται με την επανένωση της Κριμαίας με τη Ρωσική Ομοσπονδία βρέθηκαν επίσης στο επίκεντρο τηλεφωνικής συνομιλίας του ρώσου προέδρου με τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έπειτα από πρωτοβουλία του δεύτερου.