Περισσότεροι από 8.500.000 φορολογούμενοι μπορούν από την Πέμπτη το βράδυ να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις φορολογικές δηλώσεις του 2014.

Ωστόσο, από μία πρώτη ματιά στα προσυμπληρωμένα στοιχεία μισθωτών, συνταξιούχων αλλά και ελεύθερων επαγγελματιών προκύπτουν σημαντικές ελλείψεις που οφείλονται κυρίως στην καθυστέρηση απο τη μεριά των επιχείρησεων και των ασφαλιστικών ταμείων να στείλουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία στο σύστημα TAXIS.

Οσον αφορά στους τόκους των καταθέσεων, οι τράπεζες έχουν ήδη στείλει αναλυτικά στοιχεία στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων με απόκλιση ενός σεντ και θα πρέπει οι φορολογούμενοι να μεταφέρουν αυτά τα ποσά στον αντίστοιχο κωδικό της φορολογικής δήλωσης.
Ακόμη όμως, δεν έχει διευκρινιστεί αν θα δηλωθούν οι τόκοι από τον 1ο ευρώ ή τελικά θα ισχύσει το πλαφόν των 250 ευρώ που ίσχυσε πέρυσι.
Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι φορολογούμενοι που ακόμη δεν εμφανίζονται στις ηλεκτρονικές φορολογικές δηλώσεις στοιχεία από βεβαίωση αποδοχών του εργοδότη τους.
Σε αυτή την περίπτωση έχουν δύο επιλογές. Η πρώτη να επικοινωνήσουν με το λογιστήριο της επιχείρησης που εργάζονται ή το ασφαλιστικό ταμείο που λαμβάνουν τη σύνταξη και να ζητήσουν να σταλούν τα στοιχεία τους αυτόματα στο σύστημα Taxis. Με αυτόν τον τρόπο δεν χρειάζεται να κάνουν κάτι άλλο.
Η δεύτερη επιλογή κρύβει παγίδα ελέγχου.Ειδικότερα, όσοι θελήσουν να υποβάλουν τη φορολογική δήλωσή τους χωρίς να έχει ενημερωθεί αυτόματα το σύστημα θα πρέπει να αναγράψουν οι ίδιοι σε ξεχωριστό κωδικό το εισόδημα που έλαβαν το 2013 από μισθό ή σύνταξη (κωδικός 343-344). Μόλις όμως συμβεί αυτό θα πρέπει να πάνε στον πίνακα 8 και να συμπληρώσουν τους κωδικούς 345, 347 αλλά και 349 που αφορούν το φόρο που αναλογεί, τον φόρο που παρακρατήθηκε αλλά και την εισφορά αλληλεγγύης για εισοδήματα που δήλωσε από μόνος του ο φορολογομουνος και δεν ήταν προσυμπληρωμένα από το σύστημα Taxis.
Αν έχει συμβεί αυτό ο φορολογούμενος με το πάτημα του κουμπιού για οριστική υποβολή της φορολογικής δήλωσης θα βρεθεί αυτόματα σε δείγμα ελέγχου και θα πρέπει μετά να πάει στην εφορία για να δικαιολογήσει την προέλευση τόσο των εισοδημάτων όσο και των φόρων που εμφανίζει να παρακρατήθηκαν.
Σύμφωνα με δήλωση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρη Θεοχάρη στο Βήμα, οι φορολογούμενοι αν δεν έχουν λόγο να οριστικοποιήσουν τη φορολογική τους δήλωση καλό είναι να περιμένουν τα λογιστήρια των επιχειρήσεων που εργάζονται να στείλουν ηλεκτρονικά τις βεβαιώσεις αποδοχών στο σύστημα Taxis ώστε όλη η διαδικασία της συμπλήρωσης να γίνει αυτοματοποιημένα και ηλεκτρονικά και να μην χρειαστεί ο φορολογούμενος να προσθέσει κάποιο στοιχείο που θα τον οδηγήσει στον έλεγχο.
Το ίδιο ισχύει και για τις βεβαιώσεις αποδοχών επαγγελματιών καθώς η εφορία προσυμπληρώνει τους κωδικούς που αφορούν τον παρακρατούμενο φόρο 20% ή άλλους παρακρατούμενους φόρους.
Πάντως, στις περισσότερες δηλώσεις που αναρτήθηκαν στο Taxisnet δεν ήταν προσυμπληρωμένοι οι κωδικοί με τα ποσά των αποδοχών που καταβλήθηκαν το 2013 σε μισθωτούς και συνταξιούχους.
Το υπουργείο υπολόγιζε ότι μέχρι τις 20 Μαρτίου θα είχε στη διάθεσή του τις βεβαιώσεις αποδοχών όλων των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των επαγγελματιών για να τα «ανεβάσει» αυτόματα στα ηλεκτρονικά έντυπα των φετινών δηλώσεων. Όμως κάτι τέτοιο ακόμη δεν έχει συμβεί και το υπουργείο Οικονομικών όρισε ως προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή των βεβαιώσεων αποδοχών την 28η Μαρτίου, δηλαδή 8 ημέρες μετά την έναρξη υποβολής των δηλώσεων.