Στο δεύτερο εξάμηνο του 2015 αναμένεται η πρώτη ερευνητική γεώτρηση της Total E & P Cyprus στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ζαν Λου Πορσερόν μιλώντας χθες Τετάρτη σε εκδήλωση του Κυπρο-Γαλλικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου ανέφερε πως υπάρχει ακόμη πολλή δουλεία να γίνει πριν την ανόρυξη της γεώτρησης κάτι που σημαίνει ότι ενδεχομένως η Total E & P Cyprus να μην είναι έτοιμη να ξεκινήσει τη γεώτρηση πριν από τα μέσα του 2015.

Σημειώνεται πως ο γαλλικός ενεργειακός κολοσσός έχει λάβει άδεια εξερεύνησης υδρογονανθράκων στα ερευνητικά τεμάχια 10 και 11 εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Ο Πορσερόν ανέφερε στην ομιλία του πως η εξαγωγή του φυσικού αερίου σε υγροποιημένη μορφή προσφέρει περισσότερη ευελιξία στην εμπορία και στη δημιουργία αξίας, σημειώνοντας, παράλληλα, πως η δημιουργία χερσαίου τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου προσφέρει μακροπρόθεσμα οφέλη σε μια χώρα.

Τέλος, ανέφερε πως η εταιρεία μελετά όλες τις πιθανές επιλογές, συμπεριλαμβανομένης και της δημιουργίας αγωγού φυσικού αερίου. Παραδέχτηκε ωστόσο ότι η δημιουργία αγωγού δεν προσφέρει ευελιξία ενώ χρειάζεται, όπως είπε, καλή και μακροπρόθεσμη σχέση με τη χώρα στην οποία θα καταλήγει ο αγωγός.