Οταν ο δικτάτορας Κιμ Γιονγκ Ιλ έγραφε παραμύθια

Ο Κιμ Γιονγκ Ιλ σε άτυπο ρόλο… «Αισώπου της Βόρειας Κορέας»; Οπως τονίζει σε δημοσίευμά του το ΒΒC, ο εκλιπών σταλινικός ηγέτης της ασιατικής χώρας στα νιάτα του (ενδέχεται να) υπήρξε ο συγγραφέας πολλών παιδικών παραμυθιών με διδακτικό και συμβολικό χαρακτήρα.


Το εξώφυλλο του μεταφρασμένου στα αγγλικά παιδικού παραμυθιού του Κιμ Γιονγκ Ιλ (στη μεγάλη φωτογραφία), «Αγόρια εξοντώνουν ληστές» που εκδόθηκε το 1989

Ο Κιμ Γιονγκ Ιλ σε άτυπο ρόλο… «Αισώπου της Βόρειας Κορέας»; Οπως τονίζει σε δημοσίευμά του το ΒΒC, ο εκλιπών σταλινικός ηγέτης της ασιατικής χώρας στα νιάτα του (ενδέχεται να) υπήρξε ο συγγραφέας πολλών παιδικών παραμυθιών με διδακτικό και συμβολικό χαρακτήρα.


«Τόσο ο Κιμ Γιονγκ Ιλ όσο και ο πατέρας του
Κιμ Ιλ Σουνγκ είχαν κατανοήσει εγκαίρως την ισχυρή επίδραση που μπορεί να ασκήσει ένα παιδικό βιβλίο στη νεανική ψυχοσύνθεση» αναφέρεται στο άρθρο του βρετανικού δικτύου. Το 1989 ο «Αγαπημένος Ηγέτης» συνέγραψε το παιδικό παραμύθι με τίτλο «Αγόρια εξοντώνουν ληστές» που ο διδακτορικός φοιτητής Παιδικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ Κρίστοφερ Ρίτσαρντσον χαρακτηρίζει «εξαιρετικά βίαιο και υπερβολικό».

«Το παραμύθι αυτό δεν είναι άλλο από μια ιστορία όπου ληστές και κακοποιοί που λυμαίνονται τους λόφους της Βόρειας Κορέας επιτίθενται συνεχώς στους φτωχούς, πλην τίμιους αγρότες και χωρικούς, οι οποίοι με τη σειρά τους ενσαρκώνουν τις παραδοσιακές αξίες της βορειοκορεατικής επανάστασης. Οι ήρωες στην περίπτωσή μας είναι νεαρά αγόρια που υψώνουν το ανάστημά τους στους ληστές αυτούς και σώζουν τους χωρικούς από τα χέρια των ληστών»
σημειώνει ο αυστραλός ερευνητής.
Και προσθέτει: «Είναι λάθος να χαρακτηρίσουμε την ιστορία αυτή απλώς μια πολιτική αλληγορία ή ένα μέσο πολιτικής προπαγάνδας. Στην πραγματικότητα, το παραμύθι έχει πλάκα να το διαβάζεις και πιστεύω πως τα μικρά παιδιά δεν θα έπιαναν εξαρχής το σαφές πολιτικό μήνυμα που προσπαθεί να περάσει. Αν όμως έδειχνε κάποιος το «Αγόρια εξοντώνουν ληστές» σε ένα οκτάχρονο αγόρι στη Δύση, θα τρελαινόταν. Θα του άρεσε παρά πολύ γιατί περιέχει ακριβώς όλα εκείνα τα στοιχεία που γοητεύουν ένα παιδί της ηλικίας του».
Οπως λέει ο Ρίτσαρντσον, ο πάλαι ποτέ ηγέτης της Βόρειας Κορέας χρησιμοποιούσε πολύ τις παραβολές και τις μεταφορές προκειμένου να περάσει το μήνυμα που ήθελε, ενώ πολύ συχνά χρησιμοποιεί συμβολικές μορφές ζώων στις ιστορίες του σαν ένας… Ασιάτης Αίσωπος. «Πάρτε για παράδειγμα το παραμύθι με τίτλο «Ο κόκορας και η πεταλούδα»: σε αυτό ένας κόκορας, που συμβολίζει τις ΗΠΑ, προσπαθεί να καταστρέψει έναν ειδυλλιακό κήπο παρενοχλώντας τα υπόλοιπα ζώα που ζουν μέσα σε αυτόν και απειλώντας τα αν αυτά δεν «πάνε με τα νερά του». Το μόνο ζώο που ανθίσταται και υψώνει το ανάστημά του είναι μια όμορφη πεταλούδα, η οποία συμβολίζει τη Βόρεια Κορέα» λέει ο διδακτορικός φοιτητής, επισημαίνοντας πως το ηθικό δίδαγμα σε κάθε τέτοια ιστορία είναι πως οι νέοι Βορειοκορεάτες πρέπει να σκέφτονται με βάση την καθεστωτική ιδεολογία, το λεγόμενο «γιουτσέ».
Το «γιουτσέ» καθιερώθηκε στη δεκαετία του 1950 από τον Κιμ Ιλ Σουνγκ θέτοντας μια σειρά από – σχεδόν νιτσεϊκές – αξίες στο κέντρο της καθημερινής νεανικής κουλτούρας: την προσωπική ανεξαρτησία και το πνεύμα αυτοδυναμίας που υποτίθεται ότι ενυπάρχει σε κάθε πολίτη της Βόρειας Κορέας. Σύμφωνα με τους θεωρητικούς της ιδεολογίας αυτής, «ο άνθρωπος κυριαρχεί στα πάντα γύρω του και είναι αυτός που παίρνει τις αποφάσεις».
Ωστόσο, όπως καταλήγει ο Ρίτσαρντσον, δεν είναι 100% ξεκάθαρο κατά πόσον ο «Αγαπημένος Ηγέτης» όντως συνέγραψε τα παραμύθια αυτά ή τα έγραψε ένας άλλος για λογαριασμό του και αυτός απλώς τα «οικειοποιήθηκε».
Ο Κιμ Γιονγκ Ιλ πέθανε τον Δεκέμβριο του 2011 σε ηλικία 69 ετών από καρδιακό επεισόδιο μέσα σε ένα τρένο, επισκεπτόμενος μια περιοχή έξω από την πρωτεύουσα Πιονγκγιάνγκ. Είχε κληρονομήσει την εξουσία το 1994 από τον πατέρα του Κιμ Ιλ Σουνγκ και προέβη σε μια σειρά οικονομικές μεταρρυθμίσεις που αποδείχθηκαν λανθασμένες και, σε συνδυασμό με έναν λιμό που ενέσκηψε στη χώρα, περίπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο.
Το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ιλ δέχθηκε επικρίσεις για καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ η επιμονή του στην απόκτηση πυρηνικών όπλων οδήγησε τη χώρα του σε διπλωματική απομόνωση και σε πολλές διεθνείς κυρώσεις. Υπό την ηγεσία του η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε το πρώτο της πυρηνικό τεστ το 2006, ενώ ένα δεύτερο ακολούθησε τρία χρόνια μετά και ένα τελευταίο μέσα στο 2013, όταν πια είχε αναλάβει ο σημερινός ηγέτης, ο γιος του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Δημοσιεύτηκε στο Helios Plus στις 26 Φεβρουαρίου 2014

HeliosPlus

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk