ΥΛΙΚΑ (ΓΙΑ 8 ΑΤΟΜΑ)

2 πορτοκάλια, το ξύσμα και τον χυμό
1 κ.σ. καστανή ζάχαρη

1 ξυλάκι κανέλα

6 μεγάλα μήλα διαφόρων ποικιλιών, καθαρισμένα και κομμένα σε μεγάλους κύβους
2 μεγάλα ώριμα αχλάδια, καθαρισμένα και κομμένα σε μεγάλους κύβους
½ κ.γ. κανέλα σε σκόνη
2 κ.σ. σταφίδες ξανθές (προαιρετικά)
2 κ.σ. καρύδια χοντροκομμένα (προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1 Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το ξύσμα και τον χυμό των πορτοκαλιών, τη ζάχαρη, την κανέλα (το ξυλάκι και την σκόνη). Μόλις το μείγμα πάρει βράση, προσθέτουμε τα μήλα και τα αχλάδια. Κλείνουμε με το καπάκι και συνεχίζουμε το βράσιμο για 10 λεπτά.
2 Προσθέτουμε τις σταφίδες και τα καρύδια και αφήνουμε την κομπόστα να βράσει ξεσκέπαστη σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά ακόμη, μέχρι να μαλακώσει και να δέσει ελαφρώς το σιρόπι που έχει δημιουργηθεί.