Χειρότερες σχολικές επιδόσεις φαίνεται πως έχουν τα παιδιά που ακολουθούν ακανόνιστα ωράρια ύπνου ή κοιμούνται αργά το βράδυ, συγκριτικά με τα παιδιά που έχουν σταθερές ώρες νυχτερινής ξεκούρασης, υποστηρίζει νέα μελέτη βρετανών επιστημόνων.

Η μελέτη των ειδικών που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Epidemiology and Community Health», βασίστηκε στην ανάλυση δεδομένων μεγάλης βρετανικής μελέτης, που αφορούσε τα μοτίβα ύπνου και τις εγκεφαλικές επιδόσεις συνολικά 11.000 παιδιών ηλικίας 7 ετών.

Νάνι, νάνι

Εξετάζοντας προσεκτικά τα στοιχεία αυτά, οι ερευνητές είδαν ότι τα παιδιά που ακολουθούσαν ακανόνιστο πρόγραμμα ύπνου ως προς την ώρα που πήγαιναν στο κρεβάτι τους ή κοιμόντουσαν μετά τις 21:00 το βράδυ, είχαν χαμηλότερους βαθμούς στην ανάγνωση και στα μαθηματικά, συγκρτικά με άλλα παιδιά που ακολουθούσαν ένα σταθερό πρόγραμμα νυχτερινής ξεκούρασης. Οι ειδικοί πιστεύουν οτι ο άτακτος και ελλιπής ύπνος μπορεί να επιδράσει αρνητικά στην ανάπτυξη και στην «πλαστικότητα» του εγκεφάλου των μικρών παιδιών, με αποτέλεσμα να επηρεάζει την ικανότητα μάθησης και αφομοίωσης νέων πληροφοριών.

Ακόμα, οι επιστήμονες είδαν ότι τα παιδιά που δεν είχαν μια σταθερή «ρουτίνα ύπνου» προέρχονταν τις περισσότερες φορές από οικογένειες χαμηλότερου βιοτικού επιπέδου, οι γονείς τους δεν τους διάβαζαν ιστορίες το βράδυ και τα ίδια έτειναν να παρακολουθούν τηλεόραση, καθώς είχαν συχνά έναν δέκτη στο δωμάτιό τους.

«Το κύριο μήνυμα που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι το πρόγραμμα είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά» εξηγεί η επικεφαλής της μελέτης δρ Αμάντα Σάκερ από το University College του Λονδίνου. «Η καθιέρωση ενός σταθερού προγράμματος ύπνου είναι ίσως καλύτερα να γίνεται σε μικρή ηλικία, ωστόσο ποτέ δεν είναι αργά».

Από την πλευρά του ο δρ Ρόμπερτ Σκοπ-Τζαπ από το Βασιλικό Κολλέγιο Παιδιατρικής και Παιδικής Υγείας έσπευσε να σχολιάσει: «Αρχικά θα μπορούσε κανείς να πει ότι ο ελλιπής ύπνος κάνει τα παιδιά λιγότερο έξυπνα, ωστόσο τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα από αυτό. Ενώ πιθανότατα κοινωνικοί και βιολογικοί παράγοντες συμβάλλουν επίσης στη διαδικασία της εγκεφαλικής ανάπτυξης, κατά τη γνώμη μου, προκειμένου να έχουν καλές επιδόσεις οι μαθητές θα πρέπει πάνω από όλα να έχουν μια καλή ξεκούραση το βράδυ».