Σε κοινή δήλωση για τη Συρία φαίνεται ότι θα καταλήξει η G8, παρά τις αντιδράσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν σε μία σειρά θεμάτων. Μάλιστα, φαίνεται ότι ο ρώσος πρόεδρος ζήτησε να μην γίνει καμία αναφορά στην κοινή δήλωση των ηγετών των κρατών της G8 σε πιθανή αναχώρηση του Μπασάρ αλ Άσαντ από την εξουσία.

Ρώσος αξιωματούχος είχε νωρίτερα πει ότι η κοινή ανακοίνωση δεν θα περιλαμβάνει καμία αναφορά σε πιθανή αποχώρηση του Μπασάρ αλ Άσαντ από την εξουσία.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σερκέι Ριάμπκοφ, οι ηγέτες των χωρών της Ομάδας των Οκτώ συμφώνησαν ότι δεν θα πρέπει να προκαταβάλουν το συμπέρασμα που θα εξαχθεί από την ειρηνευτική διάσκεψη για τη Συρία, η οποία συμφώνησαν ότι πρέπει να ξεκινήσει σύντομα.

Ο ρώσος αξιωματούχος δήλωσε ότι οι συνομιλίες θα πρέπει να επικεντρωθούν στη δημιουργία μεταβατικής κυβέρνησης, χωρίς να προκαταβάλλεται ότι ο Άσαντ δεν θα πρέπει να συμμετέχει σε αυτή.

Παράλληλα, ο Ριάμπκοφ είπε ότι οι πληροφορίες της Δύσης για χρήση χημικών όπλων από το συριακό καθεστώς δεν έχουν αποδειχθεί και χρειάζεται περαιτέρω έρευνα.

Νωρίτερα, πηγή κοντά στις συνομιλίες είχε αναφέρει ότι η διεθνής ειρηνευτική διάσκεψη για τη Συρία δεν αναμένεται να πραγματοποιηθεί πριν από τον Αύγουστο, δεδομένης της διαφωνίας στη G8 για τη Συρία.

Υπενθυμίζεται ότι η Μόσχα επιμένει στην πρόθεσή της να τηρήσει τα εξοπλιστικά συμβόλαια με το συριακό καθεστώς, όπως ούτε και οι ΗΠΑ απομακρύνονται από την απόφασή τους να στείλουν όπλα στους αντικαθεστωτικούς.

Εν τω μεταξύ, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Λαχντάρ Μπραχίμι, δήλωσε ότι μένουν πολλά να γίνουν προκειμένου να υπάρξει πρόοδος ενόψει της διεθνούς διάσκεψης για τη συριακή σύγκρουση Γενεύη-2, της οποίας η ημερομηνία δεν έχει ακόμη οριστεί.

«Πιστεύω ότι πρέπει να γίνει ακόμη δουλειά προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι όταν διεξαχθεί η διάσκεψη της Γενεύης, το αποτέλεσμα θα είναι εποικοδομητικό» δήλωσε στη διάρκεια της συνάντησης των ειρηνευτικών μεσολαβητών στο Λόσμπι της νοτιοανατολικής Νορβηγίας.

Αν και οι ΗΠΑ ενέκριναν στρατιωτική βοήθεια στους αντάρτες, ο αμερικανός πρόεδρος εμφανίζεται διστακτικός απέναντι σε μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση στη χώρα, όπως η επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού, λέγοντας ότι δεν θα μπορούσε να μεταβάλει την πορεία της σύρραξης.

Ο ισραηλινός πρόεδρος Σιμόν Πέρες ένωσε τη φωνή του με όσους τάσσονται υπέρ των σχεδίων των ΗΠΑ να προμηθεύσουν όπλα στους Σύρους αντικαθεστωτικούς μαχητές, υποβαθμίζοντας τους φόβους ότι τα όπλα αυτά ενδέχεται να στραφούν εναντίον του Ισραήλ ή να κλιμακώσουν ακόμα περισσότερο τη σύρραξη.

Σε μια εφόλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters πριν από τα 90ά του γενέθλια ο Πέρες, ερωτηθείς εάν θεωρεί πως η απόφαση των ΗΠΑ ήταν συνετή, απάντησε «ναι».

«Δεν είχαν επιλογή», εξήγησε, μιλώντας στον ηλιόλουστο κήπο της ήσυχης κατοικίας του στην Ιερουσαλήμ και μιλώντας με ήσυχο και μετρημένο τόνο.

«Δυστυχώς, (ο εμφύλιος στη Συρία) μετατρέπεται περισσότερο σε μια αναμέτρηση ανάμεσα σε δύο υπερδυνάμεις και (υπάρχει) μια μεγεθυνόμενη επέμβαση έξωθεν δυνάμεων… Είναι μια τραγωδία»
είπε.