Ένα ζευγάρι μοντέρνα γυαλιά κατά της δυσχρωματοψίας δημιούργησε αμερικανός επιστήμονας και μάλιστα… κατά λάθος! Τα μοβ γυαλιά O2Amp, τα οποία αρχικά αναπτύχθηκαν για ιατρική χρήση, φέρουν την υπογραφή του νευροβιολόγου Μαρκ Τσανγκίζι, από τα ιδιωτικά εργαστήρια 2AI.

Οι ειδικοί φακοί Οxy-Iso φιλτράρουν το φως, το οποίο δυσκολεύει τα άτομα με δυσχρωματοψία να διακρίνουν διάφορους τόνους του κόκκινου και του πράσινου.

«Τα γυαλιά επιτρέπουν στα άτομα με δυσχρωματοψία να διακρίνουν διαφορετικούς τόνους του κόκκινου και του πράσινου οι οποίοι προηγουμένως έμοιαζαν πολύ “κοντά” για να τους ξεχωρίσουν» υποστηρίζει ο δρ Τσανγκίζι.

Μπορείτε να ξεχωρίσετε τον αριθμό που κρύβεται στο κέντρο;

Οπτικό… τεστ ντράιβ

Ο δρ Ντάνιελ Μπορ από το Πανεπιστήμιο του Σάσεξ, στη Βρετανία, ο οποίος πάσχει από δυσχρωματοψία, δοκίμασε τα επαναστατικά γυαλιά.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημά μου, είναι όταν συνάδελφοι κατά τη διάρκεια παρουσίασης χρησιμοποιούν γραφήματα με κόκκινες ή πράσινες υποδείξεις, καθώς δεν μπορώ να ξεχωρίσω τα δύο χρώματα. Κάποιες φορές πάλι ντύνομαι κάνοντας παράξενες χρωματικές επιλογές, αλλά ευτυχώς η σύζυγός μου με διορθώνει» εξηγεί ο ίδιος.

«Η πρώτη φορά που φόρεσα τα συγκεκριμένα γυαλιά ήταν πραγματικά ιδιαίτερη για μένα. Βρισκόμουν στο γυμναστήριο με την κόρη μου και ξαφνικά παρατήρησα πόσο έντονο χρώμα είχαν τα χείλη της. Φορούσε μάλιστα, ένα κόκκινο-πορτοκαλί μπλουζάκι το οποίο ξαφνικά ξεχώρισε από το υπόλοιπο περιβάλλον» αναφέρει ο δρ Μπορ χαρακτηριστικά.

Όπως κάθε τι καινούργιο όμως, έτσι και τα νέα γυαλιά απαιτούν τελειοποίηση. «Το κίτρινο, για παράδειγμα, όταν φοράω τα γυαλιά δεν το διακρίνω» λέει ο βρετανός επιστήμονας.

«Το κατάλαβα γιατί η κόρη μου έχει ένα σύστημα παρακολούθησης του μωρού της, το οποίο έχει ένα κίτρινο λαμπάκι, το χρώμα του οποίου κανονικά μπορούσα να ξεχωρίσω. Με τα γυαλιά όμως, είναι πλήρως “αόρατο”» υπογραμμίζει ο δρ Μπορ.

Τα γυαλιά O2Amp πωλούνται προς περίπου 225 ευρώ.