Επιχείρηση… Καβουρότρυπες στην ομώνυμη παραλία της Σιθωνίας είχε στήσει πριν από έναν χρόνο η ΕΛ.ΑΣ., άνδρες της οποίας παρακολουθούσαν τον μυστηριώδη τότε Τάσο Θεοφίλου, τον πρωταγωνιστή κατόπιν της αιματηρής ληστείας στην Πάρο! Παρ’ ότι όμως αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. που υπηρετούν στη Βόρεια Ελλάδα παρακολουθούσαν στενά τον 30χρονο στη Χαλκιδική, ο τελευταίος κατόρθωσε να ξεφύγει από τον αστυνομικό κλοιό και να οργανώσει και να εκτελέσει αυτό το καλοκαίρι την τραπεζική ληστεία στο κυκλαδίτικο νησί.Η αιματηρή επιδρομή στην Πάρο και το σχέδιο που είχαν εξυφάνει νωρίτερα για ληστεία υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στη Λαμία ο Τάσος Θεοφίλου και οι συνεργοί του δεν αποτελούν τις μοναδικές εγκληματικές επιδρομές των «Πυρήνων της Φωτιάς», αποκαλύπτουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. Η οργάνωση πιθανολογείται ότι είχε διαπράξει τη ληστεία που σημειώθηκε τον Φεβρουάριο του 2010 σε υποκατάστημα τράπεζας στον Βόλο, ενώ σε ηλεκτρονικό αρχείο που βρέθηκε σε οπλαποθήκη της οργάνωσης στη Νέα Ιωνία Βόλου ανιχνεύθηκαν στοιχεία και για άλλες ληστείες σε τράπεζες του Βόλου αλλά και της Αθήνας. Ανάμεσα σε αυτές, υποκαταστήματα στην Αργυρούπολη, στη Νέα Ερυθραία, στην Κηφισιά και αλλού που φαίνεται τελικά ότι είχαν χτυπήσει τα λεγόμενα «μωρά της τρομοκρατίας» τα οποία ενηλικιώθηκαν.
Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. παρατηρούν σήμερα ότι κάποιοι υποτίμησαν τα «μωρά της τρομοκρατίας», τα «παιδιά με τις κατσαρόλες», σύμφωνα με το άλλο τους προσωνύμιο, τα οποία «έφτασαν τελικά στο σημείο να δολοφονούν ανυποψίαστους πολίτες». Τώρα προσπαθούν να καταλάβουν «αν η δολοφονία του 53χρονου οδηγού ταξί Δημήτρη Μίχα στη Νάουσα της Πάρου θα οδηγήσει τελικά να ματαιωθούν τα σχέδια για ένοπλη δράση του τελευταίου «πυρήνα» της «Συνωμοσίας»» ή θα αντιμετωπιστεί από τους επίδοξους δράστες ως μια… φυσιολογική παράπλευρη απώλεια, κατά το μηδενιστικό πνεύμα που επιδεικνύουν στις προκηρύξεις τους. Οπως εξηγούν οι ίδιοι αξιωματικοί, παρ’ ότι ως σήμερα έχουν αποδοθεί περίπου 20 ένοπλες ληστείες στο εγχώριο αντάρτικο πόλης – αρκετές από αυτές στις οργανώσεις 17Ν και «Αντικρατική Πάλη» -, είναι η πρώτη φορά που δολοφονείται πολίτης σε ληστεία.
Ως σήμερα σε τέτοιου είδους ληστρικές επιδρομές, έχουν σκοτωθεί τρεις αστυνομικοί, ενώ μια φορά έχουν πυροβολήσει και εναντίον οδηγού χρηματαποστολής, χωρίς όμως να τον τραυματίσουν. Πρόκειται για τις ληστείες στην Εθνική Τράπεζα στα Πετράλωνα τον Δεκέμβριο του ’84, όπου δολοφονήθηκε ο αστυφύλακας Χρήστος Μάτης, και στο σουπερμάρκετ Σκλαβενίτη τον Μάιο του ’85, όπου η οργάνωση «Αντικρατική Πάλη» του Χρήστου Τσουτσουβή σκότωσε τους αστυνομικούς Γιώργο Πανταζόπουλο και Μιχάλη Τσιμπούρη. Στη ληστεία στις 2 Απριλίου 2002 σε βάρος χρηματαποστολής του ΟΤΕ στα Πατήσια δύο μέλη της 17Ν πυροβόλησαν τον οδηγό του οχήματος χωρίς ευτυχώς να κατορθώσουν να τον τραυματίσουν.
Πάντως οι αστυνομικοί έχουν εντοπίσει αποτυπώματα τουλάχιστον τεσσάρων ακόμη ατόμων στο κρησφύγετο του Τ. Θεοφίλου στη Λαμία και εκφράζουν φόβους ότι ίσως ο τελευταίος αυτός «πυρήνας» της οργάνωσης μπορεί σύντομα να ενεργοποιηθεί αφού διαθέτει, εκτός των άλλων, και αλώβητη οπλαποθήκη. Εν τω μεταξύ από τους πέντε συνεργούς του που αναζητούνται για τη ληστεία η Αστυνομία είχε ήδη εκδώσει εντάλματα για τους δύο.
Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία, η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία γνώριζε την ταυτότητα του 30χρονου θεολόγου από τη Θεσσαλονίκη ως εμπλεκομένου στη δράση της οργάνωσης «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» ήδη από τον Δεκέμβριο του 2010, λίγες ημέρες μετά τον εντοπισμό του στο Αγρίνιο και την παρακολούθησή του στα Εξάρχεια. Τότε ο Θεοφίλου συναντούσε κατηγορουμένους για συμμετοχή στη συγκεκριμένη οργάνωση και αναλάμβανε ενέργειες αντιπαρακολούθησης. Γρήγορα μπήκε στο «μικροσκόπιο» της ΕΛ.ΑΣ., η οποία ανακάλυψε την ταυτότητά του και τον είχε θέσει υπό παρακολούθηση. Η έρευνα παράλληλα επικεντρωνόταν και σε άλλα πρόσωπα που είχαν περιφερειακό ρόλο, κυρίως από την περιοχή των Εξαρχείων, της Πάτρας, του Αγρινίου και από άλλες περιοχές. Κρίθηκε ωστόσο ότι δεν έπρεπε να συλληφθεί ο Θεοφίλου λόγω μη επαρκών αποδεικτικών στοιχείων. Εκτιμήθηκε επιπλέον ότι η παρακολούθησή του θα μπορούσε να οδηγήσει και σε άλλα μέλη της οργάνωσης, ο ρόλος των οποίων εθεωρείτο πολύ πιο σημαντικός.
Η παρακολούθηση του 30χρονου συνεχίστηκε και το καλοκαίρι του 2011 στις παραλίες κοντά στην περιοχή της Σάρτης στη Χαλκιδική, όπου ο 30χρονος είχε πάει με φίλους του σε τοπικό κάμπινγκ. Ωστόσο από ένα σημείο και μετά η παρακολούθηση ατόνησε, αφού φαινόταν η δράση της οργάνωσης να έχει τερματιστεί μετά την εισβολή αστυνομικών στο σπίτι της Νέας Ιωνίας Βόλου και τη σύλληψη βασικών μελών της. Ετσι ο Θεοφίλου, που ήταν στην ουσία ένας «γνωστός-άγνωστος» για την ΕΛ.ΑΣ., κατόρθωσε να βρει κάποια περιθώρια κινήσεων και να εκτελέσει το σχέδιό του. Στα τέλη του 2011 νοίκιασε στη Λαμία ένα «οίκημα ασφαλείας», ανασύνταξε τον τελευταίο «πυρήνα» της «Συνωμοσίας» και οργάνωσε τη ληστεία της Πάρου για την αναχρηματοδότηση της ομάδας.
Από παλαιότερες έρευνες είχε διαπιστωθεί ότι τα μέλη της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς» ντύνονταν αστυνομικοί και αντλούσαν στοιχεία ταυτοτήτων από φοιτητές και σπουδαστές σε πανεπιστημιακές σχολές των Αθηνών. Στον υπολογιστή του Θεοφίλου ανακαλύφθηκαν στοιχεία πολιτών, σφραγίδες και άλλα στοιχεία για την κατασκευή πλαστών ταυτοτήτων. Ωστόσο το πιο σημαντικό, λένε αξιωματικοί, είναι τα σχέδια ληστειών της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς» αλλά και του Τάσου Θεοφίλου, από τη μελέτη των οποίων βγήκε το συμπέρασμα ότι δεν ήταν στην Πάρο ή στη Λαμία η πρώτη φορά που η οργάνωση έθετε στο στόχαστρό της πιστωτικό ίδρυμα. Η ΕΛ.ΑΣ. διαθέτει στοιχεία ότι μια ένοπλη ληστεία που σημειώθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2010 με λεία 300.000 ευρώ στο κεντρικό υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στον Βόλο ήταν έργο της ίδιας ένοπλης ομάδας. Τότε τρεις άνδρες ντυμένοι αστυνομικοί με το πρόσχημα τροχονομικού ελέγχου σταμάτησαν στον κόμβο του Βελεστίνου ένα ΙΧ στο οποίο βρισκόταν ο διευθυντής του υποκαταστήματος. Τον επιβίβασαν σε ένα κλειστό φορτηγό και στις 7.30 το απόγευμα τον οδήγησαν στην τράπεζα. Με την απειλή όπλου και αφού του είχαν περάσει χειροπέδες, τον ανάγκασαν να ανοίξει τα χρηματοκιβώτια των δύο ATM. Η ληστεία παραμένει τυπικά ανεξιχνίαστη. Και ήταν μόνο η αρχή.
Ψάχνουν τον Μαζιώτη στη Ρουμανία
Πληροφορίες για φυγή του Νίκου Μαζιώτη και της συντρόφου του Πόλας Ρούπα στη Ρουμανία κυκλοφορούν τον τελευταίο καιρό στα ανώτατα κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ. Οι υψηλόβαθμοι αξιωματικοί ωστόσο της Ελληνικής Αστυνομίας, ιδιαίτεροι εκείνοι της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, διατηρούν σοβαρές επιφυλάξεις για την εν λόγω πληροφορία. Η ένστασή τους είναι ότι ποτέ στο παρελθόν δεν είχαν ενδείξεις για την ύπαρξη ομάδας ελλήνων και ρουμάνων αντιεξουσιαστών που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν τους δύο καταζητούμενους στη συγκεκριμένη βαλκανική χώρα.
Ωστόσο άλλοι αξιωματούχοι υπενθύμιζαν ότι κάτι παρόμοιο είχε συμβεί και το 1993 με την εξαφάνιση του αντιεξουσιαστή Χριστόφορου Μαρίνου, ο οποίος εντοπίστηκε τελικά στην Ουγγαρία, όπου ουδείς υπολόγιζε ότι βρίσκεται. Αλλωστε «άσυλο» σημειώνεται έχει αποτελέσει ξανά η Ρουμανία. Στην πρωτεύουσά της, το Βουκουρέστι, όπως έμαθε το 2001 η Ελληνική Αστυνομία, είχε βρει καταφύγιο ο επικίνδυνος κακοποιός Κώστας Πάσσαρης, λόγω της γνωριμίας του με ρουμάνο κακοποιό.
Ο Νίκος Μαζιώτης και η Πόλα Ρούπα είχαν αφεθεί ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους το φθινόπωρο του 2011, ύστερα από την παρέλευση του 18μήνου για την εκδίκαση της υπόθεσης εμπλοκής τους στη δράση της οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας». Από τις 20 Ιουνίου που δεν παρουσιάστηκαν στο αστυνομικό τμήμα Εξαρχείων έχουν χαθεί τα ίχνη τους.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ