Yλικά

Για τα φασόλια
500 γρ. μαυρομάτικα φασόλια
1 κρεμμύδι ξερό, καθαρισμένο
1 καρότο, καθαρισμένο
2-3 κλωνάρια σέλινο
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
½ κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
½ κίτρινη πιπεριά, ψλοκομμένη
1 ντομάτα, ψιλοκομμένη
3-4 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
λίγος μαϊντανός, ψιλοκομμένος
3-4 κ.σ. ξίδι κόκκινου κρασιού

Για τη σάλτσα
12 μύδια, φρέσκα
12 φρέσκα κυδώνια, φρέσκα
12 γυαλιστερές, φρέσκες
½ φλ. έ.π. ελαιόλαδο
4 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
1 ντομάτα ώριμη, κομμένη σε καρεδάκια
4 λιαστές ντομάτες, κομμένες ζουλιέν (σαν σπιρτόξυλα)
12 άνθη κάππαρης
100 ml λευκό ξηρό κρασί
12 ελιές κομμένες στα 4, χωρίς κουκούτσια
λίγος μαϊντανός, ψιλοκομμένος

Εκτέλεση

Φασόλια: Σε κατσαρόλα με άφθονο νερό μουλιάζουμε από το προηγούμενο βράδυ τα φασόλια. Την επομένη, τα σουρώνουμε και τα βράζουμε σε φρέσκο νερό με το ξερό κρεμμύδι, το καρότο και το σέλινο για περίπου 35-40 λεπτά.

Πέντε λεπτά προτού τα αποσύρουμε από τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε. Τα σουρώνουμε, κρατώντας ελάχιστο ζουμάκι, αφαιρούμε τα λαχανικά και τ’ αφήνουμε να κρυώσουν.

Σε τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε τις πιπεριές με τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε την ντομάτα, αλατοπιπερώνουμε, σβήνουμε με το ξίδι και τ’ αφήνουμε για ακόμη 3-4 λεπτά.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και ενσωματώνουμε το μείγμα με τα φασόλια. Πασπαλίζουμε με μαϊντανό και ανακατεύουμε.

Σάλτσα: Πλένουμε τα όστρακα επιμελώς κάτω από άφθονο τρεχούμενο νερό ώστε να φύγει τελείως η άμμος. Βουρτσίζουμε τα μύδια και τους βγάζουμε το γένι τους.

Σε κατσαρόλα με καπάκι ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο, προσθέτουμε το σκόρδο και έπειτα από λίγο τα όστρακα, την ντομάτα, ώριμη και λιαστή και την κάππαρη.

Σβήνουμε με το κρασί. Με τη βοήθεια τσιμπίδας αφαιρούμε όποιο όστρακο ανοίγει και τα βάζουμε στην άκρη. Ρίχνουμε τις ελιές να βράσουν για 1 λεπτό και στο τέλος προσθέτουμε τον μαϊντανό.

Σερβίρουμε μαζί είτε ζεστά και τα δύο (όστρακα και φασόλια) είτε κρύα μαζί με τη σάλτσα.