Ηλεκτρομαγνητικά πεδία εναντίον καρκίνου

Eνθαρρυντικά είναι τα πρώτα μηνύματα από τις κλινικές δοκιμές μιας νέας μορφής αντικαρκινικής θεραπείας με τη χρήση χαμηλής έντασης ηλεκτρομαγνητικών πεδίων, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο British Journal of Cancer. Η νέα τεχνική πέτυχε να συρρικνώσει τους όγκους σε ασθενείς με καρκίνο στο ήπαρ.

Eνθαρρυντικά είναι τα πρώτα μηνύματα από τις κλινικές δοκιμές μιας νέας μορφής αντικαρκινικής θεραπείας με τη χρήση χαμηλής έντασης ηλεκτρομαγνητικών πεδίων, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο British Journal of Cancer.

Η νέα τεχνική πέτυχε να συρρικνώσει τους όγκους σε ασθενείς με καρκίνο στο ήπαρ.

Απαιτούνται χρόνια δοκιμών

Ερευνητές από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, την Ελβετία και τη Βραζιλία, με επικεφαλής τον καθηγητή Μπόρις Πάσκε του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα, αισιοδοξούν ότι η νέα μέθοδος μπορεί να αποτελέσει μελλοντικά μια νέα θεραπευτική τεχνική. Διευκρινίζουν όμως ότι η τεχνική βρίσκεται ακόμα σε νηπιακό στάδιο και θα χρειαστούν αρκετά χρόνια κλινικών δοκιμών και βελτίωσης.

Η θεραπεία εφαρμόζεται σε απόλυτα ελεγχόμενο κλινικό περιβάλλον, όπου παρουσία ιατρικού προσωπικού, οι ασθενείς εισάγουν στη στοματική τους κοιλότητα μια «κεραία» (σε σχήμα κουταλιού), η οποία μεταδίδει χαμηλά ηλεκτρομαγνητικά πεδία στο σώμα τους. Οταν η συνεδρία εφαρμόστηκε τρεις φορές την ημέρα, πέτυχε να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής των ασθενών με προχωρημένο καρκίνο του ήπατος, καθώς οι όγκοι συρρικνώθηκαν, ενώ τα πέριξ υγιή κύτταρα δεν επηρεάστηκαν αρνητικά.

Συνδυασμός με άλλες θεραπείες

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η νέα μέθοδος είναι καλά ανεκτή για μεγάλες χρονικές περιόδους και μπορεί να συνδυαστεί με άλλες αντικαρκινικές θεραπείες.

Όπως εξηγεί ο δρ Πάσκε, έχει ήδη εξασφαλίσει από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έγκριση για τη διενέργεια κλινικών δοκιμών σε μεγάλες ομάδες ασθενών, ενώ παράλληλα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με εταιρείες σε διάφορες χώρες, ώστε να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για τη μελλοντική έρευνα.

Το 2009, ο δρ Πάσκε και οι συνεργάτες του είχαν δημοσιεύσει μελέτη στο επιστημονικό έντυπο Journal of Experimental and Clinical Research, που έδειχνε ότι τα χαμηλού επιπέδου ηλεκτρομαγνητικά πεδία σε συγκεκριμένες συχνότητες (0,1 Hz έως 114 KHz) «φρέναραν» την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων σε ορισμένους ασθενείς. Διαφορετικά είδη καρκίνου ανταποκρίνονταν σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία διαφορετικών συχνοτήτων.

Τροποποίηση της γονιδιακής δραστηριότητας των καρκινικών κυττάρων

Ο ακριβής βιολογικός μηχανισμός που βρίσκεται κάτω από αυτή τη σχέση δεν έχει γίνει ακόμα γνωστός. Μία εκτίμηση είναι ότι τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία παρεμβαίνουν και τροποποιούν τη δραστηριότητα των γονιδίων των καρκινικών κυττάρων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό έχει ως συνέπεια να «μπλοκάρεται» η διαίρεση και ο πολλαπλασιασμός αυτών των κυττάρων, με αποτέλεσμα ο όγκος να σταματά την ανάπτυξή του ή και να συρρικνώνεται σταδιακά.

Ο δρ Πάσκε δηλώνει αισιόδοξος ότι η νέα τεχνική θα αξιοποιηθεί μελλοντικά, εκτός από τους όγκους στο ήπαρ, για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού και πιθανώς άλλων μορφών της νόσου.

Η καινούργια μέθοδος προκαλεί αίσθηση, αν ληφθεί υπόψη η ανησυχία ότι τα πεδία ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας των κινητών τηλεφώνων και των πυλώνων του ηλεκτρικού ρεύματος μπορεί να προκαλούν καρκίνο. Οι ερευνητές τονίζουν πάντως ότι στα δικά τους πειράματα η ένταση των πεδίων ακτινοβολίας είναι 100 έως 1.000 φορές χαμηλότερη από αυτή ενός κινητού τηλεφώνου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk