ΤΟΣΟ ΣΤΗ ΖΩΗ όσο και στην επιστήμη, το ποιος λέει κάτι μπορεί να προσδώσει ιδιαίτερο βάρος στα λεγόμενα ή αντίθετα να τα κάνει λιγότερο πιστευτά. Στην περίπτωση του ισπανικής καταγωγής αμερικανού καθηγητή Βιολογικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Ιρβάιν, ισχύει η πρώτη περίπτωση. Βλέπετε, ο Αγιάλα εκπαιδεύτηκε αρχικά στη Θεολογία (σπούδασε στο Παπικό Πανεπιστήμιο της Σαλαμάνκα) προτού ταξιδέψει στις ΗΠΑ, το 1961, για να σπουδάσει Γενετική στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Ετσι, αποδείχθηκε το καταλληλότερο πρόσωπο να εκφράσει άποψη σχετικά με τον ισχυρισμό των δημιουργιστών ότι οι Γραφές αποτελούν επιστημονικά κείμενα και ως τέτοια θα πρέπει να διδάσκονται στα αμερικανικά σχολεία. Η μαρτυρία του Αγιάλα στη δίκη των δημιουργιστών, η οποία έλαβε χώρα το 1981 στο Αρκανσο, υπήρξε καθοριστική για την ετυμηγορία να απαγορευτεί η διδασκαλία των Γραφών ως επιστημονική αλήθεια για τη δημιουργία του κόσμου.

Ωστόσο θα ήταν άδικο για τον Αγιάλα να τον περιγράψει κανείς ως έναν πολέμιο των δημιουργιστών. Η ευρύτητα του πνεύματός του σε συνδυασμό με την ηπιότητα του χαρακτήρα του και το γεγονός ότι έχει αφιερώσει ένα τεράστιο μέρος του χρόνου του στην εκπαίδευση (όχι μόνο των φοιτητών του αλλά και των πολιτών δίνοντας διαλέξεις) τον καθιστούν μοναδική φιγούρα της επιστημονικής κοινότητας.

Αν και το βιβλίο του Αγιάλα τιτλοφορείται «Το δώρο του Δαρβίνου στην επιστήμη και στη θρησκεία», δεν θα ήμασταν μακριά από την αλήθεια αν το περιγράφαμε ως δώρο του Αγιάλα σε όλες εκείνες τις βασανισμένες ψυχές που αναζητούν να χωρέσουν στη ζωή τους την εξέλιξη και τη θρησκεία. Στο βιβλίο, ο Αγιάλα χρησιμοποιεί παραδείγματα από τη βιολογία για να αποδείξει ότι δεν υπάρχει ευφυής σχεδιασμός, δίνει με απλά λόγια τη Θεωρία του Δαρβίνου και εξηγεί γιατί πρέπει να του είμαστε ευγνώμονες τόσο ως επιστήμονες όσο και ως πιστοί.

soufleri@dolnet.gr