Επιστολές προς ΤΟ ΒΗΜΑ

Μιχαλακοπούλου 80, Αθήνα 115 28 ● Τηλ.: 211-365.7000 ● Fax: 211-365.8004 ● Ε-mail: epistoles@tovima.gr Ο κ. Βασίλης Ρήγας, από τη Θεσσαλονίκη, γράφει: Ακόμα και αν ο Γιώργος Παπανδρέου κερδίσει την αυτοδυναμία, ερωτώ: Τι εξωτερική πολιτική θα κάνει με τόσους μουσουλμάνους βουλευτές; Και θέλει να κυβερνήσει με 151 ή με 152. Δύο μηνύματα απ΄ όσα έφερε το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο περιείχαν το ίδιο ακριβώς κείμενο και δύο διαφορετικές υπογραφές (της κυρίας Ισμήνης Αμπάτη , το ένα, και του κ.

Μιχαλακοπούλου 80, Αθήνα 115 28 ● Τηλ.: 211-365.7000 ● Fax: 211-365.8004

● Ε-mail: epistoles@tovima.gr

Εξωτερική πολιτική
Ο κ. Βασίλης Ρήγας, από τη Θεσσαλονίκη, γράφει:

Ακόμα και αν ο Γιώργος Παπανδρέου κερδίσει την αυτοδυναμία, ερωτώ: Τι εξωτερική πολιτική θα κάνει με τόσους μουσουλμάνους βουλευτές; Και θέλει να κυβερνήσει με 151 ή με 152.

Ενθουσιασμός
Δύο μηνύματα απ΄ όσα έφερε το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο περιείχαν το ίδιο ακριβώς κείμενο και δύο διαφορετικές υπογραφές (της κυρίας Ισμήνης Αμπάτη , το ένα, και του κ. Γεωργίου Ανδρεάδη , το άλλο):

Διάβασα την πρόταση της «Δράσης» να καταργηθούν όλοι οι φόροι στην ακίνητη περιουσία (ΦΜΑΠ, ΕΤΑΚ, ΤΑΠ κτλ.) και να αντικατασταθούν με έναν μοναδικό και απλό φόρο που θα στηρίζεται στην επιφάνεια της ιδιόκτητης γης και στον συντελεστή δόμησης της περιοχής και ενθουσιάστηκα. Αν κάποιος, για παράδειγμα, ζει σε ένα ιδιόκτητο διαμέρισμα πολυκατοικίας, το μόνο στοιχείο που θα πρέπει να γνωρίζει είναι το ιδανικό μερίδιο του οικοπέδου που του αναλογεί και τον συντελεστή δόμησης της περιοχής. Καμία αγωνία για τους ημιυπαίθριους ή τις αποθήκες ή τις ακριβείς διαστάσεις του κτίσματος. Καμία συναλλαγή με την Εφορία, καμία απορία προς διευθέτηση. Μακάρι όλοι οι φόροι να ήταν έτσι. Συγχαρητήρια στη «Δράση». Ελπίζω η εφημερίδα σας να θελήσει να προβάλει την πρόταση που πρέπει οπωσδήποτε να υιοθετηθεί από την επόμενη κυβέρνηση.

Μη αρχηγία
Ο κ. Κώστας Ροδιάς, από την Αργυρούπολη της Αθήνας, γράφει:

Από τον αιματηρό, εμφύλιο διαγ(κ)ωνισμό για τη μη αρχηγία, βγήκε κι ένα καλό: Μάθαμε επιτέλους ότι ο ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ αποτελείται από ένα πακέτο 2+11 κομμάτων. Ψήφιζα δηλαδή «Ανανεωτική Αριστερά» και η ψήφος μου πήγαινε στην ΚΟΑ (Κομμουνιστική Οργάνωση κ.λπ.). Αυτή τη φορά… με συγχωρείτε.

Να η ευκαιρία
Ο κ. Αρης Σαμαράς, από την Κοζάνη, γράφει:

Κάθε φορά που καλούμαστε με την ψήφο μας να αποφασίσουμε, δήθεν, για το μέλλον της χώρας, παρασυρόμαστε σε ανούσια αντιπαράθεση απόψεων. «Αυτοί φταίνε, εσείς φταίτε». Πάντα κάποιοι πολιτικοί θα γεύονται κάθε λογής αγαθό που προσφέρει το Κοινοβούλιο ή αλλιώς η «Γη της Ευκαιρίας». Λίγο πιο πέρα, κάποιοι άλλοι (πολίτες) περιμένουν υπομονετικά τη δική τους σειρά, τη δική τους ευκαιρία, που μεταφράζεται σε «σπρώξιμο» του δικού τους ανθρώπου, ελπίζοντας στο να τους πετάξει κανένα ζαρζαβατικό για να ροκανίσουν. Σήμερα, αν επιβαλλόταν η αμισθία στην πολιτική, το βέβαιο είναι ότι δεν θα υπήρχαν πολιτικοί.

Οι εφοπλιστές
Ο κ. Αναστάσιος Παπαελευθερίου, συνταξιούχος δικηγόρος, γράφει:

Οι εφοπλιστές μας όταν δειπνούν σε «ταβέρνες» του Λονδίνου ενθουσιάζονται όταν ακούγεται το γνωστό τραγούδι «… άνδρες μ΄ ολοκάθαρη ματιά». Θα συμφωνούσαμε αν διέθεταν το 40% των ετήσιων κερδών τους (αφού δεν φορολογούνται ούτε εδώ ούτε στις χώρες των σημαιών ευκαιρίας που υψώνουν στα πλοία τους) για να συμβάλουν στην αγορά οπλικών συστημάτων για την εθνική άμυνά μας, αν από κοινού αγόραζαν ένα υποβρύχιο, αν αγόραζαν και παραχωρούσαν στο Λιμενικό Σώμα εκατό εξάμετρα ταχύπλοα, για την αποτελεσματική επιτήρηση των ανατολικών θαλάσσιων συνόρων μας, που παραβιάζονται από τους λαθρομετανάστες.

«Κατάπτυστο το άρθρο»
Ο κ. Δημ. Χρόνης, δάσκαλος, από τη Νέα Φιλαδέλφεια της Αθήνας, γράφει:

Μαζί με όλους τους ενεργούς πολίτες που σας τηλεφωνούν και σας γράφουν, σας εκφράζω κι εγώ την οδυνηρή μου και απροσμέτρητη έκπληξη, οργή και αγανάκτηση για όσα ανήκουστα δημοσίευσε «Το Βήμα» για τους «Κόκκινους κατασκόπους του ΚΚΕ». Λίγες φορές στη ζωή μου (και είμαι 62 χρόνων) με διαπέρασε τόση ανατριχίλα, τέτοιο σύγκρυο και σοκ, μετά από διάβασμα κειμένου! Μα είναι δυνατόν να φιλοξενηθεί τέτοιου επιπέδου δημοσίευμα από «Το Βήμα»;! Απορώ και εξίσταμαι μαζί. Υβρις στη μακρά ιστορία και στους αγώνες της εφημερίδας αυτής, στους συντάκτες και στους χιλιάδες αναγνώστες. Κατάσκοποι λοιπόν, Προδότες οι Αριστεροί Πολίτες! Οποία ωμή προσβολή της πλειοψηφίας του Ελληνικού Λαού! Και δυο φορές ντροπή, όταν αυτά δεν τα λένε πια ούτε οι πιο περιθωριακές ομάδες, δεν τα γράφουν ούτε οι πιο γραφικές ελληναράδικες φυλλάδες. Κείμενο που έμοιαζε σαν απομαγνητοφώνηση πρακτικών δίκης του Εμφυλίου, λίγο πριν από τα κροταλίσματα του εκτελεστικού αποσπάσματος… Βάλσαμο στις αναξυμένες άγρια πληγές μας η επιστολή-παρέμβαση του Ριχάρδου Σωμερίτη. Με ανακούφιση- όσο μπόρεσα- διάβασα τα εύστοχα σχόλια του Μεγάλου Δασκάλου της Δημοσιογραφίας και συνεπούς Δημοκράτη. Εδωσε την απάντηση για λογαριασμό όλων μας, έσωσε θα έλεγα την τιμή όλων μας. Η δημοκρατική όμως ιδεολογία μάς επιβάλλει τελικά θετικές σκέψεις και κλείνω σε ανάλογο τόνο λέγοντας: Οχι, αυτό το κατάπτυστο λιβελογράφημα δεν εκφράζει «Το Βήμα». Κάτι άκουσα ότι αυτό το «άρθρο» διέλαθε της προσοχής και του απαιτούμενου ελέγχου της Σύνταξης. Οτι έγινε και μια εκμετάλλευση του πλαισίου της ελευθερίας, πρωτοβουλίας και αυτοελέγχου, ένα πλαίσιο που επικρατεί από παράδοση στην εφημερίδα. Ακούστηκε και το χειρότερο, το ευτελές σενάριο να πέρασε το κείμενο… δόλια (λ.χ. με την επίδειξη άλλων… δοκιμίων!). Δεν ξέρω τι να πω. Η Σύνταξη όμως δεν πρέπει να καθυστερήσει άλλο να μιλήσει. Δεν αμαυρώνεται τόσο εύκολα, τόσο αβασάνιστα, η ιστορία, η βαριά ιστορία μιας τόσο μεγάλης και ιστορικής εφημερίδας.

Στυλιανίδης και Καραθεοδωρή
Ο κ. Σωτήριος Μεγούλης, από τα Ανω Λιόσια της Αθήνας, γράφει:

Ο κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του ως υπουργού σε τρία υπουργεία, για να ικανοποιήσει το «χόμπι» μερικών κομματαρχών του, φρόντισε να επιβαρύνει το ελληνικό Δημόσιο με αρκετά εκατομμύρια ευρώ. Χωρίς η οικογένεια του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή (μεγάλος μαθηματικός, αλλά με αμφισβητούμενη δράση στη χιτλερική Γερμανία) να έχει σχέση με τον Νομό Ροδόπης, ο κ. υπουργός φρόντισε ώστε: Να ανεγερθεί ανδριάντας Καραθεοδωρή στην Κομοτηνή. Να ιδρυθεί… Μουσείο «Καραθεοδωρή». Να αγορασθούν πανάκριβα επιστολές του Καραθεοδωρή από διάφορες δημοπρασίες (επιστολές χωρίς επιστημονική αξία). Να καλύψει τα έξοδα κομματαρχών του για πολυέξοδα ταξίδια στη Γερμανία για τον εντοπισμό… χαμένων εργασιών του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή. Και το σπουδαιότερο, φρόντισε να εκδώσουν τα ΕΛΤΑ, το 2009, σε χιλιάδες αντίτυπα, ένα πολυτελές «λεύκωμα Καραθεοδωρή» με δεσπόζουσα έγχρωμη φωτογραφία του κ. Στυλιανίδη. Το λεύκωμα αυτό προλογίζει ο κ. υπουργός. Αξιο αναφοράς είναι ότι στις 25 γραμμές του προλόγου του υπάρχουν 10 ανακρίβειες. Κατά τα άλλα, περιορίζουμε τις δημόσιες δαπάνες λόγω οικονομικής κρίσης.

Εκλογές και ημιυπαίθριοι
Ο κ. Ανδρέας Σ. Κονδυλάτος, από το Μαρούσι της Αθήνας, γράφει:

Σχετικά με το έλλειμμα, το δημόσιο χρέος και τον προϋπολογισμό έχω τις εξής σκέψεις και απορίες: Πολλοί δημόσιοι και μη άνδρες αποσπούν από το κράτος χρηματικά ποσά με παράνομους τρόπους και τα βγάζουν από τη χώρα. Εκτός από την ποινική δίωξη και ανεξάρτητα από αυτήν αναρωτιέμαι αν μπορεί το κράτος να τους κάνει αγωγή και να τα ζητήσει πίσω μαζί με αποζημίωση. Και αν ναι, γιατί δεν το κάνει. Η βελτίωση των δημόσιων οικονομικών και η παράνομη αφαίρεση χρημάτων βρίσκονται σε πολυσχιδή αντιπαλότητα. Είναι κάτι σαν πίθος των Δαναΐδων. Γι΄ αυτό είναι στοιχείο της οικονομικής ανάλυσης να υπολογιστεί σε τι ύψος ανέρχονται τα αφαιρούμενα ποσά μαζί με τις αποζημιώσεις που πρέπει να μάθουμε. Εχω την εντύπωση ότι η νίκη των δύο μεγάλων κομμάτων στις εκλογές εξαρτάται από μια ομάδα 10% των ψηφιζόντων που πότε ψηφίζουν το ένα κόμμα και πότε το άλλο. Και αυτό διότι ένα 25% των ψηφοφόρων του κάθε κόμματος αποτελείται από τα μέλη του κόμματος και τους διορισμένους. Αρα μόνο το 10% δεν εξαρτάται και δεν κηδεμονεύεται από τα κόμματα. Αυτούς πώς θα τους χαρακτηρίζαμε; Η απερχόμενη διοίκηση έδωσε ένα τελευταίο χτύπημα στην ιδέα της υπακοής στους νόμους κάνοντας τη ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους. Οχι μόνο επιβράβευσε την παρανομία και κατέδειξε ότι πας νομοταγής είναι κορόιδο, αλλά έδωσε την ευκαιρία να κλειστούν και όσοι ημιυπαίθριοι είχαν μείνει ανοιχτοί. Μιχαλακοπούλου 80, Αθήνα 115 28 ● Τηλ.: 211-365.7000 ● Fax: 211-365.8004

● Ε-mail: epistoles@tovima.gr

Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk