Ο τέταρτος τόμος της σειράς «Παιδικό Πανεπιστήμιο» που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Κάτοπτρο είναι αφιερωμένος στους ουρανούς. Ο Ούλριχ Γιάνσεν, ο δημοσιογράφος που μαζί με την Ούλα Στόιερναγκελ εμπνεύστηκε τη σειρά «Παιδικό Πανεπιστήμιο» το 1992, συνεργάζεται για τον τέταρτο τόμο με τον Κλάους Βέρνερ, διευθυντή του Ινστιτούτου Αστρονομίας και Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου του Τίμπινγκεν. Οι γνώσεις του Βέρνερ σε συνδυασμό με την εκλαϊκευτική δεινότητα του Γιάνσεν είναι τα μυστικά της συνταγής για τη δημιουργία ενός βιβλίου το οποίο θα ταξιδέψει τα παιδιά στα πέρατα του Σύμπαντος. Οπως πάντοτε, το βιβλίο απαντά στα παιδικά (και όχι μόνο) ερωτήματα: «Γιατί το Διάστημα είναι τόσο ασύλληπτα μεγάλο;». «Μπορούμε με ένα τηλεσκόπιο να κοιτάξουμε στο παρελθόν;». «Γιατί δεν διαλύεται το Σύμπαν». «Τι εμποδίζει τα άστρα να πέσουν στο κεφάλι μας;». «Κινδυνεύουμε από τους αστεροειδείς;». Πώς δημιουργήθηκε ο Κόσμος;». «Μπορούμε να πλύνουμε τα δόντια μας στο Διάστημα;». «Υπάρχουν εξωγήινοι και γιατί δεν τους έχουμε ακόμη ανακαλύψει;».

Με την πολύτιμη βοήθεια των εικόνων του εικονογράφου Κλάους Ενζι

κατ, το πλήθος των αποριών που μπορεί να έχει ένα παιδί για το Σύμπαν απαντάται παιχνιδιάρικα, αλλά, και εδώ έγκειται η αξία του βιβλίου, χωρίς να γίνονται εκπτώσεις στην επιστημονική αλήθεια. Την ανάγνωση βοηθάει και το γεγονός ότι στα περιθώρια των σελίδων υπάρχουν πλαίσια με πληροφορίες, που λειτουργούν σαν μικρές «μπουκιές» γνώσης αλλά και διασκέδασης: παραδείγματος χάριν, σε ένα από αυτά (σελ. 76) μαθαίνουμε για τη δυσκολία των αστροναυτών να περπατήσουν στο φεγγάρι, ενώ σε ένα άλλο (σελ. 160) μαθαίνουμε ότι ο Αϊνστάιν ήταν ο καλύτερος μαθητής της τάξης του (από λάθος του πρώτου βιογράφου του έχει επικρατήσει η αντίθετη άποψη), ενώ σε ένα τρίτο (σελ. 174) πληροφορούμαστε ότι ο μεγάλος φυσικός δεν είχε καλές σχέσεις με τις οδοντόβουρτσες.

Με δεδομένο ότι η σειρά «Παιδικό Πανεπιστήμιο» τιμήθηκε με το Βραβείο Descartes για τη διάδοση της επιστήμης»- την ύψιστη διάκριση που απονέμει η ΕΕ για επιστημονικά προγράμματα- και ότι η ελληνική έκδοση είναι εξαιρετικά προσεγμένη, το βιβλίο αυτό δεν μπορεί παρά να αγαπηθεί από όλα τα ανήσυχα νεανικά πνεύματα.