Μάσκαρα σε κολλύριο

Πρωτοποριακό φάρμακο χαρίζει πυκνές βλεφαρίδες

Η εταιρεία που παράγει το δημοφιλές Botox εξασφάλισε άδεια κυκλοφορίας για ένα ακόμα συνταγογραφούμενο «καλλυντικό», ένα φάρμακο που κάνει πιο πυκνές και μακριές τις βλεφαρίδες. Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα «παρενέργεια» που παρατηρήθηκε σε κολλύρια κατά του γλαυκώματος.

Η εταιρεία που παράγει το δημοφιλές Botox εξασφάλισε άδεια κυκλοφορίας για ένα ακόμα συνταγογραφούμενο «καλλυντικό», ένα φάρμακο που κάνει πιο πυκνές και μακριές τις βλεφαρίδες.

Η φαρμακευτική «μάσκαρα» της εταιρείας Allergan, με την ονομασία Latisse, έλαβε άδεια από την FDA (την αμερικανική Υπηρεσία Τριφίμων και Φαρμάκων) για την καταπολέμηση της «υποτρίχωσης βλεφαρίδων», μια πάθηση που αραιώνει τις τρίχες γύρω από τα μάτια.

Όπως αναφέρει το Reuters, το φάρμακο περιέχει την ουσία bimatroprost, η οποία είναι το δραστικό συστατικό και στο φάρμακο Lumigan της Allergan κατά του γλαυκώματος. Οι ασθενείς που ακολούθησαν αγωγή με το Lumigan παρουσίασαν ως παρενέργεια αύξηση της πυκνότητας των βλεφαρίδων.

Το νέο σκεύασμα εφαρμόζεται στο άνω βλέφαρο με τη βοήθεια ενός στείρου εργαλείου μίας χρήσης. Μετά τη διακοπή της θεραπείας, οι βλεφαρίδες σταδιακά επανέρχονται στην αρχική τους κατάσταση.

Το Latisse μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες όπως κοκκίνισμα, φαγούρα και μαύρισμα των βλεφάρων.

Μια άλλη πιθανή παρενέργεια για την οποία προειδοποιεί η Allergan είναι η αλλαγή του χρώματος της ίριδας προς το καφέ, μεταβολή που ενδέχεται να είναι μόνιμη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk