ΟΚΛΑΝΤ Oπαγετώνας Τάσμαν, ο μεγαλύτερος και επιβλητικότερος της Νέας Ζηλανδίας, λιώνει με ρυθμό πολύ ταχύτερο από όσο υπολόγιζαν ως τώρα οι επιστήμονες. Τη δραματική αυτή διαπίστωση, συνοδευόμενη από έκθεση με τα σχετικά επιστημονικά δεδομένα, ανακοίνωσε χθες ο Μάρτιν Μπρουκ, μελετητής των παγετώνων στο Πανεπιστήμιο Μάσεϊ της Νέας Ζηλανδίας. Ο λόγος, είπε, είναι η υπερθέρμανση του πλανήτη.
Ο παγετώνας, που περνά το Ορος Κουκ στις νότιες νεοζηλανδικές Αλπεις, το υψηλότερο της χώρας, λιώνει και τα νερά καταλήγουν σε μια λίμνη που άρχισε να σχηματίζεται μόλις πριν από 35 χρόνια. Σήμερα η λίμνη έχει μήκος επτά χιλιόμετρα και πλάτος δύο, ενώ είναι πολύ πιθανόν να διπλασιαστεί σε μέγεθος τα επόμενα 20 χρόνια. Ο παγετώνας Τάσμαν, ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά αξιοθέατα στη Νέα Ζηλανδία, είχε κάποτε μήκος 29 χιλιομέτρων. Το 2007 είχε συρρικνωθεί στα 23 χλμ.
Ανάλογες προειδοποιήσεις για το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική προέρχονται και από την περιβαλλοντική οργάνωση WWF. Οπως αναφέρεται σε έκθεση της WWF που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, οι πάγοι στην Αρκτική μπορεί να λιώνουν πιο γρήγορα απ΄ ό,τι εκτιμούν οι περισσότεροι επιστήμονες οι οποίοι παρακολουθούν τις συνέπειες των κλιματικών αλλαγών.
Οπως τονίζεται χαρακτηριστικά, το στρώμα των πάγων της Γροιλανδίας, που αποτελείται από περίπου 2,9 εκατομμύρια κυβικά χιλιόμετρα πάγων, υποχωρεί με σαφώς ταχύτερο ρυθμό και «θα μπορούσε να οδηγήσει πολύ περισσότερο απ΄ ό,τι εκτιμάτο ως τώρα στην άνοδο της στάθμης των θαλασσών στον πλανήτη,στη διάρκεια του 21ου αιώνα».
Διαπιστώνεται παράλληλα ότι η αύξηση της θερμοκρασίας στην Αρκτική έχει ως συνέπεια να μειώνεται τόσο η έκταση όσο και το πάχος των πάγων στην περιοχή, κάτι που καθιστά την παγωμένη έκταση περισσότερο επισφαλή στη διάρκεια του καλοκαιριού.
«Η πρόσφατη επιτάχυνση της υποχώρησης της παγωμένης θάλασσας δεν καταγράφεται στα περισσότερα επιστημονικά μοντέλα» αναφέρεται στην έκθεση.
«Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής ξεπερνούν τις αλλαγές που παρατηρούσαμε ως τώρα στην Αρκτική» δήλωσε ο Μάρτιν Σόμερκορν , ειδικός σύμβουλος της οργάνωσης WWF ο οποίος εργάζεται στο Διεθνές Πρόγραμμα για την Αρκτική. «Αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, καθώς κάποιες από αυτές τις αλλαγές στην Αρκτική μπορεί να προκαλέσουν την άνοδο της θερμοκρασίας στη Γη πέρα από τα μοντέλα πρόβλεψης που έχουμε σήμερα» πρόσθεσε.
Η οργάνωση WWF απηύθυνε έκκληση στις αρκτικές χώρες, δηλαδή στον Καναδά, στις ΗΠΑ, στη Ρωσία, στην Ισλανδία, στη Νορβηγία, στη Σουηδία, στη Φινλανδία και στη Δανία, να συνεργαστούν για να βοηθήσουν τις κοινότητες της περιοχής προκειμένου να προετοιμαστούν για την αντιμετώπιση των επερχόμενων αλλαγών.
Το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική μπορεί να προκαλέσει διάβρωση των ακτών, να επηρεάσει την καθημερινή ζωή των αυτοχθόνων και να πλήξει τους θαλάσσιους οργανισμούς. Εκτιμάται συγχρόνως ότι θα υπάρξουν συνέπειες για όλο τον πλανήτη, αφού εξαιτίας της ανόδου της στάθμης των θαλασσών θα απειληθούν κοινότητες που ζουν σε παράκτιες ζώνες από το Μπανγκλαντές ως την Ολλανδία και ορισμένα τμήματα των Ηνωμένων Πολιτειών.



