Εχετε άραγε αναρωτηθεί αν το Σύμπαν είναι ζωντανό; Ή γιατί οι άνθρωποι γινόμαστε όλο και πιο υπέρβαροι; Εχετε άραγε ευχηθεί να μπορούσατε να ζήσετε για πάντα ή να μπορούσατε να είστε σίγουροι για τις διανοητικές ικανότητες του σκύλου σας; Αν ναι, μη νομίζετε ότι μόνο εσείς έχετε απασχοληθεί με αυτά τα θέματα. Σύμφωνα με τον Μάικλ Χάνλον πρόκειται για μερικά από τα ερωτήματα που απασχολούν τους επιστήμονες και για τα οποία δεν έχει προς το παρόν βρεθεί μια απάντηση.


Ο Χάνλον, ο οποίος διευθύνει το επιστημονικό τμήμα της βρετανικής εφημερίδας «Daily Mail», έχει συγκεντρώσει και παρουσιάζει στο βιβλίο του δέκα από τα άλυτα επιστημονικά μυστήρια. Και το κάνει με τρόπο που δείχνει ότι γνωρίζει καλά τη δουλειά του, την εκλαΐκευση της επιστήμης. Χρησιμοποιώντας μια γλώσσα που διατηρεί την αμεσότητα του προφορικού λόγου και καταφεύγοντας σε ουσιαστικές μεταφορές, ο συγγραφέας αποφεύγει την επιστημονική ορολογία χωρίς να κάνει εκπτώσεις στην επιστημονική ουσία. Ενα άλλο βασικό προτέρημα του Χάνλον είναι το ότι ο ίδιος είναι διαβασμένος, πράγμα που του επιτρέπει να δίνει τα θέματα που διαπραγματεύεται από πολλές πλευρές. Ισως το μόνο πράγμα για το οποίο μπορούμε να ψέξουμε τον συγγραφέα είναι η επιλογή κάποιων από τα μυστήρια (παραδείγματος χάριν, τα παραφυσικά φαινόμενα στο κεφάλαιο 9, τα οποία μάλιστα φαίνεται πως του ξυπνούν άγριες διαθέσεις), αλλά μπορεί κανείς να παραλείψει αυτά που δεν τον ενδιαφέρουν!


Συνολικά πάντως το αποτέλεσμα των κόπων του Χάνλον είναι ένα βιβλίο που πραγματικά μπορεί να διαβαστεί από όλους. Γιατί οι επιστήμονες μπορεί να μην έχουν βρει ακόμη λύσεις για τα δέκα μυστήρια που παρουσιάζονται (εξάλλου αν είχαν βρεθεί οι λύσεις δεν θα ήταν μυστήρια…), αλλά δεν θα έβρισκαν καλύτερο αφηγητή από τον Χάνλον για να περιγράψει τις διαδρομές που έχουν ακολουθήσει αναζητώντας τες.