Εκκίνηση με προσχώρηση


Η ΠΡΟΣΧΩΡΗΣΗ της ΔΗΑΝΑ (του κόμματος που ίδρυσε ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας) στην Πολιτική Ανοιξη σηματοδότησε την έναρξη της προεκλογικής περιόδου για τον κ. Α. Σαμαρά. Οι σχετικές διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν με κάθε μυστικότητα το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, όταν ο κ. Δ. Σταμάτης, στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά, επισκέφθηκε τον κ. Δ. Βρεττάκο στο σπίτι του στο Μαρούσι. Οι δύο πλευρές χαρακτηρίζουν την όλη κίνηση «ένα πρώτο βήμα για την ανασύνταξη του κεντρώου χώρου…» και χθες Σάββατο ο κ. Βρεττάκος, προεδρεύων της ΔΗΑΝΑ, παρέδωσε στον κ. Σαμαρά και κείμενο επιστολής όπου δηλώνεται η προσχώρηση του κόμματός του.


Λίγο αργότερα συνήλθε και η Εκλογική Επιτροπή της Πολιτικής Ανοιξης και εξέτασε τρία θέματα, την εκλογική στρατηγική του κόμματος με εισήγηση του κ. Σταμάτη, τις λίστες των υποψηφίων με εισήγηση του κ. Ν. Κλείτου και τον προεκλογικό οικονομικό προϋπολογισμό που τον παρουσίασε ο ίδιος ο κ. Σαμαράς.


Ολη η καμπάνια της Ανοιξης θα κυριαρχείται από ένα βασικό δίλημμα: «Υποταγή ή Αντίσταση;». Ο κ. Σαμαράς και το εκλογικό επιτελείο του κατέληξαν να το αξιοποιήσουν ως κεντρικό άξονα που θα διαπερνάει όλα τα θέματα, τόσο τα εθνικά όσο και τα οικονομικά. Τα εθνικά θέματα, δηλαδή το Μακεδονικό, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό, θα αποτελέσουν τον πυρήνα της προεκλογικής εκστρατείας του κ. Σαμαρά. Η διαρκής αναζωπύρωσή τους στη διάρκεια των τελευταίων μηνών καθώς και η δυνατότητα προβολής μιας σχετικά ολοκληρωμένης πλατφόρμας από την Πολιτική Ανοιξη τα κάνουν ­ κατά την άποψη του κ. Σαμαρά ­ «προνομιακό πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα στις δυνάμεις του δικομματισμού και στην Πολιτική Ανοιξη…». Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς θα δώσει βάρος και στην «απάνθρωπη λιτότητα που κάνει κάποιους λίγους να γεμίζουν τις τσέπες τους και τους πολλούς να υποφέρουν». Η έμφαση στα φτωχότερα στρώματα της πόλης αποτελεί μια σταθερή επιλογή της προεκλογικής καμπάνιας του κ. Σαμαρά.


Η Εκλογική Επιτροπή της Πολιτικής Ανοιξης θα είναι το επόμενο διάστημα το μοναδικό συντεταγμένο όργανο του κόμματος αφού όλο το υπόλοιπο στελεχικό δυναμικό θα περιοδεύει διαρκώς. Πρόεδρος της Επιτροπής ανέλαβε ο ευρωβουλευτής κ. Νικ. Κακλαμάνης, ο οποίος έχει μακρά εμπειρία σε εκλογικές αναμετρήσεις και συγκεντρώνει την εμπιστοσύνη όλων των στελεχών του κόμματος. Μεταξύ των μελών της περιλαμβάνεται ο κ. Νάσος Τσαγκανέλης, ο πιο στενός ίσως φίλος του κ. Σαμαρά και πολιτικός σύμβουλός του κατά την περίοδο της ρήξης με τη Νέα Δημοκρατία, ο οποίος είχε εκφράζει ζωηρές διαφωνίες και είχε αποχωρήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η επιστροφή του προσφέρει στον κ. Σαμαρά μια μεγαλύτερη άνεση για την προετοιμασία πολλών πολιτικών χειρισμών. Στην ίδια επιτροπή συμμετέχουν η ευρωβουλευτής κυρία Κατερίνα Δασκαλάκη και οι κκ. Γ. Τσολάκογλου, Α. Γεροντόπουλος, Νότης Μαρτάκης, Γ. Συμπιλίδης κ.ά.


Οι πρώτες αποφάσεις για τα ψηφοδέλτια φέρουν τον κ. Σαμαρά να τίθεται επικεφαλής των ψηφοδελτίων στη Μεσσηνία και στη Β’ Αθηνών. Ο κ. Ν. Κλείτος θα είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Στη Θεσσαλονίκη επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Πολιτικής Ανοιξης θα είναι ο κ. Δ. Σταμάτης. Στην Αθήνα έχει οριστικοποιηθεί η συμμετοχή των κκ. Τ. Βουγιουκλάκη, Θ. Μπεχράκη και Δ. Μπεχράκη, ενώ αναμένεται ότι από τις επόμενες ώρες θα αρχίσει η ροή ανακοινώσεων για νέα ονόματα. Αριστερά Εκστρατεία με το άγχος του 3%


Επιμένουν παραδοσιακά… Ο λόγος για το ΚΚΕ και τον Συνασπισμό, που ξεκίνησαν την προεκλογική τους εκστρατεία με τις συνήθεις διακηρύξεις τους. Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, κυρία Αλέκα Παπαρρήγα, διαβεβαίωσε το κομματικό της ακροατήριο ότι τις εκλογές αυτές τις επιβάλλει ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός ώστε να λυθούν στη συνέχεια τα προβλήματα της περιοχής. Ο πρόεδρος του Συνασπισμού κ. Ν. Κωνσταντόπουλος έσπευσε με τη σειρά του να καταγγείλει τις δυνάμεις της «κοινωνικής και πολιτικής οπισθοδρόμησης» που θέλουν εκλογές για να δοθεί συνέχεια στο «σίριαλ της ατελείωτης μονόπλευρης λιτότητας». Μέσα σε αυτό το πλαίσιο τα δύο κόμματα της Αριστεράς θα επιδιώξουν να ξεπεράσουν το φράγμα του 3% και να εισέλθουν στη Βουλή.


Το ΚΚΕ θα διαμορφώσει τα περισσότερα ψηφοδέλτιά του στη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία θα αποφασίσει και για την Εκλογική Διακήρυξη. Το βέβαιο πάντως είναι ότι θα περιληφθούν στους υποψήφιους όλοι οι σημερινοί βουλευτές του κόμματος, περιλαμβανομένου και του κ. Δ. Κωστόπουλου. Βεβαίως στο ΚΚΕ συνήθως τα «συντροφικά μαχαιρώματα» γίνονται στην κατευθυνόμενη σταυροδοσία, η οποία μπορεί άλλον να τον τινάξει στα ύψη της «δημοτικότητας» και άλλον να τον βυθίσει στη «μαύρη λήθη».


Συζήτηση γινόταν τις προηγούμενες ημέρες στον Περισσό για το αν θα συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας ο κ. Χ. Φλωράκης, προφανώς ως επικεφαλής, ή αν θα αναζητηθούν άλλα νεότερα πρόσωπα. Αυτό που ήταν πάντως σαφές ήταν το κλίμα πολεμικής σχεδόν ετοιμότητας που επικρατούσε στο ΚΚΕ καθώς αφενός υπάρχει ο διαρκής φόβος για την πτωτική πορεία των ποσοστών και αφετέρου το πρόβλημα με τον Συνασπισμό. Αυτοί οι συλλογισμοί καθορίζουν και την εκλογική τακτική του Περισσού, που θα επιδιώξει να περιχαρακώσει την κομματική βάση του μέσα από την πλήρη ιδεολογικοποίηση των εκλογών…



Η διαδικασία διαμόρφωσης των ψηφοδελτίων του Συνασπισμού θα είναι πιο σύνθετη. Αύριο Δευτέρα ο κ. Κωνσταντόπουλος θα συναντηθεί με την κυρία Μαρία Δαμανάκη και τον κ. Μ. Δρεττάκη για να οριστικοποιήσουν ­ κατά την εκτίμηση στελεχών του Συνασπισμού ­ την κάθοδο των δύο αυτών στελεχών στο ψηφοδέλτιο της Β’ Αθηνών. Η κυρία Δαμανάκη έχει πάντως εκφράσει ήδη την επιθυμία να ενισχύσει την εκλογική καμπάνια του Συνασπισμού τόσο με την υποψηφιότητά της όσο και με τη γενικότερη συμμετοχή της.


Ο ίδιος ο κ. Κωνσταντόπουλος θα κατέλθει στην Α’ Αθήνας και στην Ηλεία. Εχει σχεδόν ολοκληρωθεί και το ψηφοδέλτιο της Α’ Αθηνών με τη συμμετοχή των κκ. Α. Αλαβάνου, Σπ. Λυκούδη, Γρ. Γιάνναρου. Στη Β’ Αθηνών βέβαιοι είναι οι κκ. Φ. Κουβέλης, Δ. Παπαδημούλης, Ι. Δραγασάκης και Π. Κουναλάκης ενώ εξελίσσονται συνεννοήσεις με επιστήμονες, μεταξύ των οποίων υπάρχουν αρκετοί διακεκριμένοι, που έχουν παραδοσιακά σχέσεις με τον Συνασπισμό, με στόχο τη συμμετοχή τους σε κάποιο ψηφοδέλτιο.


Στην Κουμουνδούρου πάντως παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα καθώς τα στελέχη του Συνασπισμού έχουν δραστηριοποιηθεί σε μια τελευταία ίσως προσπάθεια να εισέλθουν στο Κοινοβούλιο. Τα ιστορικά πρόσωπα, όπως οι κκ. Λ. Κύρκος, Γρ. Φαράκος, Κ. Φιλίνης, επίσης συγκρότησαν μια ομάδα υποστήριξης η οποία έχει τεθεί στη διάθεση της Πολιτικής Γραμματείας και θα αξιοποιηθούν για εξορμήσεις και προεκλογικές συζητήσεις.