Αν ζητήσετε από διάφορους διακοσμητές να σας υποδείξουν ποιο είναι το πλέον «απαιτητικό» δωμάτιο μιας κατοικίας σε ό,τι αφορά τον συνδυασμό των αναγκών που πρέπει να ικανοποιεί, το οποίο, ταυτόχρονα, περιλαμβάνει τον πιο ακριβό βασικό εξοπλισμό ώστε να εκπληρώνει τον σκοπό για τον οποίο προορίζεται, η απάντηση που θα λάβετε θα είναι κοινή: η κουζίνα. Πρόκειται, όπως εξηγούν οι ειδικοί, για το δωμάτιο εκείνο το οποίο πρέπει να είναι λειτουργικό και εργονομικό ώστε να εξυπηρετεί τις ανάγκες παρασκευής των γευμάτων μιας οικογένειας και παράλληλα να προσφέρει ικανοποιητικούς χώρους για την καθημερινή μαζική εστίασή της. Και αυτά, βεβαίως, στα περιορισμένα τετραγωνικά μέτρα που προσφέρουν οι οικιστικές συνθήκες που έχουν επικρατήσει σε ό,τι αφορά τη μέση αστική κατοικία. Παράλληλα ο βασικός εξοπλισμός μιας κουζίνας είναι ο ακριβότερος από οποιουδήποτε άλλου δωματίου. Ενα καθιστικό, π.χ., ενδέχεται να μην περιλαμβάνει καθόλου έπιπλα ή άλλον εξοπλισμό αν υπακούει σε ιδιόρρυθμες σχεδιαστικές επιταγές. Είναι δύσκολο όμως να συναντήσει κανείς διακοσμητή που θα σχεδιάσει μια κουζίνα χωρίς τις εστίες και τον φούρνο για την παρασκευή των γευμάτων, χωρίς ηλεκτρικό ψυγείο, χωρίς ειδικούς αποθηκευτικούς χώρους κ.ά. Αν παράλληλα με αυτά τα στοιχεία λάβει υπόψη του και την ποικιλία των υλικών από τα οποία μπορούν να κατασκευαστούν τα έπιπλα κουζίνας καθώς και την πληθώρα κατασκευαστών, μικρών και μεγάλων, που υπάρχουν στην αγορά, εύκολα κατανοεί τον πονοκέφαλο αυτού που θέλει να κατασκευάσει ή, όπως πολύ συχνά συμβαίνει, να ανακαινίσει την κουζίνα του. Κανένα πρόβλημα όμως δεν είναι άλυτο. Αυτό που θα χρειαστεί κανείς είναι να μετρήσει και να προγραμματίσει σωστά ένα ένα τα βήματα που θα κάνει στις επιλογές του.


Τα υλικά που μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς για την κατασκευή μιας κουζίνας είναι πολλά και οι συνδυασμοί που μπορεί να γίνουν ακόμη περισσότεροι. Σημαντικός παράγοντας είναι και το μέγεθος του χώρου που θέλει να καλύψει ο αγοραστής. Οι κλίμακες τιμών που μπορεί να συναντήσει κανείς έχουν μεγάλο εύρος το οποίο, για ένα χώρο 12 τ.μ., μπορεί να ξεκινήσει από τις 300.000 δρχ. και να υπερβεί το 1,6 εκατ. δραχμές.


Προσπαθώντας να κάνει μια ομαδοποίηση τιμών, η κυρία Αικατερίνη Ξηνταβελόνη, της εταιρείας AVELON, σημειώνει ότι υπάρχουν συνήθως τέσσερις κατηγορίες τιμών τις οποίες μπορεί να συναντήσει κανείς ανάλογα με το υλικό κατασκευής που θα επιλέξει. Κάνοντας αναφορά σε ισάριθμα μοντέλα που παράγει η εταιρεία της, η κυρία Ξηνταβελόνη αναφέρει:


Το μονέλο «Ικία» κοστίζει από 300.000 δρχ. ως και 350.000 δρχ. με κατασκευή από βακελίτη που έχει υποστεί ειδική επεξεργασία.


Κατασκευασμένο από ημιμασίφ υλικό (οξυά στο πλαίσιο της πόρτας και το εσωτερικό από αδιαβροχοποιημένο βακελίτη) το μοντέλο «Mediterranea» κοστίζει από 700.000 δρχ. ως και 900.000 δραχμές και παράγεται σε λευκό, κίτρινο, πράσινο, μπεζ αλλά και στο χρώμα της οξυάς.


Το μοντέλο «Εστία» το οποίο και αυτό είναι ημιμασίφ με πλαίσιο από γαλλική δρυ και εσωτερικό πλαισίου από MDF με καπλαμά. Η τιμή της κουζίνας αυτής ξεκινά από 900.000 δρχ. και μπορεί να φθάσει ως και το 1,1 εκατ. δραχμές.


Το μοντέλο «Rustical» είναι κατασκευασμένο από μασίφ δρύινο ξύλο γαλλικής προελεύσεως με φινίρισμα δουλεμένο στο χέρι. Το κόστος της ξεκινά από 1,3 εκατ. δρχ. και μπορεί να φθάσει ως το 1,6 εκατ. δρχ. ανάλογα με τον τελικό σχεδιασμό.


Η πληρωμή μπορεί να γίνει μετρητοίς είτε με διακανονισμό με την εταιρεία. Ορισμένες εταιρείες δέχονται πιστωτικές κάρτες ενώ άλλες προτρέπουν τους πελάτες στη χρήση καταναλωτικού δανείου. Υλικά για όλα τα πορτοφόλια


Ανάλογα με τις προτιμήσεις σας, μπορείτε με μια μικρή έρευνα αγοράς να βρείτε συνθέσεις επίπλων κουζίνας σε στυλ, αρτ ντεκό, hi tech, κλασικό, μοντέρνο, μινιμαλιστικό και παραδοσιακό. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία αυτών των συνθέσεων είναι το ξύλο, το μέταλλο, αλουμίνιο κατά προτίμηση, πολλές φορές το γυαλί και διάφορα συνθετικά υλικά. Ο συνδυασμός αυτών των υλικών μπορεί να δώσει το επιθυμητό αποτέλεσμα, ανάλογα με το κόστος που είναι διατεθειμένος να αντιμετωπίσει ο αγοραστής.


Τα είδη ξύλου που χρησιμοποιούνται συνήθως στην κατασκευή επίπλων κουζίνας στη χώρα μας είναι τρία. Το περισσότερο διαδεδομένο είναι η δρυς, η γνωστή σε όλους μας βελανιδιά, το οποίο και κινείται αρκετά στην ελληνική αγορά αλλά και το γνωρίζει ο κόσμος. Στο εμπόριο κυκλοφορούν ευρωπαϊκή και αμερικανική δρυς. Καλύτερης ποιότητας από τις δύο είναι η ευρωπαϊκή. Η ποιότητα του ξύλου εξαρτάται από την επεξεργασία στην οποία έχει υποβληθεί ώστε να αντέχει στις κλιματικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας. Η ξήρανση γίνεται και για την απεντόμωση του ξύλου και οι βαθμοί υγρασίας που πρέπει να έχει είναι 8% – 10% για την Ελλάδα. «Το ξύλο» όπως αναφέρει η κυρία Αικατερίνη Ξηνταβελόνη «είναι πάντα ζωντανό και για να αποφεύγονται τα ανοίγματα και τα σκασίματα θα πρέπει να έχει τις κατάλληλες προδιαγραφές για το κλίμα της χώρας. Γι΄ αυτό τον λόγο είναι πολύ σημαντική η επεξεργασία στην οποία έχει υποβληθεί».


Η οξυά είναι εκείνο το ξύλο το οποίο ακολουθεί αμέσως μετά στην προτίμηση των καταναλωτών. Τέλος, το πιο ακριβό είδος ξύλου που κυκλοφορεί στην αγορά και κινείται, όχι όμως στο ίδιο επίπεδο με τα προαναφερόμενα, είναι η κερασιά.


Σε ό,τι αφορά τα υλικά κατασκευής, σημαντικό είναι να γνωρίζουμε τι εννοούν οι κατασκευαστές όταν αναφέρονται σε «μασίφ», «ημιμασίφ», «λάκα» κλπ. Αρχικά θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα πλαϊνά επίπλων κουζίνας τις περισσότερες φορές είναι από μελαμίνη, δηλαδή βακελίτη, άρα ο χαρακτηρισμός μασίφ ή όποιος άλλος αναφέρεται αποκλειστικά στο υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένες οι πόρτες των ντουλαπιών και των συρταριών. Οταν λοιπόν λέμε ότι τα έπιπλα είναι μασίφ, εννοούμε ότι οι πόρτες είναι κατασκευασμένες από ατόφιο ξύλο και στο πλαίσιο αλλά και στο εσωτερικό. Ημιμασίφ ονομάζονται τα έπιπλα όταν είναι ξύλινο το πλαίσιο ενώ το εσωτερικό έχει κατασκευαστεί από άλλο υλικό, π.χ. νοβαπάν ή mdf.


Από λάκα είναι τα έπιπλα εκείνα τα οποία είναι κατασκευασμένα από ξύλο το οποίο έχει υποστεί επεξεργασία και έχει περαστεί με ειδικό βερνίκι. Αλλό είδος βασικού υλικού το οποίο επίσης χρσησιμοποιείται είναι το mdf, που είναι επενδεδυμένο με βακελίτη. Από αυτά τα υλικά αλλά και από τον βακελίτη πιο ακριβό θεωρείται το μασίφ ξύλο ή το «λακαρισμένο ξύλο», λιγότερο ακριβό το ημιμασίφ και τέλος πιο φθηνές θεωρούνται οι κατασκευές με τον βακελίτη. Γρανίτης ή βακελίτης;


Σημαντικό στοιχείο της κατασκευής μιας κουζίνας είναι ο πάγκος εργασίας, αφού δέχεται τη μεγαλύτερη ταλαιπωρία από οποιοδήποτε άλλο σημείο. Τα υλικά από τα οποία μπορεί να είναι κατασκευασμένοι αυτοί είναι: βακελίτης, μάρμαρο, γρανίτης και κάποια άλλα συνθετικά υλικά των οποίων το κόστος είναι αρκετά μεγαλύτερο.


Πολλές φορές ακούμε να λένε οι πωλητές ότι κάποιος συνθετικός πάγκος είναι άκαυστος και θεωρούμε ότι αυτό σημαίνει ότι δεν καίγεται, μπορούμε δηλαδή να τοποθετούμε επάνω του σκεύη σε οποιαδήποτε θερμοκρασία. Οταν οι κατασκευαστές αναφέρονται σε άκαυστο πάγκο, εννοούν βραδύκαυστο, ότι δηλαδή σε αυτόν δεν εξαπλώνεται γρήγορα η φωτιά. Η θερμοκρασία στην οποία αντέχουν συνήθως οι συνθετικοί πάγκοι είναι οι 250 βαθμοί Κελσίου.


Καθένα από τα υλικά που αναφέρθηκαν είναι υψηλής ανθεκτικότητας ενώ το κόστος τους ποικίλλει. Φθηνότερος όλων αυτή τη στιγμή στην αγορά θεωρείται ο βακελίτης, λίγο πιο ακριβό είναι το μάρμαρο και ακριβότερος ο γρανίτης.


Προσοχή στους μηχανισμούς


Σημαντικό ρόλο στη βιωσιμότητα των επίπλων κουζίνας που θα επιλέξουμε για τον χώρο μας παίζει η επιλογή των μηχανισμών. Για τη σωστή τοποθέτηση είναι απαραίτητη η χρήση καλής ποιότητας μηχανισμών με προδιαγραφές τέτοιες που να αντέχουν σε μακροχρόνια χρήση.


Συνήθως χρησιμοποιούνται τρεις κατηγορίες μηχανισμών:


* Αυτοί που στηρίζουν τα ντουλάπια. Ο κυριότερος και μεγαλύτερης σπουδαιότητας μηχανισμός είναι οι αναρτήρες. Αυτοί χρησιμεύουν για να στηρίζουν τα πάνω ντουλάπια της κουζίνας. Οι μηχανισμοί αυτοί πρέπει να είναι ιδιαίτερα ανθεκτικοί και να τοποθετηθούν σωστά και ευθύγραμμα για να μπορούν να συγκρατήσουν ένα συγκεκριμένο βάρος ανάλογο του αρχικού βάρους των ντουλαπιών αλλά και του συνολικού που θα ζυγίζουν τα πράγματα που θα τοποθετηθούν μέσα σε αυτά.


* Οι μεντεσέδες. Αυτοί οι μηχανισμοί βοηθούν να ανοιγοκλείνουν σωστά τα ντουλάπια και κρατούν ευθυγραμμισμένη την πόρτα. Θα πρέπει να είναι κατασκευασμένοι από μασίφ χυτό σίδερο, όχι από λαμαρίνα και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να περιλαμβάνουν πλαστικά μέρη. Το πλαστικό δεν είναι ανθεκτικό υλικό και με την πάροδο του χρόνου αλλοιώνεται η μορφή του με αποτέλεσμα να μην εφαρμόζουν σωστά οι μηχανισμοί και να μη συγκρατούν κατάλληλα τις πόρτες. Εξίσου σημαντικός είναι και ο τρόπος που θα τοποθετηθούν αυτοί οι μηχνισμοί αλλά και οι προδιαγραφές που έχουν από το εργοστάσιό τους.


* Μηχανισμοί για το άνοιγμα και το κλείσιμο των συρταριών. Το συγκεκριμένο είδος μηχανισμού πρέπει να έχει πέρα από τα μεταλλικά μέρη και κάποια ελαστικά, για να μειώνεται ο θόρυβος κατά τη λειτουργία τους αλλά και για να μην υπάρχει φθορά στους σιδηροδρόμους.


Εκτός από τους τρεις βασικούς αυτούς μηχανισμούς υπάρχουν και δεκάδες άλλοι που όμως και προαιρετικοί είναι και καθαρά βοηθητικοί. Μία σύνθεση επίπλων κουζίνας που έχει τους τρεις βασικούς μηχανισμούς θεωρείται πλήρης και σε αυτούς θα πρέπει να δίνεται και η μεγαλύτερη προσοχή τόσο στην επιλογή όσο και στην τοποθέτηση.