Θυμάστε εκείνη τη διαφήμιση όπου ο γεμάτος ανησυχία πατέρας ερωτά την εμφανώς δυστυχισμένη κόρη τι της συμβαίνει, για να πάρει μιαν απάντηση τόσο γεμάτη με όρους πληροφορικής που τον αφήνει εμβρόντητο και το μόνο που καταφέρνει να ψελλίσει είναι: «Στη μάνα σου το ΄πες;». Ε, λοιπόν, η ευφυέστατη αυτή διαφήμιση δεν θα μπορούσε να είχε υπάρξει αν όλοι είχαμε στο σπίτι (και φυσικά αξιοποιούσαμε) το εικονογραφημένο λεξικό πληροφορικής για όλους.

Πρόκειται για ιδιαίτερα εύχρηστο αν και κάπως ασυνήθιστο λεξικό: κατ΄ αρχήν είναι διασκεδαστικό στην όψη με πλήθος εύγλωττων σκίτσων. Οι όροι, οι οποίοι μεταφράζονται και επεξηγούνται, δεν παρατίθενται απλώς με αλφαβητική σειρά. Αντίθετα, το λεξικό είναι χωρισμένο σε ενότητες (π.χ. λογισμικό, επεξεργασία κειμένου ή ασφάλεια υπολογιστή). Η κάθε ενότητα έχει διαφορετικό χρώμα και σε

Τα εύστοχα σκίτσα ζωντανεύουν το λεξικό. Το σκίτσο εικονογραφεί τον όρο «brush tool» (πινέλο)

καθεμία υπάρχουν οι σχετικοί όροι. Φυσικά και υπάρχει ευρετήριο όλων των όρων στο τέλος του λεξικού. Πρόσθετο ατού του μικρού σχετικά λεξικού είναι ότι για κάθε ενότητα υπάρχει μια μικρότερη ή μεγαλύτερη εισαγωγή (λειτουργεί δηλαδή και λιγάκι σαν εγχειρίδιο).

Σε αυτό το σημείο πρέπει να ομολογήσω κάτι: όταν, ως μη ειδήμων, μετέφερα τον ενθουσιασμό μου για το εν λόγω λεξικό σε φίλους που ασχολούνται με πάθος με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές (κατ΄ αντιδιαστολήν με εμένα που απλώς τους θεωρώ εργαλείο της εργασίας μου), με πληροφόρησαν για την ύπαρξη πληρέστερων και ίσως «επιστημονικότερων» αντίστοιχων λεξικών. Πιθανότατα έχουν δίκιο. Θεωρώ όμως ότι αυτό που κάνει το συγκεκριμένο λεξικό ιδιαίτερα γοητευτικό είναι ότι δικαιώνει τον τίτλο του: είναι πράγματι για όλους.


Το σκίτσο εικονογραφεί τον όρο «address book» (βιβλίο διευθύνσεων)