Οταν η πρώην κυβερνήτης της Αλάσκας και πρώην υποψήφια αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, η Ρεπουμπλικανή Σάρα Πέιλιν, είχε πει ότι «βλέπει τη Ρωσία από την Αλάσκα», οι κωμικοί της αμερικανικής τηλεόρασης βρήκαν υλικό για αμέτρητα αστεία. Κι όμως, η απόσταση είναι πράγματι μικρή.
Η πτήση από το Σιάτλ στην Πολιτεία της Ουάσιγκτον προς το Ανκορατζ διαρκεί ακριβώς όσο θα διαρκούσε μια πτήση από την Προβιντένια, την πλησιέστερη ρωσική πόλη.
Μπορεί να είναι μέσα Αυγούστου αλλά καθώς το αεροπλάνο πλησιάζει, οι χιονισμένες κορφές των βουνών αρχίζουν να ξεπροβάλλουν μέσα από τα πυκνά σύννεφα. Είναι μια εικόνα που μοιραία κάνει κάποιον να αναρωτηθεί εάν τελικά θα σπάσει ο πάγος ή θα παγώσουν κι άλλο οι σχέσεις Τραμπ – Πούτιν.
Εκ πρώτης όψεως, η Αλάσκα δίνει την εντύπωση μια γης αχανούς που σκεπάζεται από μια αδιατάρακτη σιωπή. Ακόμα και όσο πλησιάζεις στο Ανκορατζ, βλέπεις περισσότερα αυτοκίνητα παρά ανθρώπους στους δρόμους, με τα ξύλινα πολύχρωμα σπίτια που βρίσκονται διάσπαρτα μέσα στην πόλη να δίνουν μια αίσθηση χωριού.
Αυτή η ησυχία μοιάζει, όμως, προσωρινά να διακόπτεται από το βουητό μιας συνόδου κορυφής που συγκεντρώνει την προσοχή του πλανήτη. Στο κέντρο ξεπροβάλλει ξαφνικά μια μικρή πορεία από 100 διαδηλωτές με ουκρανικές σημαίες και πλακάτ που αποκαλούν τον Πούτιν «εγκληματία πολέμου».
Λίγο παραπέρα, σε ένα κλασικό αμερικανικό ντάινερ, κάτω από τους ήχους χριστιανικής pop, ένα δημοφιλές είδος μουσικής στην αμερικανική επαρχία, ο παρουσιαστής της τοπικής τηλεόρασης ενημερώνει ότι αναμένεται να πραγματοποιηθούν τουλάχιστον 16 εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της Ρωσίας. Φτάνοντας στο κέντρο Τύπου, η εικόνα αλλάζει, καθώς δημοσιογράφοι και συνεργεία από όλο τον κόσμο δίνουν μια αίσθηση ιστορικής στιγμής.
Μπορεί να μη φαίνεται, αλλά η πόλη είναι ασφυκτικά γεμάτη. Πολλοί δημοσιογράφοι και επιτελεία πολιτικών αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε Airbnb, ενώ ακόμα και μέλη της ρωσικής αποστολής φιλοξενούνται στις φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου της Αλάσκας.
Ωστόσο, οι περισσότεροι κάτοικοι του Ανκορατζ δεν φαίνονται να σκέφτονται ιδιαίτερα τη σύνοδο. Ο Ολιβερ, ο οδηγός ταξί, λέει πως «το πρόβλημα είναι ο Πούτιν, όχι ο ρωσικός λαός» και θυμίζει ότι στην Πολιτεία υπάρχουν παλιές ρωσικές κοινότητες που έχουν εξαιρετικούς ανθρώπους. Στο ερώτημα για το τι έρχονται να βρουν οι άνθρωποι που μετακομίζουν στην Αλάσκα, χαμογελά και απαντά ότι «είναι το τέλειο μέρος για να ξεφύγεις από τα προβλήματά σου». Μια απάντηση που θα μπορούσε να αφορά όχι μόνο τους ταξιδιώτες, αλλά ίσως και τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις…






