Φέρνει μαζί της τραγούδια τα οποία «στολίζουν την ψυχή μας σαν μικρά πολύτιμα πετράδια» και «που μας κάνουν να ονειρευόμαστε». Και προσκαλεί το κοινό σε ένα ταξίδι στα πέρατα του κόσμου, με βάρκα τη μουσική. Η Αλεξάνδρα Γκράβας, η ελληνίδα μεσόφωνος με την αξιόλογη καριέρα στο crossover ρεπερτόριο, η οποία τα τελευταία χρόνια γνωρίζει μεγάλη επιτυχία και στο Μεξικό, θα ερμηνεύσει, σε μία και μοναδική εμφάνιση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τραγούδια από τη Μικρά Ασία (ως φόρο τιμής στους προγόνους της) αλλά και από την Πορτογαλία, τη Γερμανία (όπου γεννήθηκε), την Κίνα, τη Γαλλία και από άλλες χώρες, «κάθε ένα εκ των οποίων διηγείται μια διαφορετική ιστορία σε άλλη γλώσσα, με άλλο ύφος και άλλες φωνητικές απαιτήσεις και συναισθήματα», όπως η ίδια επισημαίνει στη συνέντευξη που μας παραχώρησε.

Αν μια παράσταση είναι μια απαιτητική διαδικασία για τον ερμηνευτή, λένε πως ένα ρεσιτάλ μοιάζει με πολλές παραστάσεις! Είναι ακόμα πιο δύσκολο, καθώς ζητάει από τον σολίστα να περνάει ανά δύο-τρία λεπτά (όσο διαρκεί ένα τραγούδι) σε μια άλλη ιστορία, σε ένα άλλο συναίσθημα και να παίρνει μαζί του το κοινό…

«Δίνετε πλήρως την εικόνα ενός ρεσιτάλ τραγουδιού. Αυτό όμως ακριβώς είναι που μου δίνει τη μεγάλη χαρά: η ποικιλία έκφρασης και η δυνατότητα ως καλλιτέχνης να δοκιμάζω συνεχώς τα όριά μου».

Εκτός από απολαυστική, πόσο αγχωτική είναι η διαδικασία;

«Αγχος δημιουργείται μόνο την ώρα της προετοιμασίας και αν έχω αμφιβολίες για το ποιον τρόπο ερμηνείας να επιλέξω. Μεγάλη ιστορία το τραγούδι! Το ρεσιτάλ μού δίνει όμως την ευκαιρία της άμεσης επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης με το κοινό μου. Οι ιστορίες των τραγουδιών γίνονται και δικές τους. Αυτός είναι ο στόχος μου».

Τι τραγούδια θα ερμηνεύσετε στην αθηναϊκή εμφάνισή σας;

«Θα ακουστούν τραγούδια από το καινούργιο μου λάτιν CD «Songbook 3, El Amor es Vida». Τραγούδια από το Μεξικό, την Κούβα, την Αργεντινή, την Κίνα, τη Συρία και από άλλους τόπους. Θα τραγουδήσω σε οκτώ διαφορετικές γλώσσες: ισπανικά, ελληνικά, κινέζικα, αραβικά, γερμανικά, πορτογαλικά, τουρκικά και γαλλικά. Μελετώ κάθε φορά τα τραγούδια και τους στίχους τους, θέλω να τα καταλαβαίνω ώστε να αποδίδω το νόημά τους. Κάθε κομμάτι είναι επιλεγμένο με προσοχή και σε πολύ ιδιαίτερες διασκευές που είναι δημιούργημα των εξαιρετικών μουσικών μου σε συνεργασία με εμένα. Τραγούδια που γνώρισα στις διάφορες περιοδείες μου ανά τον κόσμο και έγιναν «δικά μου»».

Το νέο άλμπουμ σας το ηχογραφήσατε στο Μεξικό, μια χώρα όπου γνωρίζετε μεγάλη επιτυχία. Πώς βιώνετε τη σχέση σας με το εκεί κοινό;

«Τους αγαπώ και με αγαπούν. Με αγκαλιάζουν σε κάθε καλλιτεχνικό μου βήμα και ανταποκρίνονται με sold out συναυλίες. Η υποστήριξη των ΜΜΕ είναι επίσης συγκινητική. Το CD μου, που ηχογραφήθηκε μέσα στην πανδημία, ψηφίστηκε από τους μουσικοκριτικούς ως το καλύτερο άλμπουμ του 2021».

Γεννηθήκατε και μεγαλώσατε στη Γερμανία, έχετε ταξιδέψει και ζήσει και σε άλλες χώρες, πάντα στα προγράμματά σας βάζετε την Ελλάδα. Τελικά ποιο μέρος είναι για εσάς σπίτι; ΄Η προτιμάτε να είστε μια ταξιδεύτρια που πάντα την περιμένει ένας νέος προορισμός;

«Πόσο με εκφράζει αυτό που λέτε, ναι, είμαι η ταξιδεύτρια της ζωής μου!».

Διάβασα πως στο ξεκίνημά σας αντιμετωπίσατε ένα πρόβλημα υγείας το οποίο θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο για τα όνειρά σας, καθώς κοντέψατε να χάσετε τη φωνή σας. Αυτό που κάνετε, το τραγούδι, το κατακτήσατε με προσπάθεια και επιμονή. Τι σας έχει μείνει από εκείνη την περίοδο; Τελικά οι δυσκολίες και τα εμπόδια μας κάνουν καλύτερους ανθρώπους;

«Δεν ξέρω εάν έγινα καλύτερος άνθρωπος, αλλά σίγουρα αντιμετωπίζω ρεαλιστικά τη ζωή. Ξέρω πως τίποτα δεν χαρίζεται. Οταν έχεις όνειρα και στόχους και θέλεις να τους πετύχεις, τότε προχωράς μπροστά. Δεν ακούς παρά μόνο τη φωνή που έχεις μέσα σου, που διψάει να ακουστεί! Ευτυχώς γεννήθηκα με το πάθος και την αγάπη για το τραγούδι και δεν με σταμάτησε τίποτε, ακόμα και όταν εμφανίστηκαν πολύ δύσκολες καταστάσεις στη ζωή μου».

Ποιοι είναι οι καλλιτέχνες που σας ενέπνευσαν και σας εμπνέουν στην τέχνη σας;

«Η Μαρία Κάλλας, ο Μίκης Θεοδωράκης, η Φλέρυ Νταντωνάκη, η Εντιθ Πιάφ, ο Χάινριχ Χάινε».

Αν θα έπρεπε να διαλέξετε ένα αγαπημένο τραγούδι, ποιο θα ήταν αυτό και γιατί;

«Η απάντησή μου μόνο να αφορά τη συγκεκριμένη στιγμή μπορεί… Το «Σ’ αγαπώ γιατί είσαι ωραία». Αύριο μπορεί να είναι το «Bésame Mucho» ή το «Summertime»».

Τελικά η τέχνη μπορεί να σώσει τον κόσμο; Είστε αισιόδοξη μπροστά στο μέλλον;

«Εχουμε την ευθύνη να είμαστε αισιόδοξοι, για τα παιδιά μας και για τον πλανήτη που μας φιλοξενεί. Κάθε γενιά έχει τις ευθύνες της προς την κοινωνία, για το μέλλον της ανθρωπότητας. Ετσι μόνο θα μπορέσουμε να επιβιώσουμε. Ξέρω πως η μουσική ενώνει ανθρώπους. Το ζω συνεχώς στις συναυλίες μου. Ο άνθρωπος κινείται αναλόγως με τις ευαισθησίες και εμπειρίες του. Η μουσική έχει μεγάλη δύναμη. Ετσι και εγώ προσπαθώ με τα δικά μου μέσα να δώσω ένα ισχυρό μήνυμα αισιοδοξίας και αγάπης που μπορεί να ενώσει λαούς και κουλτούρες. Αυτό θα συμβεί και τη βραδιά στο Μέγαρο Μουσικής, μια πολυπολιτισμική βραδιά που θα μας φέρει πιο κοντά».