Υλικά (για 4 άτομα) ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΥΛΟΠΙΤΕΣ 500 γρ. χυλοπίτες 2 κ.γ. αλάτι χονδρό, για το βράσιμο 4 κ.σ. βούτυρο κλαριφιέ 5 κ.σ. ξερή μυζήθρα 1 κ.σ. πιπέρι, φρεσκοτριμμένο ΓΙΑ ΤΑ ΑΒΓΑ 1 κ.σ. φρέσκο βούτυρο 4 αβγά Εκτέλεση Σε αλατισμένο νερό βράζουμε τις χυλοπίτες σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Σουρώνουμε και ξαναρίχνουμε στην […]
ΥΛΙΚΑ (για 4 μερίδες και περισσεύματα) 1 κιλό φασόλια 1 κρεμμύδι, σε μικρούς κύβους 2 καρότα, σε μικρούς κύβους ½ φλ. σέλινο, ψιλοκομμένο ½ φλ. έ.π. ελαιόλαδο 2 κ.γ. αλάτι 1 κουτί ντομάτα κονκασέ, περασμένη από το multi 1-2 καυτερές πιπεριές ΕΚΤΕΛΕΣΗ Πλένουμε τα φασόλια. Τα βάζουμε σε ανοιχτή χύτρα, με λίγο νερό, ίσα ίσα […]
ΥΛΙΚΑ (για 4 μερίδες και περισσεύματα) ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ 1 κουνουπίδι 1 κιλό κόκκινη κολοκύθα 4-5 καρότα 2 γλυκοπατάτες 1 σελινόριζα 1 κεφάλι σκόρδο, σε σκελίδες 1/4 φλ. έ.π. ελαιόλαδο 1/4 φλ. χυμό λεμονιού 1 κ.γ. αλάτι 1 κ.γ. άσπρο πιπέρι ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΤΖΑΡΙΑ 10 βολβούς παντζαριών 1/4 φλ. έ.π. ελαιόλαδο 2 κ.σ. ξίδι μπαλσάμικο […]
ΥΛΙΚΑ (για 4 μερίδες και περισσεύματα) φιλέτα ράχης σολομού λίγο έ.π. ελαιόλαδο, για το άλειμμα 1 κ.σ. μουστάρδα 2 κ.γ. μέλι 2 κ.γ. άνηθο, ψιλοκομμένο 2 κ.γ. χυμό λεμονιού 500 γρ. baby πατάτες EKTEΛΕΣΗ Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Λαδώνουμε τα φιλέτα από την πλευρά του δέρματος. Ετοιμάζουμε το γλάσο, ενώνοντας σε ένα μπολ τη […]
Η βελούδινη, ντελικάτη και εξαιρετικά αρωματική φύση του αχλαδιού δίνει μια μαρμελάδα που έχει τα αντίστοιχα χαρακτηριστικά. Για ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα προτιμάμε αχλάδια μαλακά στο άγγιγμα, βαριά και ώριμα, χωρίς καφέ στίγματα. Οι ποικιλίες Κρυστάλλια και Κόσια έχουν βουτυράτη σάρκα, ιδανική για να χαρίσει λεία υφή στη μαρμελάδα. Το άρωμα του αχλαδιού είναι έντονο ακόμη […]
H φθινοπωρινή ντομάτα παράγεται σε μεγάλες ποσότητες, γι’ αυτό είναι η κατάλληλη εποχή για να κλείσουμε την αγαπημένη γεύση της σε βάζα. Από όλες τις παρασκευές που προκύπτουν από την επεξεργασία της, ο πελτές είναι εκείνος που προσθέτει έντονη γεύση στο φαγητό, ενώ ταυτόχρονα εξοικονομεί χώρο αποθήκευσης χάρη στη μεγάλη του συμπύκνωση. Η διαδικασία που […]
Γεύση καπνού Η γεύση της καπνιστής μελιτζάνας είναι αυτή που αναδεικνύει μια λιτή μελιτζανοσαλάτα και αποτελεί τη βάση του πουρέ μελιτζάνας στο χουνκιάρ μπεγεντί. Αυτή τη γεύση θα κλείσουμε σε βάζα και θα φυλάξουμε σε δροσερό ντουλάπι ή σε αποθήκη για 6 μήνες. Οι καλύτεροι μήνες για να αξιοποιήσoυμε τις μελιτζάνες είναι ο Ιούλιος και […]
ΥΛΙΚΑ (για 4 άτοµα) 500 γρ. µέτρια ξερά φασόλια 2 µέτρια κρεµµύδια, κοµµένα σε ροδέλες {{{ moto }}} 10 ελιές, χωρίς κουκούτσια, σε φέτες ½ φλ. µαϊντανό, ψιλοκοµµένο, τα φυλλαράκια 4 βραστά αβγά, καθαρισµένα και κοµµένα στα 4 Για το ντρέσινγκ 4 κ.σ. ταχίνι 3 κ.σ. ξίδι 5 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο 8 κ.σ. νερό από […]
ΥΛΙΚΑ (για 4 άτοµα) 6-8 φέτες µοσχαρίσιο συκώτι, πάχους 1 εκ. 2 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο 1/4 φλ. ξίδι µπαλσάµικο 1 κ.σ. φρέσκο δενδρολίβανο, τα φυλλαράκια 1 κ.γ. αλάτι 2 κ.σ. µέλι ΕΚΤΕΛΕΣΗ Πλένουµε και σκουπίζουµε καλά τις φέτες του συκωτιού µε χαρτί κουζίνας. Ζεσταίνουµε καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι, το αλείφουµε µε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και […]
ΥΛΙΚΑ (για 4 άτοµα) 500 γρ. σπαγκέτι 2 µέτριες µελιτζάνες φλάσκες 4 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο 20 φύλλα φρέσκου βασιλικού 200 γρ. ξερό κρητικό ανθότυρο, σε φλοίδες ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ 4 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο 4 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκοµµένες 1/4 κ.γ. αποξηραµένη καυτερή πιπεριά, τριµµένη 4 µεγάλες ντοµάτες, ξεφλουδισµένες, σε κυβάκια ½ κ.γ. αλάτι ½ κ.γ. […]
ΥΛΙΚΑ (για 4 άτοµα) 2 ντοµάτες 1 σκελίδα σκόρδου, λιωµένη ½ κ.γ. αλάτι ½ κ.γ. φρεσκοτριµµένο πιπέρι 1 κ.σ. µαϊντανό, ψιλοκοµµένο 4 σκουµπριά, καθαρισµένα 1/4φλ. έ.π. ελαιόλαδο 2 µέτρια κρεµµύδια, κοµµένα σε λεπτές ροδέλες 1 κ.σ. κάππαρη 1 κ.γ. ξερή ρίγανη ΕΚΤΕΛΕΣΗ Κόβουµε 4 λεπτές ροδέλες ντοµάτας στη µέση και την υπόλοιπη ποσότητα ντοµάτας σε […]
Το ρύζι παντρεύεται με το κουκουνάρι και τις σταφίδες και δεν έχει ανάγκη τον κιμά
ΥΛΙΚΑ (για 4 άτοµα) 500 γρ. κόντρα µπριζόλα, χωρίς κόκαλο 1/4φλ. έ.π. ελαιόλαδο 1 κ.γ. αλάτι 2 γαρίφαλα, 4 µπαχάρια, 10 κόκκοι µαύρου πιπεριού, κοπανισµένα 1/4κ.γ. κανέλα 1 µεγάλο κρεµµύδι, ψιλοκοµµένο 2 σκελίδες σκόρδου, τριµµένες στον τρίφτη 1/4φλ. µαυροδάφνη 1 κονσέρβα (400 γρ.) ντοµατάκια, ψιλοκοµµένα 500 γρ. κριθαράκι 2 κ.σ. µαϊντανό, ψιλοκοµµένο κεφαλοτύρι, τριµµένο ΕΚΤΕΛΕΣΗ […]
ΥΛΙΚΑ (για 2 βάζα των 250 ml) Σε άλμη 5 αγκινάρες, καθαρισμένες και κομμένες 125 ml χυμό λεμονιού, 125 ml λευκό ξίδι και 250 ml νερό, για το βράσιμο 50 γρ. αλάτι και 500 ml νερό, για την άλμη ΕΚΤΕΛΕΣΗ Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τα υγρά (χυμό, ξίδι και νερό) και μόλις πάρουν βράση προσθέτουμε […]
ΥΛΙΚΑ (για 2 βάζα των 220 ml) 1 και 2/3 φλ. νερό 1/3 φλ. λευκό σιναπόσπορο 1/3 φλ. καφέ σιναπόσπορο 1/3 φλ. κόκκινο γλυκό κρασί ½ κ.γ. αλάτι EKTEΛΕΣΗ Σε ένα μπολ ρίχνουμε το νερό και βάζουμε τα δύο είδη σιναπόσπορων να φουσκώσουν για 8-12 ώρες. Στραγγίζουμε και μεταφέρουμε στον κάδο του μπλέντερ. Προσθέτουμε τα […]
ΥΛΙΚΑ (για 1 βάζο των 250 ml) 1 φλ. νερό 1/3 φλ. λευκό σιναπόσπορο 1/4 φλ. ξίδι από λευκό κρασί ή μηλόξιδο 3 κ.σ. μέλι 1 κ.γ. κουρκουμά ½ κ.γ. αλάτι ΕΚΤΕΛΕΣΗ Σε ένα μπολ ρίχνουμε το νερό και βάζουμε τον σιναπόσπορο. Τον αφήνουμε να φουσκώσει για 8-12 ώρες και τον στραγγίζουμε. Τον βάζουμε στον […]
Φτιάχνουμε τουρσιά για να συντηρήσουμε τα χειμωνιάτικα λαχανικά, μα όχι μόνο γι’ αυτό. Η φασολάδα έχει άλλη γεύση όταν συνοδεύεται από τουρσί σέλινο, η ρώσικη σαλάτα μεγαλύτερη ένταση όταν περιέχει καρότο τουρσί αντί βραστό, το απλό σάντουιτς τυριού αποκτά ενδιαφέρον με φέτες από κουνουπίδι τουρσί. Τα τουρσιά είναι ιδανικά και ως ορεκτικά, γι’ αυτό συχνά […]
Κάνει τη διαφορά, διότι είναι καλοψηµένη, χωρίς να κολυµπά στο σιρόπι...
YΛΙΚΑ (για 6 άτομα) Για το φύλλο 1 πακέτο Χωριάτικο φύλλο Χρυσή Ζύμη 700 γρ. 1 κ.σ. σουσάμι, μαυροκούκι, αμάρανθο, για το πασπάλισμα Για τη γέμιση 4 μελιτζάνες φλάσκες 1/4φλ.έ.π. ελαιόλαδο 3 κρεμμύδια, σε φέτες 1 ντομάτα, σε κυβάκια ½κ.γ.ζάχαρη 2κ.σ.μαϊντανό, ψιλοκομμένο 2 φλ. κίτρινα τυριά της αρεσκείας σας, τριμμένα 100 γρ. φέτα, θρυμματισμένη 1 […]
ΥΛΙΚΑ (για 1 κεφαλάκι, διαμέτρου 9 εκ.) 1 φύλλο δάφνης 5 αποξηραμένα βερίκοκα, ανοιγμένα στα 2 5 αποξηραμένοι χουρμάδες, χωρίς κουκούτσι 5 αποξηραμένα δαμάσκηνα, χωρίς κουκούτσι, ανοιγμένα στα 2 4 αποξηραμένα σύκα, ανοιγμένα στα 2 120 ml οινόμελο* 2 καρύδια, στα 4 15 αμύγδαλα, ασπρισμένα και σπασμένα στη μέση 30 φιστίκια Αιγίνης, σπασμένα στη μέση […]