ΥΛΙΚΑ (για 2 βάζα των 250 ml)

Σε άλμη

5 αγκινάρες, καθαρισμένες και κομμένες

125 ml χυμό λεμονιού, 125 ml λευκό ξίδι και 250 ml νερό, για το βράσιμο

50 γρ. αλάτι και 500 ml νερό, για την άλμη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τα υγρά (χυμό, ξίδι και νερό) και μόλις πάρουν βράση προσθέτουμε τις αγκινάρες. Αφήνουμε να βράσουν για 3-4 λεπτά, μέχρι που να τρυπιούνται με τη μύτη του μαχαιριού. Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις μοιράζουμε σε αποστειρωμένα* βάζα.

Βάζουμε το αλατόνερο να βράσει μέχρι να διαλυθεί το αλάτι. Γεμίζουμε τα βάζα με τη ζεστή άλμη και κλείνουμε με τα καπάκια (το καπάκι της κονσέρβας καμπυλώνει προς τα μέσα όταν κρυώσει).

ΥΛΙΚΑ (για 2 βάζα των 250 ml)

Σε ελαιόλαδο

5 αγκινάρες, καθαρισμένες και κομμένες

125 ml χυμό λεμονιού, 125 ml λευκό ξίδι και 250 ml νερό, για το βράσιμο

500 ml έ.π. ελαιόλαδο, για το βάζο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τα υγρά (χυμό, ξίδι και νερό) και μόλις πάρουν βράση προσθέτουμε τις αγκινάρες. Αφήνουμε να βράσουν για 3-4 λεπτά, μέχρι που να τρυπιούνται με τη μύτη του μαχαιριού.

Βγάζουμε τις αγκινάρες με τρυπητή κουτάλα και τις αφήνουμε επάνω σε μια σχάρα να κρυώσουν. Τις βάζουμε στον φούρνο, στους 40°C, για να στεγνώσουν, για περίπου 2 ώρες.

Τις μοιράζουμε σε αποστειρωμένα* βάζα και απογεμίζουμε με εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο (το καπάκι της κονσέρβας δεν καμπυλώνει).

ΥΛΙΚΑ (για 2 βάζα των 250 ml)

Σε λαδόξιδο

5 αγκινάρες, καθαρισμένες και κομμένες

1 φλ. έ.π. ελαιόλαδο

1 φλ. ξίδι λευκού κρασιού

½ φλ. χυμό λεμονιού

½ κ.γ. αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά, εκτός από τις αγκινάρες, να βράσουν. Υστερα από 3-4 λεπτά προσθέτουμε τις αγκινάρες και βράζουμε για άλλα 3 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Βγάζουμε τις αγκινάρες με τρυπητή κουτάλα και τις μοιράζουμε σε αποστειρωμένα* βάζα. Απογεμίζουμε με το ζεστό υγρό. Κλείνουμε με τα καπάκια και αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς (το καπάκι της κονσέρβας καμπυλώνει προς τα μέσα).

*Πώς αποστειρώνουμε βάζα
: Πλένουμε πολύ καλά τα βάζα και τα καπάκια με ζεστό νερό, τα τοποθετούμε όλα ανάποδα σε ταψί στρωμένο με μια καθαρή πετσέτα και τα αφήνουμε στον φούρνο στους 100°C μέχρι να στεγνώσουν. Γεμίζουμε τα βάζα όσο ακόμη είναι ζεστά, τα κλείνουμε καλά, τα γυρίζουμε ανάποδα (με το καπάκι προς τα κάτω) και τα αφήνουμε έως ότου κρυώσουν.

Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 10 Μαΐου 2015.