ΥΛΙΚΑ (για 4 μερίδες και περισσεύματα)

φιλέτα ράχης σολομού

λίγο έ.π. ελαιόλαδο, για το άλειμμα

1 κ.σ. μουστάρδα

2 κ.γ. μέλι

2 κ.γ. άνηθο, ψιλοκομμένο

2 κ.γ. χυμό λεμονιού

500 γρ. baby πατάτες

EKTEΛΕΣΗ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Λαδώνουμε τα φιλέτα από την πλευρά του δέρματος. Ετοιμάζουμε το γλάσο, ενώνοντας σε ένα μπολ τη μουστάρδα, το μέλι, τον άνηθο και τον χυμό λεμονιού.

Ακουμπάμε ένα ταψί στον πάτο του φούρνου για να ζεσταθεί καλά. Μεταφέρουμε το ταψί στον πάγκο της κουζίνας και ακουμπάμε μέσα τα φιλέτα με το δέρμα προς τα κάτω. Αλείφουμε την επάνω πλευρά με το γλάσο και βάζουμε το ταψί στον φούρνο στην τελευταία σχάρα. Ψήνουμε για 15-20 λεπτά, μέχρι να σπάει ο σολομός όταν πιέζουμε το φιλέτο με το δάχτυλο.

Βράζουμε τις πατάτες και σερβίρουμε μαζί με τα φιλέτα σολομού.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα ψημένα φιλέτα σολομού τα αξιοποιούμε ως εξής:

Α. Σαλάτα με flakes σολομού και βινεγκρέτ μουστάρδας-μελιού
Κόβουμε μια πράσινη σαλάτα, περιχύνουμε με φρέσκια βινεγκρέτ και σπάμε το ψημένο φιλέτο σε κομμάτια. Προσθέτουμε φρέσκο κρεμμυδάκι και περισσότερο άνηθο.

Β. Σάντουιτς με σολομό

Αλείφουμε με τυρί κρέμα με άνηθο μια φέτα του τοστ, και με σος από μουστάρδα και μέλι την άλλη φέτα. Ενδιάμεσα στρώνουμε λεπτά κομμάτια σολομού.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015.