Η βελούδινη, ντελικάτη και εξαιρετικά αρωματική φύση του αχλαδιού δίνει μια μαρμελάδα που έχει τα αντίστοιχα χαρακτηριστικά. Για ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα προτιμάμε αχλάδια μαλακά στο άγγιγμα, βαριά και ώριμα, χωρίς καφέ στίγματα. Οι ποικιλίες Κρυστάλλια και Κόσια έχουν βουτυράτη σάρκα, ιδανική για να χαρίσει λεία υφή στη μαρμελάδα. Το άρωμα του αχλαδιού είναι έντονο ακόμη και στη φλούδα, γι’ αυτό εδώ θα αξιοποιήσουμε τόσο τις φλούδες όσο και τα κουκούτσια για να φτιάξουμε ένα παχύρρευστο αρωματικό σιρόπι που θα δώσει γεύση αχλαδιού όπου το χρησιμοποιήσουμε. Στην Αμερική το λένε pear honey γιατί είναι πηκτό, όμως εμείς μέλι αποκαλούμε μόνο ό,τι παράγουν οι μέλισσες. Το παρασκεύασμα αυτό είναι συμπύκνωση υγρού και ζάχαρης, άρα το σωστό όνομα είναι σιρόπι.

Πού μπαίνει το σιρόπι αχλαδιού;

Στο γιαούρτι, στις κρέμες και στο παγωτό, ως γαρνιτούρα.
Στο σιρόπιασμα ενός κέικ για έξτρα άρωμα.
Μαζί με σοκολάτα για να μας δώσει σιρόπι σοκολάτας-αχλαδιού.
Αποτελεί τη βάση για να φτιάξουμε γρανίτα ή παγωτό.
Μέσα σε ζελέ ή πανακότα ή κρέμα σοκολάτας ή βανίλιας.

Μαρμελάδα αχλάδι


ΥΛΙΚΑ (για 3 βάζα των 220 ml)

1 κιλό καθαρισμένη σάρκα αχλαδιού, σε μικρά κομμάτια (κρατάμε χωριστά τις φλούδες και τις καρδιές με τα κουκούτσια)

4 κ.σ. χυμό λεμονιού

½ φλ. νερό

500 γρ. ζάχαρη

EKTEΛΕΣΗ

Σε κατσαρόλα, σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία, βράζουμε τα αχλάδια, μαζί με τον χυμό του λεμονιού και το νερό, μέχρι να αρχίσουν σχεδόν να διαλύονται.

Προσθέτουμε τη ζάχαρη, ανακατεύουμε και δυναμώνουμε τη φωτιά. Αφήνουμε να βράσει για περίπου 20 λεπτά. Ξαφρίζουμε αν χρειαστεί. Με ένα ραβδομπλέντερ πολτοποιούμε τη μαρμελάδα στην κατσαρόλα ή την περνάμε από τον μύλο λαχανικών.

Βράζουμε για άλλα 10-15 λεπτά μέχρι να δέσει. Κρατάμε τη φωτιά μέτρια προς δυνατή και ανακατεύουμε τακτικά με σπάτουλα σιλικόνης. Το μείγμα είναι βαρύ στον πάτο και κινδυνεύει να καεί αν το αφήσουμε χωρίς ανακάτεμα. Αν χρησιμοποιήσουμε θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής η θερμοκρασία θα πρέπει να φτάσει στους 103°C. Αν όχι, θα βάλουμε μια μικρή ποσότητα μαρμελάδας σε ένα παγωμένο πιατάκι και θα τη χωρίσουμε στη μέση με τη σπάτουλα. Αν δεν τρέχουν υγρά στον «διάδρομο» που ανοίξαμε και μένει κενό, τότε είναι έτοιμη.

Γεμίζουμε καυτά αποστειρωμένα* βάζα με την καυτή μαρμελάδα, κλείνουμε με τα ζεστά καπάκια και αφήνουμε στον πάγκο της κουζίνας. Οταν κρυώσουν τα βάζα, τα καπάκια θα πρέπει να έχουν καμπυλώσει προς τα μέσα.

* Πώς αποστειρώνουμε τα βάζα: Πλένουμε και στραγγίζουμε τα βάζα από τα νερά. Δεν τα σκουπίζουμε. Τα
τοποθετούμε αναποδογυρισμένα στη σχάρα προθερμασμένου φούρνου στους 100°C για 10 λεπτά, μέχρι να μην έχουν καμία σταγόνα νερού επάνω τους. Λίγο προτού αρχίσουμε το γέμισμα των βάζων με τη μαρμελάδα,
βάζουμε και τα καπάκια στον φούρνο, πλυμένα και βρεγμένα. Αυτά δεν πρέπει να μείνουν για πολλή ώρα, γιατί καίγεται το ελαστικό δαχτυλίδι που έχουν εσωτερικά και καταστρέφονται. Οταν στεγνώσουν εντελώς, είναι έτοιμα.

Σιρόπι αχλαδιού

ΥΛΙΚΑ (για 1 βάζο των 200 ml)

φλούδες και καρδιές από 1.300 γρ. αχλάδια

νερό

ζάχαρη

χυμό από ½ λεμόνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καλύπτουμε τις φλούδες και τα κουκούτσια με νερό και τα βάζουμε να σιγοβράσουν σε σκεπασμένη κατσαρόλα μέχρι να μαλακώσουν πολύ. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε νερό για να παραμένουν σκεπασμένα.

Βάζουμε σουρωτήρι στρωμένο με τουλουπάνι πάνω από ένα μπολ. Ρίχνουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας και αφήνουμε να κρυώσει. Πιέζουμε τις φλούδες για να βγάλουν όλα τα υγρά τους. Κρατάμε το υγρό, πετάμε τα υπόλοιπα. Πλένουμε την κατσαρόλα.

Χρησιμοποιώντας ένα ποτήρι, μετράμε το υγρό και το ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε τη μισή ποσότητα σε όγκο ζάχαρη και τον χυμό λεμονιού. Αφήνουμε να δέσει σε μέτρια φωτιά. Θα χρειαστεί περίπου 15 λεπτά για να γίνει ένα σιρόπι με μελί χρώμα, σύσταση αραιού μελιού και εξαιρετικό άρωμα αχλαδιού. Γεμίζουμε με αυτό ένα αποστειρωμένο μπουκάλι ή βάζο.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015.