ΥΛΙΚΑ (για 4 μερίδες και περισσεύματα)

1 κιλό φασόλια

1 κρεμμύδι, σε μικρούς κύβους

2 καρότα, σε μικρούς κύβους

½ φλ. σέλινο, ψιλοκομμένο

½ φλ. έ.π. ελαιόλαδο

2 κ.γ. αλάτι

1 κουτί ντομάτα κονκασέ, περασμένη από το multi

1-2 καυτερές πιπεριές

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε τα φασόλια. Τα βάζουμε σε ανοιχτή χύτρα, με λίγο νερό, ίσα ίσα να τα σκεπάζει, και αφήνουμε να βράσουν για 1 λεπτό. Τα σουρώνουμε και τα ρίχνουμε πάλι στη χύτρα με νερό από τη βρύση που να τα καλύπτει κατά δύο δάχτυλα. Τα αφήνουμε να μείνουν έτσι στο νερό, χωρίς φωτιά, για 30 λεπτά. Αυτό είναι αρκετό για να αντικαταστήσει το βραδινό μούλιασμα.

Βάζουμε στη χύτρα το κρεμμύδι και τα καρότα. Κλείνουμε τη χύτρα, είτε με το καπάκι και την κόκκινη βαλβίδα είτε στη θέση 2, ανάλογα με τον τύπο χύτρας που διαθέτουμε. Βράζουμε για 20 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Μετράμε τον χρόνο από τη στιγμή που θα ακούσουμε τη βαλβίδα να κλείνει και στους δύο τύπους χύτρας. Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη χύτρα να κρυώσει και να αποσυμπιεστεί μόνη της. Σε αυτό το διάστημα τα φασόλια μαγειρεύονται κι εμείς κάνουμε οικονομία ρεύματος.

Ανοίγουμε τη χύτρα. Τα φασόλια θα έχουν φουσκώσει και θα έχουν λίγο νερό. Αφαιρούμε τα μισά φασόλια και τα φυλάμε στο ψυγείο*. Προσθέτουμε το σέλινο, το ελαιόλαδο, το αλάτι, την ντομάτα και τις καυτερές πιπεριές. Προσθέτουμε νερό που να σκεπάζει τα υλικά.

Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 20-25 λεπτά, σε μέτρια-χαμηλή φωτιά. Για να χυλώσει ηφασολάδα, δυναμώνουμε τη φωτιά, ανακατεύουμε για να μην «πιάσει» στον πάτο και για να λιώσουν λίγο τα φασόλια. Σερβίρουμε με παστά ψάρια ή λακέρδα, αφαιρώντας τις πιπεριές.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

* Τα βρασμένα φασόλια μπορούμε να τα φυλάξουμε στην κατάψυξη για να τα προσθέσουμε στις χειμωνιάτικες σούπες ή να κάνουμε τα ακόλουθα πιάτα:

A.Φασόλια σαλάτα με ωμό σπανάκι και μαριναρισμένο κρεμμύδι

Κόβουμε το κρεμμύδι σε φέτες, περιχύνουμε με χυμό λεμονιού και αλάτι και αφήνουμε για 5 λεπτά. Ρίχνουμε τα φασόλια σε μπολ, προσθέτουμε αλάτι, ελαιόλαδο και ρίγανη. Προσθέτουμε καρδιές σπανακιού ωμές και το μαριναρισμένο κρεμμύδι, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

B. Αραβική πίτα με σπασμένα φασόλια

Σπάμε τα φασόλια με το πιρούνι, προσθέτουμε αλάτι, λάδι, λεμόνι, ψιλοκομμένο μαϊντανό και απλώνουμε το μείγμα σε αραβική πίτα. Σκεπάζουμε με φύλλα μαρουλιού, στρίβουμε σφιχτά σε ρολό και τυλίγουμε σε μεμβράνη.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015.