Οι ντομάτες του καλοκαιριού είναι οι πιο νόστιμες όλου του χρόνου. Το άρωμα και η γλύκα τους είναι κομμάτι των αναμνήσεών μας· ένα κομμάτι που πολλές φορές ανακαλούμε όταν δοκιμάζουμε ντοματοσαλάτες που καμία σχέση δεν έχουν με εκείνες των παιδικών μας χρόνων, που ήταν κομμένες από το μποστάνι του παππού και της γιαγιάς. Γι’ αυτό και αν υπάρχει μία ελπίδα σήμερα να απολαύσουμε την αληθινή γεύση της ντομάτας σε ένα πιάτο, χρειάζεται να την επεξεργαστούμε, να τη συμπυκνώσουμε και να την κλείσουμε σε βάζο. Κι όχι σε ένα, αλλά σε τρία διαφορετικά βάζα, σπιτικά, φροντισμένα και έτοιμα να συνοδεύσουν το καθένα με το δικό του μοναδικό τρόπο μαγειρευτά φαγητά, μακαρονάδες ή απλώς μια φέτα ζυμωτό ψωμί.
Τσάτνεϊ ντομάτας

Φωτό: Ιωάννα Χαλμούκη
Χρόνος προετοιμασίας: 5΄
Χρόνος βρασμού: 25΄
Βαθμός δυσκολίας: *
Υλικά για 2 μέτρια βάζα
- 1 κιλό ντομάτες
- 650 γρ. καστανή ζάχαρη
- 500 γρ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 κ.σ. φρέσκο θυμάρι (τα φύλλα)
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 1 κόκκινη πιπεριά τσίλι ψιλοκομμένη
- 1 κ.σ. τζίντζερ τριμμένο
- 1 κ.γ. αλάτι
- 150 γρ. ξίδι
Εκτέλεση
- Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τις ντομάτες. Τις ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά.
- Σιγοβράζουμε το μείγμα για 25 λεπτά περίπου μέχρι να συμπυκνωθεί και να δέσει. Τέλος το μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα τα οποία γεμίζουμε μέχρι πάνω.
Πελτές ντομάτας

Φωτό: Ιωάννα Χαλμούκη
Χρόνος προετοιμασίας: 30΄
Χρόνος βρασμού: 1½ ώρα
Βαθμός δυσκολίας: *
Υλικά για 2 μικρά βάζα
- 2 κιλά ντομάτες πομοντόρια
- 1 κ.σ. αλάτι
- Λίγο ε.π. ελαιόλαδο
Εκτέλεση
- Πλένουμε καλά τα πομοντόρια και τα χαράσσουμε σταυρωτά στη βάση τους. Βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα νερό να βράσει και ετοιμάζουμε ένα μπολ γεμάτο κρύο νερό και παγάκια.
- Ρίχνουμε σε δόσεις τα πομοντόρια στην κατσαρόλα με το νερό που κοχλάζει, τα αφήνουμε για μισό λεπτό να ζεματιστούν και τα μεταφέρουμε με τρυπητή κουτάλα απευθείας στο μπολ με το κρύο νερό, να κοπεί ο βρασμός και να πέσει λίγο η θερμοκρασία τους.
- Όταν κρυώσουν ελαφρώς, αφαιρούμε τη φλούδα τους από το σημείο όπου τα είχαμε χαράξει και τα κόβουμε στη μέση για να αφαιρέσουμε και τα σπόρια τους. Ρίχνουμε τη σάρκα τους στον κάδο του πολυκόφτη και την πολτοποιούμε. Για πιο λείο αποτέλεσμα, αλέθουμε τα πομοντόρια λίγα λίγα.
- Μεταφέρουμε τον πολτό σε κατσαρόλα προσθέτουμε το αλάτι και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 30 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς. Χαμηλώνουμε στη συνέχεια την ένταση της εστίας και σιγοβράζουμε για μία ώρα περίπου μέχρι να πήξει ο πολτός.
- Μοιράζουμε τον πελτέ σε αποστειρωμένα βάζα, προσθέτουμε στην επιφάνεια λίγο ελαιόλαδο και σφραγίζουμε με τα καπάκια. Αφήνουμε τα βάζα ανάποδα (με το καπάκι προς τα κάτω) στον πάγκο της κουζίνας να κρυώσουν καλά.
Σάλτσα ψητής ντομάτας

Φωτό: Ιωάννα Χαλμούκη
Χρόνος προετοιμασίας: 15΄
Χρόνος ψησίματος: 30΄
Βαθμός δυσκολίας: *
Υλικά για 2 βάζα
- 2 κιλά ντομάτες πομοντόρια
- 4 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες με τη φλούδα
- 2 κ.σ. αλάτι
- Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 50 γρ. ε.π. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. βαλσαμικό ξίδι
- 2 κ.σ. πετιμέζι
- 4 κλωναράκια θυμάρι
Εκτέλεση
- Πλένουμε τα πομοντόρια και τα κόβουμε στη μέση. Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο ταψί το αλάτι και το πιπέρι και αραδιάζουμε τα πομοντόρια με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω. Προσθέτουμε το σκόρδο, το θυμάρι και περιχύνουμε με το λάδι, το ξίδι και το πετιμέζι.
- Ψήνουμε τις ντομάτες σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C για μισή ώρα περίπου, μέχρι να αρχίσουν οι φλούδες να παίρνουν χρώμα. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και αφαιρούμε προσεκτικά τις φλούδες από τις ντομάτες, το σκόρδο και το θυμάρι.
- Μεταφέρουμε τις ντομάτες με όλα τα υγρά του ταψιού σε ένα μπολ και τις πολτοποιούμε ελαφρά με το ραβδομπλέντερ. Μοιράζουμε τη σάλτσα σε αποστειρωμένα βάζα γεμίζοντάς τα μέχρι πάνω.







