Η υπόθεση με το ξενοδοχείο στο Σαρακήνικο της Μήλου έβγαλε την κυβέρνηση από έναν επταετή λήθαργο, η οποία αντιλήφθηκε, έστω και εκ των υστέρων, τη σημασία των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών (ΕΠΜ) οι οποίες βρίσκονται στο «ψυγείο» εδώ και χρόνια. Η καθυστέρηση, να θυμίσω, έχει οδηγήσει σε άλλη μια παραπομπή της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Πάμε τώρα στην ιστορία. Το 2018 έγινε ο διαγωνισμός, το 2019 ανατέθηκαν οι ΕΠΜ με προθεσμία 2,5 χρόνια – ήτοι το 2022 θα έπρεπε να είχαμε τις μελέτες που θα έθεταν χρήσεις γης στις ευαίσθητες περιοχές της χώρας, ώστε στη συνέχεια να γίνουν τα Προεδρικά Διατάγματα (ΠΔ). Έτσι, όλοι θα ήξεραν – το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι πολεοδομίες, οι δασικές υπηρεσίες και λοιποί αρμόδιοι, αλλά και οι επενδυτές – τι επιτρέπεται και τι όχι σε κάθε περιοχή. Ωστόσο, ακόμη δεν έχει εγκριθεί ούτε ένα Προεδρικό Διάταγμα (από τα συνολικά 23) παρά μόνο τρεις μελέτες για Μεσσηνία – Λακωνία, Κεντρική Μακεδονία και Εβρο – Ροδόπη.
Τώρα το υπουργείο τρέχει και δεν φτάνει ώστε να αναρτηθούν όλες έως τον Απρίλιο ενώ, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, έγιναν και ανεπίσημες επικοινωνίες με το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) προκειμένου να μην καθυστερήσει ο έλεγχος των ΠΔ. Παράλληλα, πρέπει να αναθεωρηθεί και ο νόμος για τις χρήσεις γης.
Στο μεταξύ, μέχρι να γίνουν όλα αυτά, όπως έχει διαμηνύσει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), οικοδομικές άδειες σε ευαίσθητες ή επιβαρυμένες περιοχές θα ανασταλούν ή θα ανακληθούν, κατά περίπτωση. Το θέμα μάλιστα έχει φτάσει έως το Μαξίμου, όπου, εντός της εβδομάδας, έχει προγραμματιστεί να γίνει ειδική σύσκεψη. Άλλωστε, ο ίδιος ο πρωθυπουργός το 2021 από το βήμα του συνεδρίου της Διεθνούς Ένωσης Προστασίας της Φύσης (IUCN) είχε δεσμευθεί ότι «η ανακήρυξη του καθεστώτος προστασίας για τις προστατευόμενες περιοχές Natura θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2022». Έκτοτε… ουδέν νεώτερον από το οικιστικό μέτωπο.
Οπως ήταν φυσικό, τα απόνερα από τη Μήλο έφθασαν έως τη σεισμόπληκτη Σαντορίνη και τη Μύκονο με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θ. Σκυλακάκη να μιλά για τους αυστηρούς ελέγχους που έρχονται.
***
Ο θαυμαστός νέος κόσμος
Την ανάγκη ύπαρξης πλαισίου δεοντολογίας και ασφάλειας ως προς τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο θα προστατεύει τους χρήστες, αλλά δεν θα περιορίζει την ανάπτυξη της καινοτομίας και της τεχνολογίας, επέστησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις συναντήσεις που είχε στο Παρίσι, στο πλαίσιο της Διεθνούς Συνόδου για την Τεχνητή Νοημοσύνη.
Και δεν ήταν τυχαίοι συνομιλητές. Ήταν ο Ντέμης Χασάμπης, νομπελίστας, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Deepmind, η οποία ανήκει στην Google και υλοποιεί εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης. Μαθαίνω μάλιστα πως ο Χασάμπης μπορεί να επισκεφθεί την Αθήνα το προσεχές διάστημα. Ήταν επίσης ο Τζέιμς Μανγίκα, αντιπρόεδρος για την Έρευνα, την Τεχνολογία και την Κοινωνία της Google και ο Κρις Λεχάν, υπεύθυνος διεθνών δχέσεων της OpenAI. Ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε ακόμη με τον Μπόργε Εκχολμ, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Ericsson.
***
Προωθητικά τζαρτζαρίσματα
Μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται να ξεκινήσει η αποστολή των SMS προς 5,5 εκατομμύρια πολίτες προκειμένου να συμμετέχουν στους δωρεάν προληπτικούς ελέγχους για καρδιαγγειακά νοσήματα. Τη δράση αυτή έχουν ανακοινώσει τόσο το υπουργείο Υγείας όσο και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.
Ενώ όμως η δράση αυτή αφορά στο χαρτοφυλάκιο της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Ειρήνης Αγαπηδάκη, έχει αναλάβει την προώθησή της ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης. Μάλιστα, από την Καρδιολογική Εταιρεία, βεβαιώνουν ότι ο υπουργός ήταν αυτός που «ξεμπλόκαρε» τη διαδικασία εκδίδοντας νέα Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε πριν από μία εβδομάδα αντικαθιστώντας προηγούμενη που είχε εκδοθεί τέλη Νοεμβρίου 2024. Η ουσία, πέρα από τα υπουργικά τζαρτζαρίσματα, είναι ότι και το συγκεκριμένο πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου ξεκινά με σημαντική καθυστέρηση, όπως με καθυστερήσεις είχαν ξεκινήσεις και τα προηγούμενα, οι οποίες μπορεί να υπονομεύσουν ακόμα και τις εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης.
***
Η νεολαία που ξύνει παλιές πληγές
Μπορεί ο Νίκος Ανδρουλάκης να έβαλε στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή τον οδικό άξονα για το συνέδριο, ωστόσο η εξαγγελία για συνδιάσκεψη νεολαίας ήταν εκείνη που ξάφνιασε το σώμα. Σύμφωνα με πληροφορίες αιφνιδίασε ακόμη και τον επικεφαλής δικτύου νεολαίας Γιώργο Τσούμα που δεν είχε ενημερωθεί για τις προθέσεις του προέδρου. Οι σύντροφοί του τον περικύκλωσαν για να μάθουν περισσότερα, αλλά εκείνος απαντούσε ότι δεν γνωρίζει τίποτα. Το θέμα της νεολαίας ΠαΣοΚ βλέπετε είναι ευαίσθητο, διαχρονικά. Έχουν πέσει ακόμη και καρεκλιές σε προηγούμενα συνέδρια και πολλοί πιστεύουν ότι και σήμερα η νεολαία αποτελεί μία βραδυφλεγή βόμβα μέσα στο κόμμα και πως ο Νίκος Ανδρουλάκης άνοιξε τον ασκό του Αιόλου με αυτή την ανακοίνωση. Αρκεί να δει κάποιος πως το τελευταίο συνέδριο που εξέλεξε γραμματέα ήταν το 2013 όταν εκλέχθηκε γραμματέας ο Παύλος Χρηστίδης κι έμεινε σε αυτή τη θέση για 8 χρόνια μέχρι το 2021. Τότε αποχώρησε κι έδωσε την σκυτάλη στον Γιώργο Τσούμα που ορίστηκε από την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά ως επικεφαλής δικτύων νεολαίας.
Επιπλέον, πολλά από τα μέλη της κεντρικής επιτροπής αναρωτήθηκαν τι θα γίνει και με την ΠΑΣΠ. Τελευταίος γραμματέας της ΠΑΣΠ ήταν ο Μιχάλης Νικηφόρος που εξελέγη γραμματέας το μακρινό 2008 μέσα από μία επεισοδιακή διαδικασία, με τον αστικό μύθο να λέει πως μετά από ξύλο που έπεσε μεταξύ των συνέδρων, τα ψηφοδέλτια φυγαδεύτηκαν σε μαύρες σακούλες σκουπιδιών από τον Γιώργο Ανωμερίτη, ο οποίος ανακοίνωσε το όνομα του νέου γραμματέα της ΠΑΣΠ σε κάποιο γραφείο του Τάε Κβον Ντο, και όχι στην κεντρική αίθουσα, στην οποία πραγματοποιούνταν η συνδιάσκεψη του κόμματος. Το πρόβλημα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει το ΠαΣοΚ όμως με την σπουδάζουσα είναι ακόμη πιο μεγάλο, καθώς ο τότε γραμματέας, η ΠΑΣΠ και η οργάνωση νεολαίας στην ΑΣΟΕ αποχώρησαν από το κόμμα και αυτομόλησαν την περίοδο της κρίσης στο ΣΥΡΙΖΑ, κράτησαν όμως την σφραγίδα, αλλά και την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου, η οποία βρίσκεται στην κατοχή η ΠΑΣΠ, παρά τις αντιρρήσεις των άλλων φοιτητικών οργανώσεων, με τη δικαιολογία ότι διασφαλίζει την ασφάλεια της. Διαφαίνεται σκληρή αντιπαράθεση στις σχολές.
***
Η Αριστερά του Κυρίου
Το κατώφλι της Αρχιεπισκοπής Αθηνών αναμένεται να περάσει σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος. Θα έχει συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο στο Μέγαρο της Αρχιεπισκοπής στην Πλάκα. Στο τραπέζι θα μπουν τα θέματα που αφορούν την Εκκλησία ειδικά αυτό της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας καθώς ο Αρχιεπίσκοπος θέλει και την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ σε όποια συμφωνία υπάρξει με την κυβέρνηση.
***
Ούτε τώρα το φλουρί στον Φάμελλο
Πάντως δεν ξέρω αν ο κ. Φάμελλος ζητήσει την ευλογία για να κερδίσει και κανένα φλουρί στις πίτες του ΣΥΡΙΖΑ, αφού η βουλευτής Κατερίνα Νοτοπούλου έμελλε να ‘ναι η τυχερή της πρωτοχρονιάτικης πίτας που έκοψαν μαζί οι Α’ και Β’ Νομαρχιακές Επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη. Ήταν η δεύτερη φορά σε λίγες εβδομάδες που ο Σωκράτης Φάμελλος δεν πήρε το «γουρλίδικο» κομμάτι, καθώς στην πίτα της Κεντρικής Επιτροπής, τέλη Ιανουαρίου στην Αθήνα, το φλουρί είχε καταλήξει στη Νεολαία. Αλλού, κι όχι στην εύνοια της τύχης, ποντάρει ο κ. Φάμελλος, όπως λένε συνεργάτες του, προκειμένου το 2025 να μην έχει σχέση με το επεισοδιακό 2024 και να επιτευχθεί η επιδιωκόμενη ανασυγκρότηση.