Στην Ουάσιγκτον επιστρέφει εσπευσμένα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν το απόγευμα του Σαββάτου, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος,  διακόπτοντας το σαββατοκύριακό του στο Ντελαγουέρ, για να διαβουλευθεί με την ομάδα του Συμβουλίου Ασφαλείας του για τα γεγονότα στην Μέση Ανατολή.

Ο Λευκός Οίκος βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού καθώς οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει για επικείμενο χτύπημα του Ιράν προς το Ισραήλ, με τους φόβους να γιγαντώνονται εάν συμβεί κάτι τέτοιο, για μια γενικευμένη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, με απρόβλεπτες παγκόσμιες επιπτώσεις.

Ένα χτύπημα του Ιράν εναντίον του Ισραήλ, ως αντίποινα για το πρόσφατο πλήγμα στο προξενείο του στη Δαμασκό, προκαλέσει έντονες ανησυχίες στη διεθνή σκηνή τα τελευταία 24ωρα. Μάλιστα, ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε την Τεχεράνη να μην επιτεθεί, τονίζοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν στην υπεράσπιση του Ισραήλ, ενώ η Ουάσιγκτον στέλνει ενισχύσεις.

Από την πλευρά του το Τελ Αβίβ διαμηνύει ότι οποιαδήποτε επίθεση θα λάβει άμεση απάντηση.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ισραελ Κατζ κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ενωση να περιλάβει στον κατάλογο των «τρομοκρατικών οργανώσεων» του Φρουρούς της Επανάστασης, τον ιδεολογικό στρατό της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, οι οποίοι κατέλαβαν νωρίτερα σήμερα φορτηγό πλοίο στον Κόλπο.

«Καλώ την Ευρωπαϊκή Ενωση και τον ελεύθερο κόσμο να κηρύξει αμέσως το σώμα των Φρουρών της Επανάστασης τρομοκρατική οργάνωση και να επιβάλει άμεσα κυρώσεις στο Ιράν», έγραψε ο ισραηλινός υπουργός στον λογαριασμό του στο Χ, χαρακτηρίζοντας «εγκληματικό» το ιρανικό καθεστώς.

Νωρίτερα, ο Ισραελ Κατζ είχε κατηγορήσει την Τεχεράνη για πειρατεία.

Κάλεσμα Λευκού Οίκου να απελευθερωθεί «αμέσως» το φορτηγό πλοίο

Ο Λευκός Οίκος κάλεσε το Ιράν να απελευθερώσει «αμέσως» το φορτηγό πλοίο που κατέλαβε σήμερα κοντά στα Στενά του Χορμούζ και καταδίκασε αυτήν την «πράξη πειρατείας».

«Καλούμε το Ιράν να  απελευθερώσει αμέσως αυτό το πλοίο και το πλήρωμά του που αποτελείται από Ινδούς, Φιλιππινέζους, Πακιστανούς, Ρώσους και Εσθονούς», δηλώνει σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Αντριέν Γουότσον. «Η απρόκλητη κατάληψη εμπορικού πλοίου συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και πράξη πειρατείας».

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα επιστρέψει εσπευσμένα στην Ουάσινγκτον το απόγευμα του Σαββάτου, διακόπτοντας το σαββατοκύριακό του στο Ντελαγουέρ, για να διαβουλευθεί με την ομάδα του Συμβουλίου Εθνικής  Ασφαλείας του για τα γεγονότα στην Μέση Ανατολή, μετά την κατάληψη από τους Φρουρούς της Επανάστασης του φορτηγού πλοίου, το οποίο, σύμφωνα με την Τεχεράνη, «συνδέεται» με το Ισραήλ.

«Ο πρόεδρος επιστρέφει στον Λευκό Οίκο σήμερα το απόγευμα για να έχει διαβουλεύσεις με την ομάδα του Συμβουλίου Εθνικής  Ασφαλείας του για τα γεγονότα στην Μέση Ανατολή», ανακοίνωσε στον Τύπο ο Λευκός Οίκος χωρίς διευκρινίσεις.

Προπαγανδιστικά βίντεο

Οι σύμμαχοι του Ιράν στην περιοχή, όπως η Χεζμπολάχ στο Λίβανο και οι Χούθι στην Υεμένη, ενδέχεται να λάβουν μέρος στην επίθεση, μεταδίδουν αμερικανικά μέσα, επικαλούμενα πηγές που δεν κατονομάζουν.

«Είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε», λέει το Ισραήλ, την ώρα που η Ουάσιγκτον ενισχύει την στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή.

Μάλιστα με προπαγανδιστικά βίντεο που δείχνουν εκτοξεύσεις πυραύλων το Ιράν «δείχνει τα δόντια» του στο Ισραήλ και τους συμμάχους του.

Μέσα στο τεταμένο κλίμα το Ιράν ανακοίνωσε ότι μέλη των ειδικών δυνάμεων κατέλαβαν φορτηγό πλοίο ισραηλινών συμφερόντων, που έπλεε με σημαία Πορτογαλίας, και το καθέλκυσαν σε ιρανικά χωρικά ύδατα. Το ρεσάλτο έγινε στο στενό του Ορμούζ, ανοιχτά των ιρανικών ακτών, κοντά στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ομάν.